22.3 C
Nederland
vrijdag 20 mei 2022

Dakar 2021: de KTM-rijders zijn er klaar voor (VIDEO)

Red Bull Media House heeft de eerste aflevering van een miniserie gewijd aan het speciale ras der woestijnrijders. De eerste twee weken – als alles door gaat – zal dit ras ons plezieren met topsport en waanzinnige beelden. De hoofdrolspelers Price, Sunderland, Sanders en Walkner hebben duidelijke ideeën over wat te doen in 2021.

‘Als je denkt aan alle coureurs die de afgelopen 18 jaar geprobeerd hebben een Dakar te winnen, dan zal er vroeg of laat iets misgaan.’ Aan het woord Sam Sunderland, kampioen in 2017. Hij is voor 2021 een van de drie speerpunten van het KTM-squadron. Van de aanloop naar de beroemdste rally ter wereld heeft Red Bull een miniserie gemaakt. De serie is te zien op Red Bull TV en ook op Youtube.

Eén nederlaag is niet genoeg

BMW en Honda slaagden erin een overwinning op hun naam te schrijven in het nieuwe millennium. De Mattighofen waren de afgelopen 20 jaar nagenoeg onverslaanbaar. KTM won met de 660, met de legendarische 950, met de 690 en met de 450. Meoni, Sainct, Roma, Despres, Coma: kies de coureur waarvan jij vindt dat hij bij de mooiste overwinning past. Price, Sunderland en Walkner zien alleen de lange lijst van KTM-kampioenen en voelen de druk. De Australiër heeft echter duidelijke ideeën over het programma voor de nabije toekomst: ‘We willen Dakar terug.’

Een ander jaar

Sunderland benadrukt het vreemde jaar 2020: ‘Het was frustrerend, vooral omdat we er niet in slaagden om het ritme van de wedstrijden, van de trainingen, bij te houden.’ Matthias Walkner zegt: ‘We zijn al zeven, acht maanden weg, maar nu pas heb ik het goede gevoel in het zadel.’

Dakar 2021: de geheimen van de 43e editie

De video toont ook een paar seconden van Fabrizio Meoni, vereeuwigd in zijn eerste zegevierende aankomst aan het Lago Rosa, maar dan verschuift de focus naar de nieuwe aankomst in het fabriekssquadron.

Onweerstaanbare charme

Daniel Sanders, winnaar van de Six Days in 2019, kwam pas in 2020 bij het team. De 26-jarige werd onmiddellijk ‘geadopteerd’ door Jordi Viladoms. De Spanjaard verwelkomde hem later in het jaar al in Spanje waar hij zich vertrouwd kon maken met het team en de specifieke trainingsmethode.

Sanders zal het niet makkelijk hebben gehad met drie coureurs van het kaliber van zijn teamgenoten: ‘De Dakar winnen is zo belangrijk dat je de overwinning weglegt als een goede fles wijn. Af en toe neem je een slokje om hem te onthouden,’ legt Sunderland uit. Walkner was het eens: ‘Je weet niet of zoiets ooit nog eens zal gebeuren. Het is een unieke race, in 9.000 kilometer kun je niet verwachten dat je alles onder controle hebt, het is onmogelijk. Price herinnert zich de 2019 editie: ‘Ik dacht dat ik met die blessure niet meer dan en paar dagen zou kunnen meedoen, maar ik kreeg er een andere titel door.’

Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen