Dakar: dit was etappe 1

De oorlogstaal van Honda blijkt de nodige uitwerking op Joan Barreda te hebben gehad: de Spaanse Honda-coureur schreef etappe 1 op z’n naam. In de 180 kilometer tellende klassementsproef wist hij op knappe, maar ook risicovolle wijze, Marc Coma en titelverdediger Cyril Despres achter zich te houden. 

 

Frans Verhoeven (foto) kwam als eerste Nederlander over de finish, maar deed dat op zijn Yamaha 6 minuten en 58 seconden langzamer dan Barreda. Henk Knuiman, op KTM, kwam op 16:13 van de leider binnen, terwijl debutant Hans Vogels (KTM) als derde nederlander binnenkwam op 17:29. Vogels zelf gaf aan verrast te zijn dat hij nu al bij de eerste veertig kon eindigen.

 

Als 45e kwam Robert van Pelt over de finish. Het nog maar 19-jarige talent deed dit op op zijn Honda op 21:09 van Barreda. Bas Nijen Twilhaar, die zich als doel heeft gesteld om op zijn KTM het kist-klassement op zijn naam te schrijven, kwam als vijfde Nederlander over de finish en deed dat als 73e motorrijder. Nijen Twilhaar gaf na afloop aan veel last van kramp in zijn been te hebben gehad, waarschijnlijk omdat zijn watervoorraad al ruim voor de finish op was. Jan van Gerven, die vorig jaar keurig als 41e finishte, begon rustig: hij kwam op 33 minuten achter Barreda binnen. Hiermee was hij de zesde nederlandse motorrijder.

 

Slechts een paar seconden achter Van Gerven was het Sjors van Heertum die zijn KTM over de streep reed. Hierachter was het Richard de Groot op 52 minuten, Walter van Sinten (Honda) moest ruim een uur en tien minuten prijsgeven, terwijl Senn van Basel (KTM) als laatste Nederlander binnenkwam. Dit deed hij op één uur en 22 minuten achter de winnaar. 

 

Morgenochtend doen we verslag van etappe 2! Hou ons in de gaten voor het nieuws over de Nederlandse Dakar-rijders op twee wielen.

 

Foto: Dakar Press Team

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.