zaterdag 24 februari 2024

Sportweekeinde: Ten Kate Racing anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Of ze voor dit seizoen bij Ten Kate Racing ooit zo tevreden zijn geweest met een tiende plek in het WK? Dat hoef je niet eens na te vragen bij Ronald, Gerrit of Kervin Bos. Nee, natuurlijk niet. Als je jarenlang reed voor de wereldtitel – en dat deden ze in totaal tien keer succesvol – kun je helemaal niets met die klassering. Een keer twee of derde geeft normaal gesproken al een winter lang stekende hoofdpijn.

Maar 2019 is natuurlijk niet normaal met de komst van Yamaha, het opbouwen van een nieuw team, het missen van de eerste vijftien races en het leren werken met een nieuwe rijder. Midden in het seizoen.

Dat kan eigenlijk niet.

Maar juist deze laatste vier woorden gaven het nieuwe Ten Kate Racing – Yamaha zoveel motivatie dat ze het vanaf Jerez toch nog voor elkaar kregen om 138 punten bij elkaar te rijden. Marco Melandri had een heel seizoen nodig om op een Yamaha R1 tot 177 te komen… En vorig seizoen kwamen twee niet altijd even fitte en gemotiveerde Red Bull Honda-rijders tot slechts 172 stuks…

Met een normale voorbereiding hadden Ten Kate Racing en Baz daar dik over heen gegaan. Geen twijfel mogelijk. “Creatief zijn met middelen die we eigenlijk niet hebben”, noemt Kervin Bos dit in een binnenkort te verschijnen interview in MOTO73 en dat is wat mij betreft meteen dé uitspraak van 2019.

Waarom? Omdat heel veel rijders en raceteams het niet eens lukt creatief te zijn met de middelen die ze wel hebben… Boerenverstand heeft Ten Kate gelukkig altijd heel ver gebracht en dat gaat ze komend jaar ook nog heel ver brengen.

Ik hoop verder dan ooit met Honda gelukt was!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen