dinsdag 27 februari 2024

De sport top-3 van week 38

Knipper twee keer met je ogen en je mist drie dingen. Zo kun je het best de motorsport op dit moment samenvatten. Daarom selecteert onze sportcoördinator Marien Cahuzak elke maandag zijn eigen top-3, zodat jij een beetje overzicht houdt.

MotoGP Catalonië: Quartararo terug aan de top

1. Wat als deel 1. Wat als Valentino Rossi niet gevallen was. Had hij dan gewonnen? Het zou best kunnen, want Rossi reed ouderwets goed. Voor mij is het geen toeval dat hij zo sterk reed in het weekeinde waarin eindelijk bekend werd dat hij in 2021 rijdt voor Petronas Yamaha SRT. Dat wisten we allemaal al heel lang, maar het zetten van de handtekeningen werd keer op keer uitgesteld. Zorgen over zijn toekomst zal Rossi zich natuurlijk niet gemaakt hebben, maar elke afleiding kan tijd kosten in een raceweekeinde. Met soms het hele veld binnen amper een seconde, zijn die details in 2020 groter dan ooit.

Maar of Rossi had kunnen winnen? Rossi geeft zelf het antwoord: ‘Het is heel jammer, want ik denk dat ik had kunnen vechten voor de overwinning en zeker voor het podium.’ Hij weet het dus ook niet zeker en precies dat maakt de MotoGP dit jaar zo mooi. Niemand weet het namelijk zeker. Feit is in ieder geval dat hij winnaar Fabio Quartararo niet zomaar verslagen had. Vraag het Joan Mir maar.

2. Ook Bo Bendsneyder zit in het wat-als-MotoGP-bootje – samen met onder andere de alweer zwaar tegenvallende Maverick Vinales en de gecrashte Andrea Dovizioso. Op vrijdagmiddag stond Bo na twee vrije trainingen elfde, op 0.741 seconde van snelste man Sam Lowes. Op zaterdag middag stond hij na de kwalificatie 28e (van de dertig man…). Tel daar een start met wheelie bij op en het is ergens nog knap dat hij 17e wordt. Maar 17e, daar doet Bo het niet voor.

“Het is heel jammer hoe het weekend zich aan de kant van Bo ontwikkelde na de veelbelovende eerste dag”, analyseert NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “Het is een complexe materie en we begrijpen niet echt wat er op zaterdag is gebeurd in vergelijking met vrijdag. Met een betere tweede dag had Bo voor de punten moeten kunnen vechten, want zijn tempo in de race was helemaal niet slecht. Zelfs vanaf de 28ste plaats had hij zich in de strijd om de punten moeten kunnen mengen, als hij een betere start had gehad.”

https://www.facebook.com/BoBendsneyder64/posts/1754836504668298

3. Hoewel ik zeker genoten heb van afgelopen sportweekeinde, tik ik dit berichtje toch met flinke buikpijn. Wat er precies met MXGP-rijder Arminas Jasikonis aan de hand is, is onduidelijk maar afgaande op onderstaand Facebook-bericht van Jeffrey Herlings maak ik mij grote zorgen… Het enige dat we nu weten is dat hij buiten beeld gevallen is in de tweede manche op Mantova en per helikopter is afgevoerd. Laten we allemaal hopen dat er snel goed nieuws naar buiten komt!

Update 14.16 uur

Inmiddels is duidelijk wat er met Jasikonis aan de hand is. Hij heeft helaas hersenletsel opgelopen bij de crash van gisteren en wordt daarom in een kunstmatige coma gehouden. Antti Pyrhönen (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing MXGP-teammanager): “Dit is een zeer ernstige situatie en een zeer moeilijke tijd voor zijn familie en alle betrokkenen bij het team. Echt, er valt op dit moment niet veel anders te zeggen. Nu moeten we wachten en positief blijven. Hij heeft de beste medische zorg om zich heen en we hebben nauw contact met zowel de specialisten van het ziekenhuis hier in Italië als in Innsbruck.”

https://www.facebook.com/Jeffrey.Herlings.84/posts/3335965243106177

Het was – los van bovenstaand – sowieso een apart weekeinde want nadat Jorge Prado, Romain Febvre en Gautier Paulin in de tweede heat bij geel sprongen en een aantal plaatsen werden teruggezet stond de hele MXGP-einduitslag op z’n kop en moest er zelfs een nieuwe podiumceremonie aan te pas komen. Door alle chaos eindigde Glenn Coldenhoff niet als vierde, maar als tweede. Jeremy Seewer werd ineens winnaar en Prado won eerst maar werd nu derde.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen