woensdag 28 februari 2024

Cecil Sandford: eerbetoon aan Koning van de Wegrace – terugblik

Op 28 november 2023 werd bekend dat Cecil Sandford is overleden. Met een leeftijd van 95 jaar was de Engelsman de oudste nog in leven zijnde wegracewereldkampioen. Sandford werd geboren op 21 februari 1928 in het Engelse Blockley. Na eerst aan grasbaanracen te hebben gedaan stapte hij in 1948 met hulp van sponsor Arthur Taylor over naar de wegrace. Sandford behaalde direct grote successen bij races op het eiland Man. Dit leidde ertoe, dat hij in 1950 mee ging doen aan het wereldkampioenschap wegracen. De Engelsman kwam uit in de 250cc-, 350cc en 500cc-klasse. Hij deed dat als op privérijder op machines van Velocette en als fabriekscoureur van AJS. Dat kon in die tijd nog worden gecombineerd!

Gertie Eggink: van uitputting tot wereldkampioen in 2010

Een jaar later volgde zijn grote doorbraak. Dat gebeurde echter niet in één van genoemde drie klassen maar in de lichtste, de 125cc. Als fabrieksrijder voor het opkomende Italiaanse motormerk MV Agusta veroverde de Engelsman er in 1951 de wereldtitel in. Hij deed dat door onder andere de Tourist Trophy op het eiland Man, de TT van Assen en de GP van Ulster te winnen. De eerste titel van Sandford was tevens het eerste mondiale kampioenschap voor MV Agusta.

In 1954 trad Sandford in dienst van een andere vooraanstaande Italiaanse motorfietsfabrikant, Moto Guzzi. Met de 250cc Bialbero van het merk uit Mandello del Lario werd hij achter de Duitser Hermann Paul Müller op een NSU Sportmax tweede in de titelstrijd. Twee jaar later kwam de als coureur veelzijdige Cecil Sandford als fabrieksrijder maar liefst uit voor twee merken. Ook dit kon toen. Dat was voor de 125cc- en 250cc-klasse bij een andermaal een ander Italiaanse fabrikant, te weten Mondial. In de 350cc-categorie reed de Engelsman voor het Duitse DKW. Het bijzondere hieraan was, dat dit merk geen gebruik maakte van viertakt- maar van tweetaktmotoren. En de RM 350 was ook nog eens een luchtgekoelde driecilinder met als bijnaam de ‘Singende Säge’. Of te wel de ‘zingende zaag’, naar het snerpende geluid dat de machine produceerde. Sandford werd er vijfde mee in de titelstrijd.

Al die jaren had hij geen enkele GP weten te winnen. Maar daar kwam in 1957 verandering in. Op een 250cc Mondial wist hij net zoals zes jaar ervoor niet alleen op het eiland Man en in Ulster te winnen, Sandford mocht zich tevens 250cc-wereldkampioen noemen.

Direct na het behalen van zijn tweede wereldtitel besloot de Engelsman op pas 29-jarige leeftijd zijn helm aan de kapstok te hangen. Gentleman Cecil Sandford bleef een groot racefan en bezocht op late leeftijd nog geregeld de Britse Grand Prix in Silverstone. Ook was hij één van de vele wereldkampioenen die in 1998 deelnam aan de Centennial TT Assen.

Cecil Sandford
Cecil Sandford op de prachtig gestroomlijnde 125cc-Mondial tijdens de Centennial TT Assen in 1998.

Foto: Henk Keulemans

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen