dinsdag 16 juli 2024

Brough Superior: icoon in wederopstanding

Zonder twijfel: het in 1919 opgerichte Brough Superior is één van de meest roemruchte merken uit de historie. Maar, waar vele roemruchte merken gedurende de jaren zo af en toe van zich lieten horen, is het rondom dit Britse merk enkel angstvallig stil geweest. De enige reden waarom het merk af en toe in het nieuws kwam, was omdat er dan weer eens een ‘geheel authentieke’ SS 100 werd teruggevonden, die op een veiling een recordbedrag op moest gaan leveren. Dat dit achteraf vaak om perfecte replicabouw ging (of noem het vervalsing), zegt wel wat over de zeldzaamheid van de Broughs.

 

Vreemd is dit niet, want gedurende de twintig jaar dat het Britse merk motoren bouwde, werden er maar drieduizend stuks geproduceerd waarvan het merendeel in puin werd gereden. Niet in de laatste plaats omdat Brough tijdens die jaren nagenoeg onafgebroken wereldrecordhouder van het snelheidsrecord voor motorfietsen was. Mede daardoor kochten in de jaren ’30 alle wereldsterren van die tijd een eigen SS100. Groothertogen en keizers reden niet langer enkel te paard, maar waagden voor hun plezier ook af en toe hun leven op zo’n SS100. De bekendste eigenaar is zonder twijfel Thomas Edward Lawrence (foto) geweest, de legendarische Britse kolonel die uiteindelijk wereldfaam verwierf door de verfilming van zijn leven: Lawrence of Arabia. Hij stierf uiteindelijk in het motorharnas op, jawel, zijn Brough Superior SS100.

 

Nu de merknaam is opgekocht door Mark Upham, het eerste conceptmodel is gepresenteerd en zelfs het prijskaartje van € 50.000 al bekend is, lijkt niemand er nog over te twijfelen of de nieuwe SS100 ook daadwerkelijk in productie gaat. In een gesprek met Upham vertelt hij ons echter dat de SS100 in slechts drie maanden is opgebouwd en de eerste productie pas voor 2015 gepland staat: “Via-via ben ik terecht gekomen bij Boxer Design in Toulouse en ik heb ze gezegd: hier, heb je een tank en snelheidsmeter. Maak maar een motor waarmee ik naar de EICMA kan gaan. Drie maanden later was het conceptmodel ook werkelijk gereed. We willen in 2015 de eerste rijdende modellen klaar hebben, in een serie van tien. Pas daarna kunnen we echt aan grotere aantallen gaan denken.”

 

Het is misschien een typische Nederlands-pessimistische gedacht, maar we moeten maar afwachten of we in 2015 daadwerkelijk een rollende SS100 gaan zien. De plannen zijn werkelijk fantastisch en het door Boxer Design gecreëerde uiterlijk is om van te watertanden, maar vooralsnog is het niets meer dan een fantastische zeepbel. Een zeepbel die deels doet denken aan de Voxan Boxer VB1 Sport (foto), een samenwerking tussen hetzelfde Boxer Design en Voxan die echter al na 36 geproduceerde motorfietsen stopte. De motorfiets liet grote steken vallen in de concurrentieslag met motoren zoals de Honda VTR SP1, de Suzuki TL1000R en de Ducati 996. Daar kan Upham echter tegenover zetten dat het bij de nieuwe Brough Superior niet draait om pure prestaties, maar het uiterlijk en de historie de uiteindelijke klant over de streep zal trekken. Naar het schijnt lopen de orders en offertes voor de SS100 al flink binnen, en dat is misschien ook wel de reden geweest om de motorfiets nú al op de EICMA te presenteren. Door klanten alvast een eerste aanbetaling te laten doen, kan de daadwerkelijke productie gefinancierd worden. En wie weet… zien wij dan in 2015 daadwerkelijk de eerste SS100’s rijden.

 

 

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen