maandag 30 januari 2023

De eindsprint in de MotoGP is begonnen

Kan Fabio Quartararo op tijd terugslaan?

We hebben nog steeds niet gehoord dat het niet doorgaat, dus ga ik er maar vanuit dat de MotoGP komend weekeinde (en het weekeinde erop) rijdt op Valencia. Op dit moment heeft Joan Mir de leiding met 137 punten, maar Fabio Quartararo heeft er maar veertien minder en zint op wraak na de teleurstellende weekenden op Aragon.

Dat moet allereerst op Valencia gebeuren. Het circuit waar Fabio vorig jaar sterk reed en een goede wintertest kende, met de nieuwe banden. Een niet geheel onbelangrijk detail in 2020. Dat de bandenslijtage op Valencia verder niet al te heftig is, moet hem sowieso verder naar voren helpen. Portimao was – in zijn tijd in het Spaans kampioenschap – bovendien z’n favoriete baan, dus vlak Quartararo nog niet uit. Maar of Mir te stoppen is? Zondag rond 14.45 uur weten we veel meer. Of niet, zoals nu al het hele seizoen in de MotoGP.

Nog drie kansen voor Bo Bendsneyder

Vergis je niet, Bo Bendsneyder heeft dit jaar natuurlijk al wel WK-punten gepakt. Vijf zelfs, maar dat was alweer van het voorjaar en door alle chaos daarna weet haast niemand dat nog. Maar ze staan er wel in de WK-tussenstand, waarin Bo 25e van de 35 rijders staat. Met nog de dubbel op Valencia en Portimao op het programma, hebben Bo Bendsneyder en NTS RW Racing GP dus nog drie kansen om van die vijf stuks meer te maken. En daarna? Officieel is er nog niets bekend, maar de kans dat er geen vervolg komt in 2021 is groot. Eerder liet Bo al wel weten dat een Plan B een steeds reëlere optie is.

Of dat plan ook echt WK Supersport is, iets dat nu iedereen wel roept, weet ik niet. Ook niet uit betrouwbare bron, Maar het lijkt mij zo goed als zeker van wel… En, ik hoop het want Bo kan echt wel rijden en kan zomaar een hele mooie toekomst hebben in het WorldSBK-paddock. Of niet Michael? 

Op naar 2021

Komend weekeinde wordt de MXGP afgesloten en daar ben ik blij mee. Natuurlijk waren er hoogtepunten voor Nederland, zoals recent nog Roan van de Moosdijk op Lommel. Geweldig!

Maar vooral de crashes van Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff waren heftig. Herlings sprak onlangs met de NOS en dat maakte diepe indruk op mij. “Ik ging over de kop, voelde mijn hoofd de grond raken, wilde opstaan, maar er was vanaf mijn nek nul gevoel meer. De wereld stopte.” Het is echt meer dan de moeite waard om het hele item te bekijken. Wat een heftig verhaal. Hopelijk kunnen we in 2021 weer schrijven over successen in plaats van dit soort nachtmerries.  

Foto: 2Snap

Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen