zaterdag 27 april 2024

Moto3 Portugal 2024: titelkandidaten laten zich zien

De verwachte titelkandidaten van het Moto3-wereldkampioenschap 2024 – waaronder Collin Veijer – streden tijdens de Grand Prix van Portugal voor de dagzege. De winst ging naar Daniel Holgado voor José Antonio Rueda, Ivan Ortolá en David Alonso. Veijer kwam na een hevig gevecht als zesde en laatste van de kopgroep over de finish.

Moto3 Qatar 2024: P5 het maximale voor Collin Veijer

Vorig jaar werd de openingsronde verreden op het uitdagende circuit van Portimão. Het was tevens het debuut van Collin Veijer in de Grand Prix. De Staphorster was op dat moment meer dan tevreden met een twaalfde plaats op 6,9 seconde van de winnaar. Een jaar later zijn de verwachtingen flink anders. Samen met David Alonso, Daniel Holgado, José Antonio Rueda, Ivan Ortolá wordt Veijer gezien als een kandidaat voor 2024 Moto3-wereldtitel. Toch temperde de Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder de verwachtingen voor de Portugese Grand Prix: ‘Ik vind het een lastige baan en ik heb hier in andere competities ook niet heel goed gescoord.’ Tijdens de trainingen was de Nederlander zoekende was naar het juiste gevoel met zijn Husqvarna. Dit resulteerde in een vijftiende tijd op vrijdag en Veijer stond dertiende na de training op zaterdagmorgen, waarmee hij zich wel rechtstreeks plaatste voor het tweede en beslissende deel van de kwalificatie. De stap voorwaarts kwam – zoals al zo vaak bij Veijer – in de kwalificatie waarin hij een zesde tijd neer wist te zetten. Rueda mocht voor de eerste keer in zijn Grand Prix-carrière vanaf pole position vertrekken. Alonso en Joel Kelso stonden naast de Red Bull KTM Ajo rijder op de eerste startrij.

Collin Veijer staat na twee races op een vierde plaats in het Moto3 wereldkampioenschap.

Holgado wint weer in Portugal

Rueda pakte gelijk de leiding in de race en begon vanaf de openingsronde het veld uit elkaar te rijden. Veijer kwam na een mindere start even in de tweede groep terecht. Eenmaal vooraan reed de 19-jarige coureur op een zevende plaats en wist hij in zijn eentje de oversteek te maken naar de kopgroep. Toen Riccardo Rossi terugviel bleven er zes rijders – met de vijf potentiële titelkandidaten en Kelso – over. Rueda reed in de eerste helft van de race praktisch constant aan de leiding. Daarna meldden ook Alonso – de winnaar van de eerste race in Qatar – en Holgado zich vooraan. Alonso kon de vierde Moto3-rijder na Jack Miller, Joan Mir en Albert Arenas worden die de eerste twee Moto3-races het seizoen wist te winnen. Met de 17-jarige Colombiaan op kop dreigde de groep weer in tweeën te vallen, maar ook deze keer wist Veijer – rijdend op plaats vier – de kopgroep weer bij elkaar te brengen. Toch kwam de Nederlander net tekort om te strijden voor de podiumplaatsen. In de voorlaatste ronde wisten Holgado en Rueda zich iets los te rijden. Daarachter kwam Veijer in een stevig duel terecht met Alonso voor de vierde plaats, waar Ortolá op de derde plek van profiteerde en een podiumplaats veiligstelde. Van de kopgroep van zes bleef in de slotfase niets meer over. Alonso en Veijer wisselden in de laatste ronde meerdere malen van positie. Alonso kwam beter uit in de laatste sector, terwijl Veijer op de finishstreep nog werd gepasseerd door Kelso en eindigde daardoor als laatste van de kopgroep op een zesde plaats. De 19-jarige Nederlander na afloop: ‘Ik voelde mij vrij sterk en kon een aantal keren een gat dichtrijden. Het was een goede race op een circuit dat ik een beetje moeilijk vind.’ Na de vijfde plaats in Qatar heeft Veijer na twee GP’s 21 WK-punten verzameld, waarmee de 19-jarige Nederlander op een vierde plaats in de tussenstand staat.

Aan kop wist Holgado de sterk rijdende Rueda achter zich te houden. Holgado won voor de tweede keer op rij in Portimão. De Spanjaard voerde vorig jaar ook een groot deel van het seizoen de WK-stand aan, mede door drie Grand Prix-zeges in de eerste seizoenshelft. In de tweede seizoenshelft viel Holgado flink terug. Met zijn vierde Grand Prix-overwinning heeft Holgado na twee races opnieuw de leiding in het Moto3-wereldkampioenschap in handen. Maar Holgado’s concurrenten – waaronder Veijer – hebben nog negentien races de kans om hem van een wereldtitel af te houden.

• Racegemiddelde winnaar: 153,2 km/u
  • Snelste ronde (6e): David Alonso (CO), CFMoto, 1.46,985 = 154,5 km/u (nieuw record)