Alex George: Vergeet de zesde versnelling

In mijn tijd in het Continental Circus runden we het team vanuit Rotterdam. Vanaf daar naar Anderstorp in Zweden was me een eind. Alleen de race in Finland was verder, maar die kwam er dan ook meteen achteraan. Als je dan toch onderweg bent, hé. Maar dat altijd drukke en zelfs verharde rennerskwartier was geweldig. Er hing nooit een slechte sfeer en dat kwam niet alleen door dat geweldige circuit. Anderstorp is zo enorm technisch, snel en bochtig. Machtig mooi. Alleen kregen we onze Yamaha niet afgesteld. Vol gas ging wel, maar op halfgas werd de motor nerveus. Laat Anderstorp ...
In mijn tijd in het Continental Circus runden we het team vanuit Rotterdam. Vanaf daar naar Anderstorp in Zweden was me een eind. Alleen de race in Finland was verder, maar die kwam er dan ook meteen achteraan. Als je dan toch onderweg bent, hé. Maar dat altijd drukke en zelfs verharde rennerskwartier was geweldig. Er hing nooit een slechte sfeer en dat kwam niet alleen door dat geweldige circuit. Anderstorp is zo enorm technisch, snel en bochtig. Machtig mooi. Alleen kregen we onze Yamaha niet afgesteld. Vol gas ging wel, maar op halfgas werd de motor nerveus. Laat Anderstorp nou zo’n beetje constant half gas zijn. Aanstormend 125cc-wereldkampioen Kent Andersson had gelukkig wel tijd om wat van zijn lokale kennis te delen. ‘Die brandstof is pure AV-gas. De Zweedse organisatie geeft niks anders uit. Monteer eens flink kleine sproeiers’, legde Kent uit. ‘En vertandt de motor alsof het een vijfbak is. Vergeet de zesde versnelling en stel af vanaf daar.’ Dit soort dingen leerde je dus constant van de ervarener coureurs – je kwam erachter wie je vrienden waren in de paddock. En natuurlijk werkte het briljant, met precies de trekkracht voor elke bocht en het gas kon zo langer openblijven ook. Suzuki TR750: De waanzin voorbij Al draaide het natuurlijk niet alleen om het racen. Het was midden juli en heerlijk weer. Dat, en er was een zwembad in het rennerskwartier! Schaars gekleed zoals dat ging, drankje erbij en vooral veel gekkigheid en gezelligheid. Niks wat het daglicht niet kon verdragen. Tenminste, tot de Fransen het feestgedruis meekregen. Altijd de Fransen. Kwamen ze aan met Yamaha-minibikes, om zich vervolgens enorm te misdragen. Beetje indruk maken op de dames rond het zwembad. Je snapt wel waar dit heenging… Voor we het wisten sprong Rougerie met minibike en al het water in. Of was het toch Chevallier? Het arme kleine Yamaha-tweetaktje liep nog een seconde of dertig voor het echt uit met de pret was. Terwijl het zeker dertig minuten duurde voor we uitgelachen waren en de motor weer uit het zwembad was. De motor eruit tillen viel al niet mee, maar het werd erger. We hebben het hele weekend niet meer in het zwembad gemogen van de organisatie. Er dreef een centimeterdikke laag tweetaktolie aan het oppervlak van het zwembadwater. De Yamaha-minibike deed het trouwens een week later in Finland alweer en heeft daarna nooit meer in een zwembad gelegen.

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?