Stel je vraag: dB-killers

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze nieuwe rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. De eerste vraag vind je hier en de tweede gaat over het geluidsniveau van de motor.

Afgelopen weekend reden we met een groepje heerlijk over de dijken van de Waal en de IJssel. Iets te veel lawaai uit de uitlaten, maar verder hebben we ons behoorlijk gedragen. Een van ons heeft vervangingsuitlaten met E-keur. De dB-killers zitten er ook in, maar toch maakt de machine een behoorlijke herrie. Kan hij, ondanks de goedkeuring, toch nog worden aangehouden vanwege het geluid?

De politie controleert het stilstaande geluidniveau dat in de kentekengegevens staat opgenomen en daar krijg je nog een marge van 2 dB(A) op. Zolang de motor nu aan deze voorwaarde voldoet, is er niets aan de hand. Maar komt hij boven de genoemde waarde, dan mag de politie tot bekeuren overgaan. En kan er dus toch worden bekeurd voor een goedgekeurde vervangingsdemper. Maar ik denk toch dat de mannen/vrouwen met open pijpen eerder aan de beurt komen.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.