woensdag 24 april 2024

2007: jarenlange vete tussen Sergis en Willemsen krijgt vervolg in Oldebroek – terugblik

In 2007 wordt de Nederlandse zijspancross Grand Prix verreden tijdens het traditionele paasweekend in Oldebroek.

De jarenlange vete tussen de Let Kristers Sergis en Daniël Willemsen zou ook in Oldebroek een vervolg krijgen. Willemsen/Grütter wonnen de strijd. In de eerste manche reden ze vanuit het middenveld sterk naar voren en pakte de leidende positie af van Sergis.

In de tweede manche had Willemsen geen kind aan zijn Letse concurrent. Sergis crashte, notabene samen met landgenoot Rupeiks, toen beide zijspannen hetzelfde spoor kozen. Naast Willemsen waren veel ogen ook gericht op een debutant. Ene Etienne Bax zou zich internationaal met de GP zijspancross gaan bemoeien.

Cecil Sandford: eerbetoon aan Koning van de Wegrace

Bax was jeugdig, vol bravoure en ook een tikkeltje rebels. Samen met Marc van Deutekom in de bak namen hij in Oldebroek deel aan de Nederlandse Grand Prix. Het debuut van Bax in deze wereld ging niemand voorbij. Bax bracht spektakel en Bax/Van Deutekom reden onverwacht zeer sterk in het Nederlandse zand. Wat wild en onbezonnen, maar toch leek het alsof ze al wat jaren competitie tussen de internationale teams op hun conto hadden staan. Het publiek hield de adem in, want de wilde rijstijl van het jonge Brabantse duo zag er soms uit als een koorddanser in een circus…En koorddansen zou het worden!

In die tijden bestond de afscheiding tussen de baan en het publiek uit een geel of oranje worteldoek met erna een meter tot anderhalve meter ruimte. Deze ruimte werd een touw vrijgehouden, waarachter het publiek zich kon ‘verschuilen’. Tegenwoordig zien we overal hekken, lage of zelfs hoge vanghekken. In 2007 deden ze het op veel plaatsen nog alleen met een koord….

In de laatste tien minuten van de eerste manche wilde Bax buitenom een ander zijspan inhalen toen zijn zijspan ineens omhoogging en ze zijwaarts van de baan raakten! Maar Bax hield vol gas, juist om niet te crashen! Worteldoek en het touw vlogen in het rond! Stoelen vielen om en het publiek zocht verschrikt een goed heenkomen, een natuurlijk reactie op naderend onheil. Ook oud-bakkenist Bart Notten jr, rechts te zien met oranje jas, kon zich nog op tijd uit de voeten maken! Dit was nodig ook, want precies op die plek crashte Bax/Van Deutekom dan uiteindelijk toch. Ze konden even later gewoon weer verder, maar wel met een geschrokken publiek achter zich latend. Wonder boven wonder waren er geen gewonden of andere schades, behalve dan een koelbox. Op de foto stuitert de blauwe koelbox door het zand. De meegenomen drankjes waren kapot. De eigenaar, de supporter links in de hoek met Willemsen-shirt aan, haalde er zijn schouders over op. Als dat het ergste was. Het zou later vast een mooi verhaal worden…

Vroeger was alles beter zeggen ze, maar door de hekken van tegenwoordig behoort het echte koorddansen tot het verleden. En dat is gezien het voorbeeld van die koelbox maar goed ook.

Foto: Jan Boer

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen