Kawasaki Widow maker XL – Het had zo mooi kunnen zijn

Alsof een giftige tweetakt driecilinder nog niet woest genoeg is, zag ooit deze krankzinnige vijfcilinder Kawasaki Widow maker XL het daglicht.

Ook V12 en V8
De waarheid gebiedt ons te zeggen dat deze Kawasaki H2A 1250 geen officieel Kawasaki proefballonnetje is geweest. Het is het geesteskind van Allen Millyard. De Brit gaat al zijn hele leven los op de motoren met Kawasaki op de tank. Het blijft niet bij deze über-tweetakt, maar op het gestoorde repertoire van de Engelsman staan ook: een Kawasaki Z2600 V12 (twee Z1300’s aan elkaar geplakt) en een Z1600 V8 (twee Z1’s aan elkaar).

Baan om de aarde
Terug naar de mengsmering: deze Kawasaki H2A 1250 is niet de enige creatie van Millyard. Hij bouwde ook een literzware tweetakt die logischerwijs geen vijf, maar vier cilinders heeft. Een standaard H2 750 is goed voor 74 pk @ 6800 tpm. Daarmee knalt het ding naar een topsnelheid van 190 km/u. Wat had er in het vat gezeten voor de 1250? Met een theoretisch maximaal vermogen van 123 pk en 220 kilo (standaard weegt een H2 750 zo’n 205 kilo) had de Kawasaki Widow maker XL je moeiteloos in een baan om de aarde gebracht.

Woeste reputatie
In 1973 waren de hoogtijdagen van Kawasaki’s tweetakten alweer bijna voorbij. Ze werden ingehaald door hun eigen dorstigheid. Een nog steviger innemende vijfcilinder is bij voorbaat al kansloos. Toch had een 1250 tweetakt nog verder kunnen bijdragen aan de legendarisch woeste reputatie van Kawasaki. Zo ver kwam het niet en eerlijk gezegd bouwde Kawasaki ook met de latere viertakten een pittige reputatie op.

Meer belevenissen van Allan Millyard? Kijk hier op zijn Twitter account.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL