vrijdag 19 juli 2024

Geen MXGP, geen Herlings, wel Dutch Masters of Motocross! – wereldtoppers

Tekst: Marien Cahuzak, Kees Siroo, Gert Bos, Emil Bilars
Fotografie: Damon Teerink, Triafoto.nl, Jesper Veldhuizen, Emil Bilars

Dutch Masters of Motocross
13 maart

Nee, 2022 ging bepaald niet goed van start voor de Nederlandse crossliefhebber. Eerst kwam het nieuws dat door vergunningsproblemen er in 2022 geen MXGP van Oss is, enkele dagen later gevolgd door de gebroken hak van Jeffrey Herlings. Gelukkig hebben we onder anderen Kay de Wolf nog, maar de herstart van het Dutch Masters of Motocross kon niet op een beter moment komen! De lenteachtige weersomstandigheden op het Arnhemse Motorsportpark Gelderland Midden trouwens ook niet. Helaas was een groot aantal, voornamelijk buitenlandse toppers niet aanwezig doordat de MXGP van Argentinië een week later verreden werd (zie pagina XX). In de 500cc waren Glenn Coldenhoff, Brian Bogers en Calvin Vlaanderen wel aanwezig en die maakten er een prachtige strijd van, met Vlaanderen als dagwinnaar, voor Bogers en Coldenhoff. WK MX2-topper Jago Geerts kreeg in de 250cc knap tegenstand van EMX250-koploper Rick Elzinga, al won Geerts zoals verwacht beide manches. De eerste 250cc-heat werd na acht ronden stilgelegd vanwege een zware val van Kyle van Zutphen. De traumahelikopter werd daarna zelfs opgeroepen, maar gelukkig was dat achteraf niet nodig. Van Zutphen hield aan de val zes gebroken ribben en een gekneusde long over. Ook de tweede manche van de 500cc werd overigens stilgelegd, na een val van Jorn Weeren. De 125cc werd gewonnen door Mirco ten Kate, de 85cc door Douwe van Mechgel.

Antoine Magain de snelste

ONK Enduro Holten
12 maart

MAC de Holterberg had de eer om de eerste wedstrijd voor het ONK Enduro van dit jaar op poten te zetten. Het was meteen ook een ronde die meetelde voor het BK, het Belgische Kampioenschap. Hoewel de Nederlandse toppers zich goed weerden, was het de Belg Antoine Magain die de snelste was in de scratch, tweede snelste man was Lucas Dolfing. De animo voor deze eerste wedstrijd om de punten was dermate groot dat de organisatie in samenspraak met de KNMV al voortijdig de digitale inschrijving moest sluiten. Volle bak dus en voor de Inters waren drie ronden voorzien van telkens 60 km met daarin drie proeven. De bekende proef De Zuurberg was ook veruit de langste en die moest door de Inters ter afsluiting een vierde keer worden gereden. Bij de E1 opende Magain meteen sterk met een zeer snelle tijd op de Zuurberg en hij was ook in de overige proeven de snelste in zijn klasse. Hij won ruim voor Max Schwarte en Kaiya Brouwer.

Winst Cas Valk- Nederlandse wereldtoppers

In de E2/E3 had TM-rijder Lucas Dolfing [zie foto] heel wat te stellen met de Belgen Erik Willems en Dietger Damiaens. Willems nam meteen al negen seconden voorsprong op Dolfing, die in de tweede ronde sterk terugkwam. Hij leek zelfs lange tijd op weg naar de eindzege. Mede door remproblemen verloor Dolfing echter kostbare seconden in de twee laatste proeven en kwam minder dan zeven tellen tekort op Sherco-fabrieksrijder Magain. Willems werd in deze klasse tweede voor Damiaens, derde en vierde in de scratch voor Hans Vogels die met pijnlijke onderarmen vierde werd in zijn klasse voor Thierry Pittens. De geplande tweede ONK-ronde in Havelte is helaas afgelast.

