zaterdag 22 juni 2024

Bax/Cermak winnen in Polen én België! – wereldtoppers

WK Zijspancross Gdansk en Lommel

Tekst: Emil Bilars, Gert Bos, Marien Cahuzak, Ad van de Graaf, Asse Klein
Foto’s: Emil Bilars, Ad Kievit, Damon Teerink, Jesper Veldhuizen, teams

Etienne Bax en Ondrej Cermak hebben zowel de GP van Polen als die van België weten te winnen. In Polen wist Bax/Cermak met een tweede en een eerste plek in de heats Vanluchene/Musset op de tweede plek te houden. Hermans/Van den Bogaart pakte, ondanks een penalty, nog de derde plek in Polen. In het Belgische Lommel pakte Bax/Cermak met een dubbele heatoverwinning de GP-winst. In de eerste heat kwam Bax niet goed weg, maar wist vanaf de laatste plek nog tot aan de leiders te komen. Dat was eerst Hermans/Van den Bogaart, maar zij vielen uit, waardoor Keuben/Rietman de leiding greep om die dan weer in de allerlaatste rond aan Bax te moeten laten. In de tweede heat was Bax wel goed weg en pakte al in de eerste ronde de leiding over van Prümer/Steegmans om zo de heat met overmacht te winnen. Wilkinson/Millard pakte in Lommel verrassend de tweede plek in totaal, voor Keuben/Rietman die derde werd in België.

De Belg Vanluchene leidt nog steeds in het WK, maar Bax is flink ingelopen op de leider en zal in de volgende GP te Bessenbach de goede lijn willen voortzetten.

MotoGP Nederland 2023: Francesco Bagnaia zegeviert in Assen

WK Langbaan La Reole en Ostrow

GP-start voor Dave Meijerink in 2024

Tijdens de GP Challenge in het Franse La Reole verzekerde Dave Meijerink zich van één van de vijf beschikbare startbewijzen voor het WK langbaan in 2024. Meijerink eindigde op de snelle grasbaan in Zuid-Frankrijk als tweede.

De 23-jarige coureur uit het Overijsselse Schuinesloot is bezig aan een sterk seizoen. Hij won dit jaar al meerdere prestigieuze wedstrijden in Nederland en Duitsland. Ook mocht hij als invaller in het Poolse Ostrow al weer ruiken aan de wedstrijden op GP niveau. Tijdens die GP moest Meijerink het nog doen met een rol op het tweede plan.

Dat gold helaas ook voor de overige Nederlanders. Op de speedwaybaan in Ostrow moesten zij het afleggen de tegen de concurrenten met veel speedway ervaring. Mika Meijer leverde de beste prestatie met een negende plek. Romano Hummel strandde na een sterke start als elfde, Theo Pijper werd twaalfde en Meijerink dertiende.

Zowel de Challenge in Frankrijk, als de GP in Polen werd gewonnen door de Brit Chris Harris. In het WK klassement staat Harris nu vierde op slechts één punt van een trio koplopers; Josef Franc, Martin Smolinski en Zach Wajknecht.

Dave Meijerink (8) leidt het veld tijdens een van de series in La Reole.

WK Endurance Spa-Francorchamps

Tessels wordt vierde

Tijdens de 24-uursrace van het WK Endurance op Spa-Francorchamps streed Wayne Tessels lange tijd voor de winst in de Superstock-klasse. ChromeBurner RAC41 Honda reed op een tweede plek toen Tessels teamgenoot Chris Leesch na zestien uur racen onderuitging. Het team eindigde uiteindelijk net naast het podium op de vierde plaats. Pepijn Bijsterbosch kwam met Team LRP Poland uit in de EWC-klasse. Met Dominik Vincon en Julian Puffe reed het BMW-team in de top-tien, totdat het te kampen kreeg met motorproblemen en uitviel. Nog minder geluk was er voor Ricardo Brink, want hij viel met het 3ART Best of Bike Yamaha-team na een aantal uur racen uit met een kapot motorblok. Een knappe prestatie was er van het Nederlandse team Holland Motorstore Racing. Coureur Jaivy Eikelboom brak bij een crash vroeg in de race zijn sleutelbeen. Xavier van Duffelen en Martin van Ruitenbeek moesten met zijn tweeën verder. Het Nederlandse team wist de race te volbrengen op een tiende plek in de Superstock-klasse en twintigste overall. De winst in de EWC-klasse ging naar YART Yamaha met rijders Marvin Fritz, Niccolo Canepa en Karel Hanika. Het Franse National Motos Honda pakte de zege in de Superstock-klasse.

Wayne Tessels (41) reed lang voor ChromeBurner RAC41 Honda aan de leiding in de Superstock-klasse.

WK Zijspan Spa-Francorchamps en Most

Podium voor Ilse de Haas in Most

De tweede WK Zijspan-ronde werd verreden op Spa-Francorchamps. Ilse de Haas streed in de eerste race als bakkenist van meervoudig wereldkampioen Pekka Päivärinta tot in de slotronde voor de laatste podiumplaatsen en finishte als zesde. In de tweede race had de Fins-Nederlandse combinatie minder geluk. Harrison Payne en Kevin Rousseau spinden voor hun neus. Päivärinta en De Haas botsten tegen hen aan, waardoor hun race voorbij was. Bennie Streuer en zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch kenden een tegenvallend weekend met technische issues. Ze werden tiende in de sprintrace en behoorden tot de uitvallers in de hoofdrace. Op Spa-Francorchamps kwamen er nog twee Nederlandse bakkenisten in actie: Ferry Segers en Jermaine van Middegaal. Segers scoorde als bakkenist van Robert Biggs een achtste plaats in de hoofdrace.

Op Autodrom Most in Tsjechië, een week later, kwamen Päivärinta en De Haas nog beter voor de dag. In de sprintrace op zaterdag reed de Fins-Nederlandse combinatie een aantal ronden aan de leiding en finishten uiteindelijk als tweede, hun eerste podiumplaats van 2023. Streuer/Kölsch kon de zes koplopers niet volgen en finishte als achtste. In de tweede race hadden de Nederlanders geen geluk. Streuer/Kölsch viel in de eerste ronde uit met een technisch probleem en in de vijfde ronde kwam er een einde aan de race van Päivärinta/De Haas, terwijl ze opnieuw in gevecht waren voor de podiumplaatsen. De gebroeders Birchall en Tod Ellis met Emmanuelle Clement wisten beiden een race in Spa-Francorchamps en Most te winnen.

Ilse de Haas links op de foto na haar tweede plaats met Pekka Päivärinta in Most.

IDC Oschersleben

Dubbele zege voor Tessels

Wayne Tessels heeft de vijfde en zesde race voor het IDC Superbike-kampioenschap op Oschersleben met grote overmacht gewonnen. Hij wist als enige rijder een 1.30 op de klokken te noteren. Zijn teamgenoot Erwin Druijff werd twee keer als tweede afgevlagd. De teammanager van het Druiijf Racing Kawasaki Team is al enkele jaren niet meer actief, maar nam voor zijn plezier nog een keer deel. Lange tijd leek het erop dat Ferry van Rijn de tweede plaats zou binnenslepen, maar de Yamaha-coureur moest uiteindelijk capituleren voor Druijff. Ook in de tweede heat moest Van Rijn ook genoegen nemen met het brons. ‘Ik ben superblij met dit resultaat, ik heb eigenlijk niet getraind voor de race. Ik was heel ontspannen en het ging het eigenlijk vanzelf’, aldus Druijff.

In de Supersport-klasse leek het er lang op dat Rick Kooistra de winst naar zich toe kon trekken, maar halverwege de wedstrijd was het Yamaha-coureur Wiljan van Wikselaar die zijn merkgenoot op een zeer gemakkelijke manier passeerde. Ook Suzuki-coureur Maik Duin kwam bijzonder dicht bij Kooistra, maar hij kwam slechts 0,01 seconde tekort voor de derde plaats.

Beide IDC Superbike-races op Oschersleben werden gewonnen door Wayne Tessels.

IDM Most

Podium voor Van der Voort en Smits

Het IDM Supersport-kampioenschap wordt in 2023 gedomineerd door de 19-jarige Twan Smits en de 17-jarige Melvin van der Voort. Smits begon als leider in het klassement aan de derde ronde op Autodrom Most in Tsjechië. Van der Voort had de eerste twee races gewonnen, maar was vervolgens in Oschersleben tweemaal in leidende positie ten val gekomen. In Most was WK-gastrijder Oliver Bayliss te snel voor de jonge Nederlanders. Wel wist Van der Voort als tweede te finishen in de eerste race, waarmee hij de volle punten voor het IDM scoorde. Gastrijders behalen namelijk geen punten. Smits zorgde er met een derde plaats voor dat er twee Nederlanders op het podium stonden. De tweede IDM Supersport-race werd niet uitgereden, nadat de wedstrijd tweemaal werd stilgelegd vanwege oliespoor. Er werden ook geen punten uitgedeeld. Smits staat nu 31 punten voor op Van der Voort in de titelstrijd.

In de IDM Supersport 300-klasse finishte Walid Khan tweemaal net buiten het podium op een vierde plaats. Rob Hartog was vanwege zijn blessure niet aanwezig in de IDM Superbike. Hij werd vervangen door de Belg Bastien Mackels, die een derde plaats in de tweede race wist te behalen. Colin Velthuizen was de enige Nederlandse deelnemer in deze klasse. Hij pakte tweemaal punten door als veertiende en vijftiende te finishen.

Van links naar rechts: Melvin van der Voort, Oliver Bayliss en Twan Smits.

Kort door de bocht

Jaimie van Sikkelerus is als zevende gefinisht in de afsluitende – tweede – BRITISH SUPERSPORT-race op Knockhill. Op het krappe Schotse circuit reed hij in de laatste bocht van de eerste race nog in zesde positie. Hij werd geraakt en finishte via de grindbak als tiende. Van Sikkelerus staat op een zesde plek in de tussenstand.

Kyano Schoo heeft zijn eerste podiumplaats in de NORTHERN TALENT CUP behaald. De 14-jarige coureur eindigde als tweede op de Sachsenring, nadat hij in de eerste race als achtste was gefinisht. Een week later in Most werd Jurrien van Crugten met twee zesde plaatsen de beste Nederlander. Schoo werd deze keer negende en zevende.

Jarne Bervoets (EMX85) en Harry Dale (EMX65) hebben de halve finales van de EMX in Axel gewonnen.

Het bijprogramma van TT Assen bestond uit de MotoE en RED BULL ROOKIES CUP. In beide raceklassen kwamen er geen Nederlanders aan de start. In de MotoE ging de winst twee keer naar Matteo Ferrari. In de Red Bull Rookies Cup pakte Angel Piqueras een dubbele zege en werd daarmee al vroeg in het seizoen gekroond tot 2023-kampioen.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen