zaterdag 27 april 2024

Moto2 Portugal 2024: na 15 tweede plaatsen eindelijk Moto2-zege voor Aron Canet!

Na vijftien tweede plaatsen wist Aron Canet tijdens de Grand Prix van Portugal eindelijk zijn eerste Moto2-zege te behalen. Podiumplaatsen waren er voor Joe Roberts en Manuel Gonzalez. Barry Baltus kon geen passend vervolg geven op zijn tweede plek in Qatar en werd dertiende. De Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh finishten buiten de WK-punten.

Fermin Aldeguer kan dit jaar zonder zorgen over zijn toekomst op jacht gaan naar de Moto2-wereldtitel. De 18-jarige Spanjaard heeft namelijk al een Ducati MotoGP-contract voor 2025 en 2026 op zak. En dat werd al bekend voordat de tweede Grand Prix van het dit seizoen in Portimão werd verreden. Aldeguer maakte eind vorig jaar veel indruk door de laatste vier Moto2-races te winnen, waardoor MotoGP-teams deze winter al verlangden naar zijn handtekening. ‘Aldeguer is één van de snelste rijders van de nieuwe generatie’, vertelde MotoGP-wereldkampioen Francesco Bagnaia. Ducati kreeg beet en de Spanjaard zal volgend jaar zo goed als zeker uitkomen voor Prima Pramac Racing.

Moto2 Qatar 2024: Barry Baltus schittert in Nederlandse dienst

In Portimão had Aldeguer wat goed te maken, aangezien hij in Qatar na veel gripproblemen tijdens de eerste race met Pirelli-banden – net als zoveel andere rijders – buiten de punten was gefinisht. Met de ervaring van de Pirelli’s in Qatar, leken de Moto2-rijders hun banden beter te managen in Portugal, aangezien er deze keer geen rijders ontzettend hard terugvielen in de tweede helft van de race. Aldeguer maakte het zichzelf niet makkelijk door vanaf de eerste rij een valse start te maken, waardoor hij in de race twee long lap penalties moest nemen. De Boscoscuro-rijder reed na zijn dubbele straf dertiende, maar wist met een geweldig tempo nog bijna weer naar een podiumplaats op te stomen. Zijn opmars strandde op een vierde plaats.

Aldeguer’s teamgenoot en winnaar in Qatar Alonso Lopez reed in de openingsfase aan de leiding, maar ging onderuit. Dit maakte de weg vrij voor Aron Canet om ‘eindelijk’ zijn eerste Moto2-zege te behalen. De 24-jarige Spanjaard deed al 69 pogingen in de Moto2 waaronder 15 (!) tweede plaatsen, maar won de race nu wel door zich in de slotfase iets los te rijden uit de kopgroep die bestond uit vijf rijders. Canet is nu ook de leider in het Moto2-wereldkampioenschap, al zijn de verschillen door de twee totaal verschillende uitslagen nog zeer klein. De Amerikaan Joe Roberts werd tweede en Manuel Gonzalez – die voor de eerste keer in zijn carrière van pole position mocht vertrokken – werd derde. Achter Aldeguer werd Ai Ogura vijfde, nadat de Japanner in de slotronde nog bijna ten val was gekomen.

Bijrol voor Nederlanders

Barry Baltus, van het Nederlandse RW-Idrofoglia Racing GP, kon niet zo imponeren als in Qatar waar hij tweede werd. De Belg kwam stevig ten val op vrijdag en slaagde er niet in om zich in de top-tien te laten zien. Baltus finishte als dertiende in de race. De Nederlanders Bo Bensneyder en Zonta van den Goorbergh deden het helaas nog minder, nadat ze tijdens de eerste Grand Prix in Qatar beiden wel een aantal WK-punten wisten te behalen. Bendsneyder wist zich wel – al was het nipt – rechtstreeks te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie. In Q2 eindigde de Rotterdammer als achttiende. In de openingsfase van de race viel Bendsneyder terug naar een positie buiten de top-twintig. Gedurende de race kwam de 25-jarige coureur wel iets terug, maar finishte net buiten de punten op een zestiende plaats. ‘Het was een lastige race. Ik had geen goed gevoel met de motor’, verklaarde Bendsneyder na afloop. Aan de volgende Grand Prix in Amerika heeft Bendsneyder goede herinneringen, aangezien hij daar vorig jaar zijn enige Moto2-podiumplaats tot nu toe wist te behalen.

Van den Goorbergh liet in Qatar een zeer positieve indruk achter. De 18-jarige coureur slaagde daar in Portugal niet in. Hij kwalificeerde zich als negentiende en was na deze sessie furieus op Izan Guevara, omdat die hem tijdens een snelle ronde in de weg had gereden. In de openingsfase van de race won de RW-Idrofoglia Racing GP-rijder een paar plaatsen. Na een periode zeventiende te hebben gereden, viel Van den Goorbergh in de slotfase terug naar een negentiende plaats waarop hij ook zou finishen. ‘Ik verlaat Portugal zonder punten en dat had ik vooraf zeker niet gedacht. Ik kwam in de race niet in mijn ritme en kon niet rijden zoals ik wilde’, vertelde Zonta. Zijn teammanager Jarno Janssen zei over hem en Baltus het volgende: ‘Dit weekeinde ging niet zo goed als in Qatar, maar je kan niet altijd zes gooien. Barry liep al achterstand op door zijn crash op vrijdag. Wanneer je als zestiende moet starten wordt het lastig. Hij heeft er het maximale uitgehaald door drie WK-punten te scoren. Zonta had het heel moeilijk in de race, maar ook dat is een leermoment.’

16. Bo Bendsneyder (NL), Kalex, +18,071;
19. Zonta van den Goorbergh (NL), Kalex, +23.387.
  • 21 ronden = 96,432 KM
  • Racegemiddelde winnaar: 160,4 km/h
  • Snelste ronde (11e): Fermin Aldeguer (E), Boscoscuro, 1.42,221 = 161,7km/u (nieuw record)