dinsdag 16 april 2024

MrGPS: Wat is Routeplannen 2.0?

Routeplannen 2.0 is een term die ik al een tijdje gebruik om aan te duiden dat de wereld niet stilstaat en dat het tijd is om verder te kijken dan ‘oude’ programma’s als MapSource, Basecamp en Tyre. Toch verbaas ik me er tijdens trainingen nog steeds over als blijkt dat van de vijftig man er hooguit twee hebben gehoord van bijvoorbeeld Kurviger.

Natuurlijk is dat ook een beetje mijn schuld. Heb je eindelijk dankzij de MrGPS-videocursus ‘Basecamp met motorrijders’ dat programma eindelijk onder de knie, dan ben je niet zo geneigd nu ineens weer een nieuw kunstje te gaan leren.

Toch raad ik je dat aan: routeplannen 2.0 betekent dat je veel makkelijker en sneller veel mooiere routes gaat maken, met minder fouten en meer voorpret. Wie wil dat nu niet?

Daarom is er nu ook voor de Garmin-rijders een compleet nieuwe videocursus ‘Toeren met je Garmin Zümo’. Natuurlijk komt daarin ook Basecamp weer aan de orde, maar de nadruk ligt ditmaal op de alternatieve planners. Voor de TomTom-gebruikers is er de cursus ‘Toeren met de TomTom’, met een vergelijkbare inhoud, maar dan toegespitst op gebruik in combinatie met de Rider.

Zonder cursus

Heb je daar een cursus voor nodig? Nou nee, eigenlijk niet. Ik heb het zelf ook zonder cursus onder de knie gekregen, dus waarom zou jou dat niet lukken? Zeker als je een beetje behendig bent met de computer en er lol in hebt de werking van een programma uit te vogelen, zal het beslist lukken. Wil je daar echter een beetje bij worden geholpen, bijvoorbeeld omdat je de tijd of het geduld niet hebt om het allemaal proefondervindelijk uit te vogelen, dan is zo’n cursus perfect, al was het maar omdat je dan tevoren weet ‘waarvoor je het doet’. Bovendien is video een veel gemakkelijker instrument dan een geschreven handleiding. Je ziet de handeling, zet de video op pauze en je doet het vervolgens gewoon zelf na. Je kunt de video’s zo vaak bekijken als je wilt, zelfs jaren later nog: hoe deed hij dat ook alweer? Sommige mensen vinden het zelfs gewoon gezellig om de cursus te bekijken (‘Leuker dan tv kijken!”, hoorde ik ooit).

Dat komt mede door ‘wat je niet kent, kun je niet missen’. Doordat ik al van alles heb geprobeerd, kan ik laten zien wat ik binnen die veelheid aan mogelijkheden het gemakkelijkst en leukst vind werken. Net die kleine trucjes die je gaan helpen te komen op plekken waar je anders nooit was geweest. Bijvoorbeeld: zoek eens bewust naar de doodlopende weggetjes in Google Street View, en dan vooral de plekken waar ook veel stipjes omheen staan. Zo nu en dan wil je immers even de benen strekken en een croissantje eten. En dan blijkt dat ze daar, speciaal voor jou, een bankje hebben neergezet…

De planners die in de ‘Toeren met…’-cursus aan de orde komen:

MyDrive

De routeplanner van TomTom, maar ook door Garmin-rijders gratis te gebruiken. Munt vooral uit door eenvoud en het automatisch vinden van mooie wegen. Met slechts één viapunt heb je al een prachtige rondrit (probeer dat maar eens met Basecamp!). Bovendien vind je hier ook de roadtrips: een grote collectie geselecteerde kant-en-klare routes. Met de ‘Scenic segments’ word je geholpen de mooiste wegen te vinden.

Kurviger.de

De rising star onder de routeplanners. Net als bijvoorbeeld Wikipedia is Kurviger ‘open source’ en daarmee helemaal gratis. Het is iets lastiger dan MyDrive, maar snel te leren. Het heeft twee relevante extra’s: je ziet meteen het hoogteprofiel van de route en bovendien zal de instelling op ‘Extra bochtige route’ automatisch de bebouwde kom vermijden. Dat levert zo nu en dan een flinke omweg op, maar hoe erg is dat? Kurviger is ook met kop en schouders de snelste planner: in niet meer dan twee seconden heb je een route van duizend kilometer met meer bochten dan je lief is. Technisch ongelooflijk knap en mede daardoor heel prettig werkend.

Routeyou

Van Vlaamse origine, tevens het bedrijf waarmee ik ooit, in een vorig leven, de Onroute-motorkaart heb ontwikkeld. Ook op die site worden automatisch de mooiste wegen gevonden. Extra is dat je de site ook kunt laten zoeken naar specifieke POI’s nabij de route, van bierbrouwerijen tot kastelen. Met de betaalde Plus-versie kun je bovendien ook Street View gebruiken en dat maakt het extra leuk.

MyRouteApp

De meest uitgebreide (en daardoor complexe) van het gezelschap. Ook geschikt voor bijvoorbeeld routeuitwisseling binnen de club. De gratis planner vind ik persoonlijk niet zo heel interessant. De betaalde Gold-versie is echter mijn persoonlijke favoriet. Vooral het spelen met Street View is in deze planner echt verschrikkelijk leuk en maakt het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om eerst een weg op aantrekkelijkheid te beoordelen alvorens je er een routepunt op plaatst. Ook kent de website een geweldige verzameling routecollecties, ontworpen door route-experts.

Basecamp

Natuurlijk blijft deze oudgediende ook relevant, maar je zult merken: als je ‘routeplannen 2.0’ eenmaal kent, zul je Basecamp nog slechts zelden gebruiken voor het ontwerpen van routes. Wel zul je het nog gebruiken voor bijvoorbeeld achteraf het start- en eindpunt van een rondrit veranderen of het bekijken van de inhoud van een gpx-bestand.

Via de cloud

Alle genoemde planners, behalve Basecamp, werken vanuit de internet-browser en kun je daardoor bijvoorbeeld ook op je tablet gebruiken. Heb je een TomTom Rider 4xx/5xx of Zümo 396 of de nieuwe Zümo XT, dan kun je bovendien je routes zonder usb-kabel in het toestel laden; ook dat wordt in de cursus uitgebreid uitgelegd.

Al is het maar omdat het qua cijfers zo logisch klinkt: 2020 wordt het jaar van routeplannen 2.0!

Aanbieding: € 10,- korting

Lezers van MotorNL genieten tijdelijk van een korting op zowel ‘Toeren met je TomTom’ als op de nieuwe cursus ‘Toeren met je Garmin Zümo’. Bestel via de website van MrGPS, vul als kortingscode ‘202020’ in en je krijg vanzelf € 10,- korting op de cursus (€ 19,90 in plaats van € 29,90). Bovendien ontvang je daarna een code waarmee je RouteYou Plus twee weken gratis kunt gebruiken en MyRouteApp Gold maar liefst drie maanden. Deze aanbieding is geldig tot 1 juni 2020.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen