Le Dakar: Price pakt leiding, Geluk bij ongeluk voor Goncalves

Toby Price heeft met het winnen van de broeierige etappe 9, een vijfde overwinning in Le Dakar 2016 op zijn naam geschreven. En niet alleen dat, de KTM-coureur heeft eindelijk de leiding in de rally overgenomen van Paulo Goncalves. De Portugees op een Honda lag al een tijdje net voor in het klassement, maar Price was het gat langzaam, maar heel zeker aan het sluiten. Dat hij daar in geslaagd is, kun je zeker wel stellen. Niet alleen nam hij de leiding over, maar hij sloeg meteen een gat van net geen half uur. Op 28.59 minuten gaat hij uiterst fier aan kop, maar niet voor Goncalves. Het is inmiddels Stefan Svitko – merkgenoot van Price – die de tweede stek in het algemeen klassement veroverd heeft. Kevin Benavides (Honda) en Stefan Svitko kwamen vandaag op respectievelijk plaats twee en drie binnen.

Goncalves bevindt zich ondertussen op plek drie in het algemeen klassement, met ruim 34 minuten achterstand op Toby Price. En groot als dat gat mag zijn, valt het naar omstandigheden nog alles mee. De radiateur van zijn Honda CRF450 Rally ving een struik en gaf de geest. Goncalves heeft dan ook het leeuwendeel van het eerste Special Stage-gedeelte zonder koeling gereden, tot op het punt zelfs dat de hoge heren van Honda hem al als uitvaller aangekondigd hadden.

Ware het niet dat de enorme hitte ervoor zorgde dat de A.S.O. voor de zoveelste keer aanpassingen heeft moeten doen aan het schema. De race werd afgekapt bij CP2, waar Goncalves al geclassificeerd was. De tijd die hij verloor door de koelingsproblemen, werden dus ongedaan gemaakt. Goncalves start vandaag dan ook gewoon. Zou het Honda dan eindelijk eens mee gaan zitten tijdens deze Dakar Rally?

NEDERLANDERS: wisseling van de wacht

Voor het eerst dit jaar wist Robert van Pelt zijn oude mentor te verschalken en als snelste Nederlander aan de meet te komen, hij komt als 21e binnen. Verhoeven gaf 48 seconden toe op Van Pelt en komt als 22e aan de streep. 

ETAPPE 10: Iets speciaals op weg naar Rioja

Alles wat de motorrijders en mannen op de quads gisteren extra gereden hebben, rijden ze vandaag minder. De start van de tiende etappe ligt namelijk bij het aparte bivak waar zij gisteren eindigden in Fiambalá.

De tiende etappe kan inmiddels wel een Zuid-Amerika Dakar-klassieker genoemd worden. Men trekt namelijk opnieuw de Fiambalá Dunas in tijdens de langste duinetappe. Verder heeft de organisatie ook een extraatje in petto, namelijk een gecombineerde top-start: de tien snelste auto’s en motoren, en de vijf snelste trucks vertrekken tegelijkertijd, wat sowieso spectaculaire beelden op moet leveren!

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.