maandag 30 januari 2023

Sportweekeinde: Sport anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Wat ben ik blij dat ik niet in de schoenen sta van Patrice Assendelft. Ja, daar kun je een hele rits aan flauwe (en ook wel goede) grappen over maken, maar dat is niet waarom ik dit stukje tik. De meesten zullen Patrice vooral kennen als algemeen directeur binnen de KNMV maar hij is ook de teammanager van Team Nederland voor de Motocross of Nations. En precies daarom ben ik niet jaloers op hem.

2021

Hij is op papier namelijk de man die de keuze gaat maken voor de MX2. Tijdens de teampresentatie werd heel leuk gezegd dat het een teambeslissing gaat worden, maar iedereen die ooit bij zo’n proces aanwezig geweest is, weet dat uiteindelijk iemand de keuze moet maken. Anders is in december 2021 nog niet duidelijk wie had mogen rijden tijdens de MXoN 2019…

WK Veldrijden

Welke keuze hij ook gaat maken tussen Roan van de Moosdijk en Calvin Vlaanderen, er zullen altijd fans, kenners en rijders zijn die een andere keuze gemaakt hadden. Het doet mij denken aan de Belgische selectie voor het WK Veldrijden. Ook daar zijn teveel goede mannen voor te weinig plekken. Zodra die selectie bekend is, breekt de pleuris uit. Zo erg zal het bij Team Nederland denk ik niet worden, maar je weet nu al wat er gaat gebeuren als Nederland de zege misloopt doordat het in de MX2 net misliep.

Drie man nodig

Overdreven? Nee hoor, want met Glenn Coldenhoff (Open-klasse) en Jeffrey Herlings (MXGP) weet je dat je normaal gesproken altijd mee doet om zeges, alleen we hebben vorig jaar gezien dat deze twee kanonnen het samen net niet redden. Toen werden ze uiteindelijk heel knap tweede, maar om te winnen heb je toch echt drie man nodig.

Eén punt

De druk op Roan of Calvin zal daarom heel groot zijn. En dat geldt dus ook voor de keuze die Patrice Assendelft straks moet maken. In Turkije zal hij niet veel wijzer geworden zijn, om het nog ingewikkelder te maken. Roan pakte weliswaar een geweldig podium in de MX2, Calvin behaalde slechts één punt minder. Al kan juist wel dat punt uiteindelijk een groot verschil maken, zoals we zagen in 2016 toen Nederland exact één punt achter Frankrijk eindigde.

Soms is het helemaal niet erg om journalist te zijn. Sterkte Patrice!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen