woensdag 4 oktober 2023

Sportweekeinde: Lecuona anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Hoe zou Iker Lecuona geslapen hebben vannacht? Het is echt niet dat ik elke ochtend met dit in mijn hoofd opsta, maar het is wel iets waar ik vaak aan moet denken deze dagen. Zeker nu duidelijk is dat hij niet in 2020, maar al komend weekeinde op Valencia zijn MotoGP-debuut zal maken binnen Red Bull KTM Tech3-team. Dit omdat Miguel Oliveira na zijn spectaculaire crash op Phillip Island niet fit genoeg is.

Het past allemaal wel in de waanzinnige weken die Lecuona vanaf Phillip Island – toen hij officieel KTM-coureur werd – meemaakte. Weken waar hij eerder echt nooit van durfde te dromen. Toen Speedweek.de een paar weken geleden melding maakte dat Lecuona bij KTM in beeld was, als MotoGP-coureur, zorgde dat vooral voor veel gelach. En waarschijnlijk ook bij de coureur zelf…

Iker wie? De echte wegraceliefhebber kent hem natuurlijk wel, maar kijk je lang niet alle races zul je wellicht niet direct weten dat hij tot nu toe twee keer op het WK Moto2-podium stond. Hij werd tweede op een nat Valencia in 2018 en dit jaar derde op een bloedheet Chang International Circuit in Thailand. Beide keren met KTM. Daarnaast maakte hij vorig jaar veel indruk op KTM toen hij de geblesseerde Jorge Martin verving tijdens de test op Valencia.

Maar is dat tegenwoordig genoeg voor een MotoGP-contract? Ja en nee.
Ja, want KTM hoopt dat juist een iets minder ervaren coureur sneller kan wennen aan de pittige KTM RC16 dan een oudere coureur die al helemaal vastgeroest zit in vaste gewoonten. KTM had ook voor bijvoorbeeld Bradley Smith en zelfs voor Alvaro Bautista kunnen kiezen, maar gaat dus voor een pas 19-jarige Spanjaard.

En ja, want na het succes van Fabio Quartararo dit jaar wordt in het MotoGP-paddock echt wel anders aangekeken tegen de overstap van de Moto2 naar de MotoGP. Of dat eerlijk is richting Lecuona denk ik overigens niet. Quartararo was voordat het met hem misging in de Moto3 al een sensatie.

Maar Nee (met een hoofdletter N) omdat de Spanjaard ook gewoon heel veel geluk heeft en er heel veel meezit. Had het een beetje geklikt tussen Johann Zarco en KTM had Lecuona deze stap nooit kunnen maken. Een vervanger vinden voor Zarco was (en is) niet gemakkelijk omdat bijna iedereen met MotoGP-ervaring voor 2020 al vastlag en de meeste Moto2-toppers willen wachten tot 2021 als dus zo’n beetje van elke MotoGP-coureur het contract afloopt en er dus volop kansen komen voor goed materiaal.

En zo zie je maar weer hoe gek het soms kan lopen in de topsport en waarom je dus vooral nooit moet opgeven als topsporter. Je weet nooit…

Ps. Misschien wel het allermooiste is dat dankzij Lecuona het nummer 27 terugkeert in de MotoGP. Ook die vergelijking is niet helemaal eerlijk trouwens… Of wacht, toch wel? Toen Casey Stoner naar Ducati ging, hield het niet op met slechte en soms goede grappen. Tot hij in 2007 wereldkampioen werd!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image