vrijdag 29 maart 2024

Herlings weergaloos!

Vooraf bestond geen enkele twijfel over wie de MX2-klasse van de Nederlandse motorcross Grand Prix in Valkenswaard zou winnen. Dat zou Jeffrey Herlings zijn. De wereldkampioen van afgelopen jaar werd echter in een moeilijke positie gebracht doordat hij na hulp van derden in de kwalificatierace werd gediskwalificeerd en zodoende werd teruggezet naar de laatste plaats. Dat betekende dat hij in beide manches als laatste een plek achter het starthek mocht zoeken.

Dat weerhield hem er niet van om in beide manches na de eerste ronde al een goede positie in te nemen. In de eerste manche stootte hij snel door naar de eerste plaats en zegevierde met een voorsprong van elf seconden op zijn Franse teamgenoot Jordi Tixier. In de tweede manche ging het iets minder voortvarend en zat de race al in de slotfase toen Herlings op kop kwam. Weer werd Tixier tweede.

Glenn Coldenhoff kan terugkijken op een goede wedstrijd. Hij werd vijfde en vierde en dat leverde hem in het dagklassement de vijfde plaats op achter Herlings, Tixier en de Britten Jake Nicholls en Max Anstie.

In de stand van het wereldkampioenschap leidt Herlings na drie van de achttien GP’s ongeslagen met 150 punten. Hij heeft een gat van 49 punten geslagen op Tixier (101 punten). Daarna volgen de Fransman Romain Febvre (die in het zand van Valkenswaard niet verder kwam dan de tiende plaats doordat hij in de eerste manche uitviel) met 98 punten en Coldenhoff met 97 punten.

Sinds vandaag staan er nog twee Nederlanders op de puntenlijst: Brian Bogers (18e en 17e) en Micha Boy de Waal (eenmaal 18e).

Helings: “Ik ben blij dat ik de GP van Valkenswaard voor het vierde jaar op rij heb gewonnen. Dit was wel de moeilijkste zege. Ik heb er door mijn ongunstige startpositie hard voor moeten rijden. Ik moest op het startveld veel meer meters maken dan de rijders op de beste posities. Omdat de baan zo vlak was, was het moeilijk inhalen. Toch pakte ik elke ronde wel een paar, waardoor ik al snel voorin zat. Ik kon mijn tempo tot het eind volhouden, waardoor ik beide races kon winnen. Ik ben blij dat mijn teammaat ook op het podium staat. Jordi deed het vandaag erg goed.”

Glenn Coldenhoff was redelijk tevreden over zijn rijden, maar er zat ook een ondertoon van lichte teleurstelling in zijn stem. Coldenhoff: “Het was redelijk goed, maar ik had uiteraard liever op het podium gestaan.” Coldenhoff klonk aanzienlijk positiever toen hij het over de WK-stand had: “Ik sta nu vierde op slechts één punt van de derde plaats.”

Voor het derde jaar op rij was Tony Cairoli de sterkste in de MX1. De zesvoudig wereldkampioen uit Italië won de eerste manche en werd achter zijn teamgenoot Ken de Dycker tweede in de tweede reeks. Cairoli: “Ik ben blij weer gewonnen te hebben. Ik heb er hard voor moeten rijden. In de tweede manche viel ik aanvankelijk een paar plaatsen terug, maar ik wist weer naar voren te komen. Winnen is goed voor het kampioenschap. En nu op naar de volgende GP, de Italiaanse.”

Voor de Nederlanders was er weinig eer te behalen. Marc de Reuver werd 19e in de eerste manche en viel in de tweede uit. Erik Eggens stapte in de eerste manche uit de wedstrijd vanwege ziekte en ging in de tweede race niet van start.

De dames reden gisteren hun eerste manche en openden vandaag het programma. Opnieuw ging de zege naar wereldkampioene Chiara Fontanesi. En ook opnieuw werd de Australische Meghan Rutledge tweede. Het verschil van acht seconden was de helft van gisteren. De Nederlandse dames weerden zich goed met een zevende plaats voor Britt van der Wekken, een achtste voor Nina Klink en de negende plaats voor Nancy van de Ven. In het totaalklassement zegevierde Fontanesi met 50 punten voor Rutledge (44) en de Ierse Natalie Kane (40). Met de zevende plaats is de pas 15-jarige Van de Ven met 27 punten de beste Nederlandse.

In de MX3 kwam Mike Kras dicht bij de dagzege, die naar de Est Gert Krestinov ging. Kras won de eerste manche en werd in de slotfase van de tweede race terugverwezen van de tweede naar de derde plaats. Met 45 punten eindigde Kras twee punten achter Krestinov. De derde plaats op het erepodium was voor de Tsjech Filip Neugebauer. Van Nederlandse zijde was Stuwey Reinders verder de enige die WK-punten wist te halen. Hij werd 12e en 15e en dat was goed voor de 14e plaats in het dagklassement.