woensdag 1 mei 2024

Dani Heitink wereldkampioen! – wereldtoppers

WK Junior MX Boekarest

Nadat hij eerder dit jaar in Oldebroek al Nederlands kampioen 85cc werd, is Dani Heitink in het Roemeense Boekarest wereldkampioen geworden in dezelfde klasse. Vorig jaar werd Gyan Doensen in Finland wereldkampioen, dit betekent dat de wereldtitel in Nederlandse handen blijft. Op zijn Husqvarna won de 13-jarige, uit Kamperveen afkomstige, crosser de eerste manche. Hij had een voorsprong van vier seconden op de Zwitser Ryan Oppliger. Eén seconde later kwam Dean Gregoire als derde over de finish.

Tekst: Jan Boer, Gert Bos, Ad van de Graaf, Asse Klein
Foto’s: Ad Kievit, Infront, Henk Teerink, Jesper Veldhuizen, WorldSBK

Jarne Bervoets, zesde in de eerste manche, won de tweede race. De tweede plaats, op negen seconden achter de Belg, was voor Dani Heitink, die zich daarmee verzekerde van de wereldtitel. Dean Gregoire werd opnieuw derde. Hij en Bervoets eindigden beiden op 40 punten. Omdat Bervoets voor Gregoire eindigde, ging het WK-zilver naar Bervoets en het brons naar Gregoire.

In de 65cc-klasse was Kenzo Jaspers met zijn vierde plaats de beste Nederlander. De negende plaats was voor Teunis Spijkerman. Gyan Doensen werd twaalfde in de 125cc-klasse.

Volgend jaar komt dit kampioenschap naar Arnhem, waar volgende maand de Nederlandse MXGP wordt verreden.

Goud voor Dani Heitink, zilver voor Jarne Bervoets (links) en brons voor Dean Gregoire.

Joey den Besten overleden

Een zeer tragisch bericht vanuit Imatra. Joey den Besten kwam zondag 2 juli, voorafgaand aan de tweede IRRC Superbike-race, zwaar ten val op het Finse stratencircuit en overleed aan zijn verwondingen. Den Besten crashte in de verkenningsronde. Het gehele raceweekend werd geteisterd door slechte weersomstandigheden en ook bij de fatale crash was de baan nat.

Den Besten begon met racen op minibikes en kwam via het ONK uiteindelijk in de straatracewereld terecht. Hij groeide uit tot een bekende en ervaren coureur op de stratencircuits. In 2014 en 2017 werd hij als rijder van Performance Racing Achterhoek kampioen in de Supersport-klasse van het International Road Race Championship (IRRC). Den Besten wist meermaals zijn thuisrace op de Varsselring in Hengelo (GLD) te winnen. De afgelopen jaren racete hij voor het Duitse Motorradtechnik Geenen GmbH-team in de IRRC Superbike. De coureur uit Borculo draaide constant mee in de top-acht van het kampioenschap met een derde plaats in de 2021-eindstand als beste resultaat. Den Besten is slechts dertig jaar geworden.

WorldSSP Donington Park

Glenn van Straalen vijfde en tiende

Glenn van Straalen slaagde er niet in om, net als vorig jaar, te strijden voor de podiumplaatsen op Donington Park. Toch wist de EAB Racing Team-coureur zich weer goed in de subtop van het WorldSPP-veld te handhaven. Vanaf een zevende startplek verloor Van Straalen in de openingsfase van de eerste race een aantal plaatsen. De 22-jarige coureur wist zich vervolgens knap naar de voorzijde van de groep, die in gevecht was voor de vijfde plaats, op te werken. De top-vier was op dat moment al uit het zicht. Van Straalen reed lang vijfde, maar viel in de slotfase terug naar een zevende plek. Ook kwam de Yamaha-rijder als zevende op de laatste bocht af. Doordat de twee rijders voor hem in gevecht waren en wijd gingen, wist Van Straalen alsnog als vijfde te finishen. In de tweede race had Van Straalen een slechte start, waarbij hij terugviel naar een vijftiende plaats. Hij finishte als tiende en staat momenteel zesde in het wereldkampioenschap.

Bax/Cermak winnen in Polen én België! – wereldtoppers

Ten Kate Racing Yamaha heeft met Stefano Manzi een troef voor de wereldtitel. Manzi verloor kostbare punten op zijn Italiaanse landgenoot Nicolo Bulega, die beide races met overmacht wist te winnen. Manzi finishte in de eerste race als tweede en werd in de tweede race – ondanks een crash en long lap penalty – nog vijfde. Hiji staat tweede in het WK-klassement en heeft 55 punten minder dan Bulega. De Spanjaard Jorge Navarro – eveneens uitkomend voor Ten Kate – finishte als elfde en twaalfde.

Glenn van Straalen (28) leidt de strijd voor de vijfde plaats in Race 1 op Donington Park.

ONK Speedway Veenoord

Primeur voor Mika Meijer

Niet alleen wist Mika Meijer de eerste wedstrijd ooit op het nieuwe speedwaycircuit in Veenoord te winnen, het leverde hem ook nog eens zijn eerste Nederlandse titel op bij de senioren.

In 2019  brulden de motoren voor het laatst in Veenoord. Ondanks de Corona-pandemie, zat men in Veenoord de afgelopen jaren niet stil. Achter de schermen werd er hard gewerkt aan de renovatie van het lokale sportpark. Hierbij kreeg ook de vermaarde speedwaybaan een nieuwe plek op de accommodatie. In november van 2022 ging de eerste schop de grond in en na een succesvolle try-out konden de coureurs op 1 juli weer gaan racen. ‘Op de oude baan was inhalen erg lastig en we zijn benieuwd hoe dat nu gaat. De bochten zijn nu ruimer bij het insturen en met de banking er ook in verwachten we mooie inhaalmanoeuvres’, liet de organisatie vooraf weten.

Mika Meijer hoefde weinig in te halen. Hij is dit jaar onder andere actief in de Zweedse en Deense competitie en daar boekte de coureur uit Winschoten veel progressie. Een mechanisch defect in leidende positie zorgde ervoor dat hij in zijn tweede rit puntloos bleef. De benodigde route via de B-finale bezorgde Meijer daarna geen problemen om de A-finale te bereiken. Daarin liet Meijer de Deen Emil Eis, René van Weele en Henk Koonstra achter zich.

Eind september wordt weer gestreden om de traditionele Gouden Helm, een wedstrijd die al sinds de jaren vijftig op de kalender staat. Daarvoor wordt ook de nieuwe verlichting op de al aanwezige palen geïnstalleerd en kan de Gouden Helm opnieuw onder kunstlicht worden vergeven.

Het winnende trio in Veenoord (v.l,n,r,): René van Weele, kampioen Mika Meijer en de Deen Emil Eis.

IDC Endurance Assen

Spannend verloop

De 2023-editie van de 7 hours of Assen is een prooi geworden voor het Yamaha-GYTR-YART-team. Dit fabrieksteam met de rijders Karel Hanika en  Marvin Fritz werd gecompleteerd door gastrijder Gert Jan Giesbers. Tweede werd het tweede team van Yamaha met Nicolo Canepa en Vladimir Leonov, en als gastrijders Frits Hitzel en Joop Netten. Deze teams zijn verplicht om aan deze regels te voldoen om het niveauverschil te verkleinen.

Door het zeer warme weer werd deze zeven uur IDC Endurance-wegrace een ware slijtageslag voor mens en machine. Vooral halverwege de wedstrijd toen de nodige onschuldige schuivers plaatsvonden. Maar de wedstrijd kende een ongekend spannend verloop, mede door het Druijff Racing Kawasaki Team 1 met Wayne Tessels, Erwin Druijff en Alexander Klaassen. Dit team voerde heel brutaal lange tijd de strijd aan en eindigde op de derde plek.

Als vierde finishte Zeelenberg Racing (JP Zeelenberg, Ed van Weel, Ronald de Keiser en Timo Pajic)  op twee ronden van de leiders en Mobu Zuurbier Motorsport, met Christopher Lequeux, Nicky de Wit en Gian Merten, eindigde als vijfde.

In de Expert Class was de eerste plaats voor het Bie Wheels Racing, met Bram de Bie, Nick Demuyler en Jens Hautekeete.

Kort door de bocht

Voor de Nederlandse rijders van de BENELUX TROPHY was 1 en 2 juli een thuisrace op het TT Circuit Assen. Ricardo Brink won beide Superbike-races, waarmee hij zijn leidende positie in het klassement verder uitbouwde. In de Supersport kwamen Rick Kooistra (Race 1) en Twan Smits (Race 2) als eerste over de finish.

Owen van Trigt plaatste zich in Portimão in een veld van vijftig rijders opnieuw voor de hoofdrace van de European Talent Cup. In de race, onderdeel van het FIM JUNIORGP-kampioenschap, kwam de 14-jarige coureur niet aan de finish. Kiyano Veijer – eveneens 14 jaar – kwalificeerde zich niet voor de hoofdrace en kwam in de Last Chance Race (B-race) als twaalfde over de finish.

Jaimie van Sikkelerus is er niet in geslaagd om net als vorig jaar op het podium te finishen tijdens de BSB-races op Snetterton. In de eerste race eindigde hij als vierde. In de tweede race viel de Yamaha-rijder uit met een technisch probleem. Jorel Boerboom finishte als eenentwintigste in de Britse Superstock 1000-race.

Lotte van Drunen heeft ook de zesde en laatste wedstrijd van het EMX DAMES gewonnen. In het Italiaanse Gazzane di Preseglie won ze, net als bij de voorgaande vijf wedstrijden, beide manches.

Romano Hummel won na een schitterende finale de INTERNATIONALE GRASBAANRACES in Aduard. In de finale reed Hummel van een vierde naar een eerste plaats. De Deen Jacob Bukhave werd tweede. Steven Labouyrie kwam als derde over de streep, maar werd naderhand gediskwalificeerd omdat hij een onderdeel van zijn machine was verloren. Dave Meijerink erfde nu de derde plaats.