zaterdag 27 april 2024

Jeffrey Herlings laat in Lierop zien klaar te zijn voor het nieuwe GP-seizoen

Een week voor de eerste MXGP van dit jaar heeft Jeffrey Herlings nogmaals laten zien klaar te zijn voor het nieuwe GP-seizoen. Eerder reed hij al sterk op Hawkstone Park, in eigen land zegevierde hij in beide manches van de Dutch MX Season Opener in Lierop. Op het voormalige GP-circuit had Herlings al elf jaar niet meer gereden, maar dat bleek geen beletsel te zijn om snel te zijn. In de tijdtraining was hij een fractie sneller dan Brent van Doninck. Pauls Jonass werd derde en gaf een seconde toe en vierde was Jago Geerts (die dit jaar zijn debuut maakt in de MXGP) op twee seconden.

In de eerste manche kwam Herlings in de tweede ronde op kop. Hij bleef met gemak koploper in de vijftien ronden tellende wedstrijd en had op de finish een voorsprong van bijna achttien seconden op Van Doninck. Calvin Vlaanderen eindigde als derde met een achterstand van driekwart minuut op Herlings. Geerts bezette lange tijd de derde plaats, maar verloor drie plaatsen door een val.

MXGP 2024: Herlings’ rivalen

In de tweede manche mocht Geerts lang de illusie koesteren dat hij die zou winnen, maar in de laatste ronden kwam Herlings sterk opzetten en nam in de slotronde de eerste plaats over van de Belg. Op de finish bedroeg het verschil slechts anderhalve seconde. Beiden hadden een grote voorsprong opgebouwd op de rest van het veld, want derde man Vlaanderen had een achterstand van 51 seconden op Herlings. Slechts vijf rijders voltooiden de vijftien ronden, de rest zat op minimaal een ronde achterstand.

In de 250cc-klasse kwam Kay de Wolf in beide manches als winnaar over de finish. In de eerste manche werd Cas Valk op een halve minuut tweede. In de tweede manche werden de broers Lucas en Sacha Coenen tweede en derde en ging de vierde plaats naar Valk.

Ricardo Bauer won beide manches van de 85cc, Gyan Doensen zegevierde twee keer in de 125cc. In deze klasse reden ook de vrouwen mee. Lotte van Drunen was de eerste vrouw in de eerste manche, Shana van der Vlist in de tweede manche.

Een week voor Lierop stond een internationale cross in het Franse Lacapelle Marival op het programma. Veel GP-toppers hadden zich voor deze wedstrijd aangemeld. Vanwege de slechte toestand van de baan en de voorspelling dat er slecht weer op komst was, werd op vrijdag besloten de wedstrijd geen doorgang te laten vinden.

Jeffrey Herlings.

WK zandrace Argentinië

Van Berkel scoort opnieuw

De tweede race van het WK zandrace vond plaats in Villa Gesell tijdens de Argentijnse Enduro del Verano (enduro van de herfst; Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan de onze). Lars van Berkel was de enige Nederlandse deelnemer. De wedstrijd begon met een sprintrace op een kort circuit. Winst was er voor de Brit Todd Kellett (Yamaha) voor de Fransman Camille Chapelière (GasGas) en Lars van Berkel (Honda). De hoofdrace werd verreden op een baan van 12,5 km. Er moesten zes ronden worden verreden. Ook deze race werd gewonnen door Kellett, Chapelière werd op 42 seconden opnieuw tweede. Van Berkel kwam als zesde over de finish. Kellett leidt na twee races met 50 punten, Van Berkel staat met 33 punten op de tweede plaats. Bij de vrouwen zegevierde, net als in Le Touquet, de Belgische Amandine Verstappen. De competitie wordt op 13 oktober voortgezet met de drie uur durende Weston Beach Race in Engeland.

WorldSSP Phillip Island

Valse start Glenn van Straalen

Met hoge verwachtingen werd de samenwerking tussen Glenn van Straalen en Pata Yamaha Ten Kate Racing aangekondigd. De eerste gezamenlijke World Supersport-ronde op Phillip Island eindigde in een teleurstelling. Van Straalen kwam vroeg in de kwalificatie ten val, waardoor hij genoegen moest nemen met een zeventiende startplek. Na de start van de eerste race kwam de 23-jarige coureur al in de tweede bocht ten val en nam Can Öncü in zijn crash mee. Van Straalen stapte nog wel weer op, maar finishte in het achterveld buiten de WK-punten op een achttiende plek. De tweede race werd na een lange vertraging – vanwege olie op de baan – ingekort tot negen ronden. Slechts nieuws voor Van Straalen, want naast zijn matige startplek moest hij vanwege het incident met Öncü ook nog een long lap penalty nemen. WK-punten zaten er dan ook niet in. Van Straalen werd twintigste en zei na afloop: ‘Door de kwalificatie werd het een lastig weekend en qua tempo op de baan zijn we zeker nog niet waar we willen zijn. We kijken er naar uit om tijdens de volgende races in Europa een stap voorwaarts te maken.’ Zijn Pata Yamaha Ten Kate Racing-teamgenoot Stefano Manzi werd tweede in de eerste race. Ook in de tweede race streed de Italiaan voor het podium, maar scoorde na twee crashes geen WK-punten. De Italiaan Yari Montella won beide WorldSSP-races in Australië.

Glenn van Straalen.

EK ijsspeedway Sanok

Medailles buiten bereik

De medailles bleven buiten bereik voor de Nederlandse afvaardiging tijdens het Europees kampioenschap ijsspeedway. In het Poolse Sanok prolongeerde de Oostenrijker Franz Zorn de titel.

In het Zuidoostelijke puntje van Polen lagen de temperaturen ver boven het nulpunt. Hierdoor werd al in een vroeg stadium de training geannuleerd. De coureurs mochten voor de eerste wedstrijd slechts twee rondes trainen om aan de baan en het kunstijs van Sanok te wennen. Voor Jasper Iwema was het na een jaar pauze weer kennismaken met een 400-meter ijsbaan. Ondanks de nodige problemen sloot Iwema na twee dagen racen als negende af. De 17-jarige Sebastian Reitsma reed een goede eerste wedstrijddag, maar ging in zijn eerste race op de tweede dag onderuit. De val werd veroorzaakt door een lekke achterband. Reitsma bleef hierdoor op een dertiende plaats steken.

Het WK start in het voorlaatste weekend van maart in Inzell met Jasper Iwema. De FIM zag Sebastian Reitsma over het hoofd bij de verdeling van de permanente wildcards voor het GP-seizoen. Maar inmiddels is wel duidelijk dat Reitsma op 6 en 7 april tijdens de thuiswedstrijd in Thialf wel van de partij is met wildcard.

Uitslag EK ijsspeedway: 1. Franz Zorn (OOS), 2. Jimmy Olsen (SWE), 3. Max Niedermaier (DLD), 4. Max Koivula (FIN), 5. Lukas Hutla (TSJ), 9. Jasper Iwema, 13. Sebastian Reitsma.

Sebastian Reitsma.

Aanpassing sportkalender

Het EK voor landenteams zijspancross is opgewaardeerd naar een WK.

28/29 september       Zijspancross der Naties Loket (CZ)

Op de jaarkalender in het vorige nummer stond op 1 september een GP voor de zijspancrossers zonder locatie. Die wedstrijd is vervallen.