4 Lauwersland-route

Het zuidelijke deel van de Lauwerslandroute (bij Buitenpost) voert nog net door het coulisselandschap van de Friese Wouden. Maar boven Kollum zijn de boomwallen verdwenen en wordt het landschap open en wijds.

Total distance: 123274 m
Download file: lauwersland.gpx

Dit deel van het Lauwersland is verbonden met de strijd tegen het water. Oude en nieuwe waterwerken zijn overal zichtbaar: terpen – in Groningen wierden genoemd – dijken, molens, gemalen en sluizen. Terpen en wierden zijn kunstmatige ophogingen die vanaf 500 v. Chr. Werden opgeworpen, toen de eerste bewoners zich in een nog onbedijkt land moesten beschermen tegen overstromingen. Niehove en Ee zijn mooie voorbeelden van terpdorpen. Vanaf het jaar 1000 kwamen de dijken in zwang. Molens, gemalen en sluizen zorgden voor de afvoer van overtollig water. Dijken dienden eerst alleen als bescherming van het land tegen de zee. Maar in de loop van de tijd werden ze ook gebruikt om de zee terug te dringen en land te winnen door middel van inpoldering. Ten westen en ten oosten van het Lauwersmeer voert de route door gewonnen land.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.