Technisch malheur berooft Iwema van medaillekansen

EK IJsrace Tomaszów Mazowiecki (Polen)
19 maart

Zonder de Russische koplopers Solyannikov en Fadeev werd in het Poolse Tomaszów Mazowiecki de tweede en afsluitende finaleronde van het Europees kampioenschap ijsspeedway verreden. Na een sterk optreden tijdens de eerste race in Sanok mocht Jasper Iwema hopen op een medaille. Maar die hoop vervloog al snel. In zijn eerste heat viel de Drent in leidende positie stil met een kapotte motor. Het vormde de opmaat naar een racedag vol technisch malheur. Uiteindelijk moest Iwema zijn laatste heat zelfs helemaal laten schieten, omdat hij het materiaal niet tijdig voor elkaar kreeg.

De wedstrijd in Tomaszów Mazowiecki werd gewonnen door de Zweed Jimmy Olsen. Hij klom daarmee op naar de derde plaats in het eindklassement. De titel ging echter naar de 54-jarige Oostenrijkse veteraan Harald Simon. Hij scoorde over de twee wedstrijden de meeste punten. Iwema viel terug naar de achtste plaats in het kampioenschap.

Voor Niek Schaap begon de racedag met een stevige valpartij. De 19-jarige coureur uit Callantsoog herpakte zich weer, scoorde nog drie punten en klasseerde zich als vijftiende. Het seizoen krijgt voor Schaap nog een mooi toetje. Hij kreeg de wildcard toebedeeld voor de GP-ronden in Heerenveen.

In de sandwich. Jasper Iwema zoekt een weg tussen Andrei Divis (wit) en Jo Saetre (rood) naar de leiding.

Bax schrijft geschiedenis met geleend zijspan

ONK zijspancross St. Isidorushoeve
19 maart

Dat de zijspancross een aparte discipline is, bleek maar weer eens in St. Isidorushoeve. Tijdens de eerste ONK won regerend Wereld- en Nederlands kampioen Etienne Bax, met zijn nieuwe bakkenist Ondrej Cermak (zie foto). Niks vreemds, maar Bax/Cermak kregen het Husqvarna-blok niet goed aan het lopen en besloten om op een ander, aangeboden zijspan – die van de Belg Larris Hendrickx – te stappen! Verbazing alom toen Bax/Cermak tijdens eerste heat ineens verscheen op een oranje gekleurd zijspan. Op Koen Hermans en Nicolas Musset had Bax in de openingsmanche geen antwoord en uiteindelijk bleek ook Veldman/Janssens te snel, al gebeurde dat pas na een bikkelhard duel waarbij de machines elkaar raakten en zowel het been van Veldman als de uitlaat een stevige tik te verduren kregen. Bang voor een eventuele zwelling, besloot Veldman zijn crosslaarzen aan te houden tot na de tweede heat. Uiteindelijk bleek hij zijn kuitbeen gebroken te hebben, maar reed voor die diagnose nog wel de tweede manche! In die tweede heat pakte Hermans/Musset weer kopstart, maar na nog geen 200 meter wedstrijd was het over door een abrupt gestopt AMS-motorblok. Het leek daardoor een duel te worden tussen Van Werven/Van den Boogaart en Bax/Cermak, maar ook dat duel eindigde abrupt nadat Van Werven zijn bakkenist verloor. Veldman kwam nog terug tot de tweede plek, maar Bax/Cermak was nooit meer te achterhalen en won op een geleend zijspan. Op 3 april is de tweede ONK te Halle. Met welke machine Bax ten tonele gaat verschijnen? Zelfs Etienne Bax kon daar zondag in St. Isidorushoeve niks over zeggen

Daniël Willemsen zal er op 3 april zeker niet bijzijn. Hij brak zijn kuit- en scheenbeen bij een nare aanrijding waar niemand iets aan kon doen. De kannibaal uit Lochem stapte na deze botsing overigens nog wel op zijn zijspan om zelf naar de paddock te rijden…

Kort

De eerste ronde voor het EK Enduro 2022 in het Italiaanse Pietramontecorvino is gewonnen door de Belg Erik Willems. De E2-rijder was op beide dagen nipt de snelste voor de Brit Dan Mundell. De Belg Dietger Damiaens eindigde op zaterdag als zevende, op zondag was een vierde plaats zijn deel. Er was ook een delegatie van zes jonge Nederlanders. Ties Bennink weerde zich kranig bij de jeugd U21 en werd op beide dagen 15e in de Youth-klasse. Simon Koning, Mike Bokslag, Dario van Saase, Joey van Klinken en Marc Zomer kwamen uit in de J2. Mike Bokslag (Gas Gas) werd Overall 39e en beste Nederlander.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen