maandag 27 mei 2024

MOTO73-reportage: Maïscross

Maiscross, maisplakcross of zelfs gewoon maisplak; namen te over voor het jaarlijks terugkerend fenomeen van het crossen op gerooide maisvelden. In de Achterhoek, Twente en in Brabant ontkom je er bijna niet aan, maar wat houdt het nou eigenlijk in?

In MOTO73 editie 22 neemt redacteur Nick Enghardt zelf een kijkje. Verleden jaar was hij bij de seizoensfinale van het kampioenschap van Maiscross.nl. Vier Brabantse motorcrossverenigingen hebben via die website de krachten gebundeld. Zodoende werden de aparte maiscrossen van MCC De Ganghouwers uit Sint-Oedenrode, MAC BEDAF uit Uden, De Vlammers uit Boekel en De Peelrijders uit Handel stuk voor stuk rondes van een waar kampioenschap, waarna de winnaar per klasse tot Maiscross Kampioen gekroond wordt.

En nou klinkt maiscross op die manier heel serieus – en qua opzet en organisatie kun je er niet omheen dat dat ook het geval is – terwijl de sfeer juist gigantisch gemoedelijk is. Deels omdat de rijders veelal meer liefhebbers dan topsporters zijn, maar ook omdat alle rijders samen sterk staan tegen bepaald niet het allerlekkerste weer. Zoals ieder jaar, gaat om deze tijd de mais van het land en zodoende gaat, zoals ieder jaar, in november de maiscross van start. Alleen of november garant staat voor droog weer… Nee, natuurlijk niet.

Kijk overigens uit niet in de verleiding te komen maiscross als een paraderondje over een lege akker te bestempelen. Meer liefhebber dan topsporter; dat gaat voor velen op – maar bloedfanatiek zijn ze stuk voor stuk. Al was het maar omdat er behoorlijk volle startlijsten aangerukt worden. Voor zo’n beetje elk van de klassen, trouwens.

Alle crossen worden verreden onder de vlag van de MON, wat onder meer de tijdwaarneming voor haar rekening neemt. Desondanks is een MON lidmaatschap geen vereiste. Inschrijven dan weer wel. Inmiddels zijn de inschrijvingen al open, en voor veel klassen dan ook mogelijk alweer gesloten.

Toch een kansje wagen op een deelname of gaan kijken? Op www.maiscross.nl vind je alle informatie over het waar en wanneer. Het verhaal lees je in MOTO73 editie 22. Deze ligt nu in de winkels en is hier te bestellen.

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen