dinsdag 21 mei 2024

Moto3 Amerika 2024: enerverende race zonder WK-punten voor Collin Veijer

Collin Veijer reed op de tweede plaats en maakte jacht op leider David Alonso toen hij met nog vier ronden te gaan hard onderuit ging in Austin. Het betekende de eerste nulscore voor de Nederlander in 2024. Veijer was eerder in de race al meerdere keren goed weggekomen, nadat hij tot drie keer toe werd geraakt bij crashes van anderen. Alonso pakte zijn tweede overwinning van het jaar.

Met een vijfde en zesde plaats op zak begon Collin Veijer aan de derde Grand Prix van het jaar, die werd verreden op het Circuit of the Americas in Austin. Net als tijdens de voorgaande GP’s maakte de Nederlander tijdens de (vrije) trainingen geen sterke indruk. Veijer wist zich nog maar nipt rechtstreeks te plaatsen voor Q2. Ook zat het de Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder niet helemaal mee, want in de beslissende fase van de training op vrijdagmiddag kreeg hij een technisch probleem.

Moto3 Portugal 2024: titelkandidaten laten zich zien

In de kwalificatie liet Veijer – zoals zo vaak – zien dat er geen reden tot zorgen was. De 19-jarige coureur trok zijn eigen plan en ging in tegenstelling tot zijn Moto3-collega’s tijdens de sessie niet naar binnen om van banden te wisselen. Op gebruikte banden werd Veijer’s tempo beter en beter. In de slotfase stond hij zelfs even op de voorlopige pole-position. Uiteindelijk eindigde de Staphorster als vierde achter David Alonso, José Antonio Rueda en Daniel Holgado.

Voor de 17-jarige Alonso, die al vijf GP-overwinningen op zijn naam had staan, betekende het ‘pas’ zijn eerste pole-position. De Colombiaan was ook al de snelste in alle overige trainingen, waarmee hij de grote favoriet voor de racewinst was. In de race hoefde Veijer niet van de tweede startrij te vertrekken. Bij Rueda werd na de kwalificatie een blindedarmontsteking geconstateerd en hij werd dezelfde avond nog geopereerd. Doordat de Spanjaard niet van de partij was, mocht Veijer vanaf de voorste startrij de Moto3-race in Texas aanvangen.

Er waren maar liefst acht rijders die na de trainingen een straf van één, twee of zelfs drie long lap penalties opgelegd kregen vanwege gevaarlijk rijgedrag – langzaam rijden op de ideale lijn – in de trainingen. Veijer en zijn grootste concurrenten bleven buiten schot.

Collin Veijer komt goed weg

In de openingsronde had Veijer tweemaal geluk dat hij op zijn motor kon blijven zitten. De Nederlander had geen goede start en ging rond de vijfde plaats de eerste bocht in. In de krappe hoek reed Filippo Farioli tegen zijn achterkant aan, waarbij de Italiaan crashte. Ruim een halve ronde later gebeurde ongeveer hetzelfde toen Ivan Ortolá de achterkant van de Husqvarna raakte. Ortolá was vorig jaar de overtuigende winnaar in Texas en probeerde na een tegenvallende kwalificatie snel naar voren te komen. Ortolá’s ex-LevelUp MTA-teamgenoot Stefano Nepa kon hem niet ontwijken en ging ook onderuit. Er volgde een hilarisch moment, waarbij Ortolá in eerste instantie op de motor van Nepa stapte. Gelukkig werd hij net daar net op tijd door Nepa op gewezen. Toen Ortolá wel weer op zijn eigen motor zat, crashte hij een ronde later opnieuw.

Alonso kon door al deze incidenten gelijk een voorsprong pakken en wist deze zeer snel uit te breiden. Binnen een aantal ronden had de Colombiaan een voorsprong van vier seconden opgebouwd. Daarachter ontstond er een groep van zes rijders – onder wie Veijer – dat in de slag ging om de tweede plaats. Het groepje werd al snel teruggebracht tot vijf rijders toen Taiyo Furusato ten val kwam. Voor derde keer kwam Veijer goed weg. De Japanner raakte bij zijn crash namelijk ook de achterzijde van de motor van de Nederlander. Veijer leek tijdens de Amerikaanse Grand Prix het geluk aan zijn zijde te hebben, maar het zou anders aflopen.

David Alonso (80) kwam met een buiging over de finish en die tijd heeft de winnaar van een Moto3-wedstrijd niet vaak.

Te veel risico

Veijer wist zich zo halverwege de race naar de voorzijde van zijn groep te werken. Aangekomen op de tweede plaats was Veijer zelfs sneller dan leider Alonso. Veijer sleepte de andere vier rijders – Holgado, Angel Piqueras, Ryusei Yamanaka en Joel Kelso – met zich mee. Kelso moest daarbij te veel risico nemen en schoof met nog vijf ronden te gaan onderuit. Een ronde later had Veijer de achterstand op Alonso teruggebracht tot tweeënhalve seconde.

De Nederlander reed ijzersterk, maar met nog vier ronden te gaan ging het mis tijdens de snelle slingers in de eerste sector. Veijer verloor de achterkant en ging met een highsider hard onderuit. Yamanaka, Piqueras en Holgado konden hem en zijn motor nog maar net ontwijken. Veijer bleef gelukkig ongedeerd en kon zijn Husqvarna zelf terugbrengen naar de pits, maar verloor wel een potentiële podiumplaats of misschien wel overwinning. En bovenal: kostbare WK-punten. ‘Ik gaf alles en deed iedere ronde hetzelfde. Eén keer probeerde ik iets sneller te gaan door de snelle bochtensectie. Toen ik motor omgooide naar rechts ging het mis. Erg balen, maar we staan nog steeds zesde in de WK-stand. Geen groot probleem dus, maar ik voel mij veel sterker dan die positie’, vertelde Veijer na afloop.

Alonso was de grote winnaar van het incident, want bij Veijer’s crash hadden de achtervolgers veel tijd verloren. De Colombiaan had zelfs de tijd om met een buiging over de finishlijn te komen. Alonso won zijn tweede race van het jaar en zijn zesde Grand Prix in zijn nog prille carrière.

De strijd om plaats twee werd gewonnen door Holgado, al was het nipt. Piqueras kwam slechts 0,013 seconde na Holgado over de finish. De nieuwkomer pakte daardoor in zijn derde Grand Prix zijn eerste podiumplaats. Alonso en Holgado werden tevens de grote winnaars in de strijd om de wereldtitel doordat hun concurrenten Veijer, Rueda en Ortolá in Texas geen punten scoorden.

Foto’s: ANP, MotoGP, teams

Moto3 Amerika 2024 uitslagen en stand

Moto3 Amerika
1. David Alonso (COL), CFMoto, 31.38,427;
2. Daniel Holgado (E), GasGas, +5,163;
3. Angel Piqueras (E), Honda, +5,176;
4. Ryusei Yamanaka (J), KTM, +5,676;
5. David Muñoz (E), KTM, +13,285;
6. Tatsuki Suzuki (J), Husqvarna, +13,730;
7. Joel Kelso (AUS), KTM, +16,693;
8. Jacob Roulstone (AUS), GasGas, +19,126;
9. Joel Esteban (E), CFMoto, +19,325;
10. Matteo Bertelle (I), Honda, +20,657;
11. Adrian Fernandez (E), Honda, +20,689;
12. Nicola Carraro (I), KTM, +22,785;
13. Xabi Zurutuza (E), Husqvarna, +22,869;
14. Noah Dettwiler (CH), KTM, +27,575;
15. Filippo Farioli (I), Honda, +32,147;
DNF. Collin Veijer (NL), Husqvarna.
  • 14 ronden = 77,182 KM
  • Racegemiddelde winnaar: 146,3 km/u.
  • Snelste ronde (9e): Daniel Holgado (E), GasGas, 2.14,866 = 147,1 km/u (nieuw record).
WK-stand (na 3 van 21 races)
1. Holgado, 65 punten;
2. Alonso, 63;
3. Kelso, 28;
4. Ortolá, 23;
5. Suzuki, 22;
6. Veijer, 21;
7. José Antonio Rueda (E), KTM, 20;
8. Piqueras, 20;
9. Esteban, 20;
10. Stefano Nepa (I), KTM, 19.
De sprint na de start richting de eerste bocht. Collin Veijer (95) zou hier voor de eerste keer goed wegkomen als hij even nadat deze foto werd genomen geraakt zou worden door Filippo Farioli (7).

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen