donderdag 22 februari 2024

Toerisme Gelderland: Gelderse kusten

Een intensieve tocht van 158 km door het noordwesten van Gelderland. Je zwiert actief door een agrarisch landschap, komt langs oude botters, roffelt over wildroosters en zoekt je weg door donkere bossen. Een tocht dus met veel afwisseling, met lieflijk Zuiderzee-erfgoed en de geur van een zongestoofde Veluwe.

Na de start in Harderwijk voert de route al snel door weelderig polderlandschap. Opvallend is de goede kwaliteit van het slingerende wegdek, vaak langs fraaie boerderijen. Tegenliggers of medeweggebruikers kom je niet of nauwelijks tegen. Je bent weg van de drukte en middenin de landelijke rust, die gehucht tot gehucht met elkaar verbindt. Vanwege het vroege uur zweven nevelbanken boven de akkers en waterwegen. Het dempt het geluid nog meer en dat versterkt het prettige gevoel van eenzaamheid. Zwaluwen scheren met bravoure langs en over de motor. Overtuigd van hun eigen navigatiekunsten en als statement aan wie de omgeving eigenlijk toebehoort.

Aan de Drosterweg kun je stoppen bij de propeller van een neergehaalde oorlogsvlieger. Wellicht een fotomoment. Dit deel van de route Gelderland is overzichtelijk en kromt zich voornamelijk langs maïsteelt en grazend vee in alle soorten en maten. Menig paard volgt je bij het voorbijrijden. Je krijgt trouwens voldoende gelegenheid om de koppeling te mennen of aan te sporen. Veel kleine (oude) boerderijen hebben zichtbaar een frisse doorstart gemaakt hetgeen propere tevredenheid uitademt. Oude bomenlanen bepalen de karaktervolle toegang tot de dorpjes.

Roffelen over wildroosters

Na het Veluwemeer kom je uit in het fraaie Hanzestadje Elburg. Een botterwerf, de palingrokerij en de hangende visfuiken ademen buiten de vestingwal een vissersverleden aan de Zuiderzee. De gekoesterde architectuur in het oud-Hollandse binnenstadje veroorzaakt een gevoel van trots. En dat maakt hongerig en vraagt om motor bij de vis. Het historische centrum biedt ruim voldoende terassen voor een kop koffie en meer. Na de calorierijke pauze gaat de tocht in noordoostelijk richting verder langs het Drontermeer. Langs uitgestrekte akkers en over de dijk langs het water laat je de koppelingshendel onberoerd. Een dorpje is soms maar een paar straten groot. Grote vijvers, kleurige tuinen met schone stoepjes. De mensen kijken je hier nog na als je voorbijrijdt. Plattelandskinderen hebben hier nog die vanzelfsprekende fascinatie voor motorvoertuigen en laten dat enthousiast blijken. Onderweg geurt het naar vee, boerderij en voorjaar.

TankTasTocht #1 Leeuwarden: Door de weidsheid van het Friese land

Na Wezep wordt het donker in Gelderland. De westelijke bossen van de Veluwe kondigen zich aan. Wildroosters roffelen onder de wielen door. Paddenstoelen als wegwijzers en groen blad als teken van vitaliteit en dynamiek. Borden langs de wegen waarschuwen je frequent voor overstekend wild. Dus opgelet voor wilde fietsers en zwijnen. Maar de kans dat je overdag het schuwe en grote wild zal zien is gering. De dieren trekken zich terug in de veiligheid van de donkere bossen. Vooral als het bos voor een moment plaatsmaakt voor zanderige heidegrond.

Ontbossen

Doorgaans zijn de wegen wat drukker vanwege andere recreatieve gebruikers, maar er is voldoende ruimte voor iedereen. Via de Prinsbernhardlaan schamp je Vaassen. Al is het zeker de moeite waard om daar bij Kasteel Cannenburgh de ankers uit te gooien. Daarna word je weer overgeleverd aan de natuur en de schoonheid ervan. Elk dorpscentrum op de Veluwe is trouwens bedacht op bezoekers, waardoor de menukaart op de terrasjes zeer royaal is. In Vierhouten kun je je kroonjuwelen laten rusten bij Restaurant De Vossenberg om daar de bekende vlezige bitterballen te proberen. De bediening is vlot en vriendelijk.

Gelderland

Via de Vierhouterweg gaat de route met een knik door Elspeet naar de N310. Vanwege het genot blijf je in de uitgestrekte en prachtige bossen rond Staverden en Speuld. Slootjes met bemoste wanden kabbelen zigzaggend tussen frisgroene bladerdekens. Ongezien, vanuit de bomen of vanonder het struikgewas wordt je door wilde beesten nagekeken.

Op de kaarsrechte en overzichtelijke Drieërweg naar Ermelo gaat het gas er even op. Maar let op: de diender ligt met z’n lasergun in het struweel de snelheid te meten. Na Putten ‘ontbos’ je nog zo’n twintig kilometer als de route vooral door boerenland gaat. Uiteindelijk eindig je weer in Harderwijk.

Jie moe noe affe veurt moaken! (Je moet nu even opschieten)

Download de route Gelderland

Gelderland

Start en finish: McDonalds: Knardijk West 4, Harderwijk. Lengte tocht: 158 km

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen