zondag 28 april 2024

Moto3 Qatar 2024: P5 het maximale voor Collin Veijer

Collin Veijer kende geen gemakkelijke openingsronde van het Grand Prix-seizoen 2024 in Qatar. Maar de Nederlander deed wat het belangrijkste was in een weekend waarin het niet helemaal wilde lukken; finishen en het maximale eruit halen. Veijer werd vijfde in de kopgroep en scoorde daarmee elf WK-punten. David Alonso won de spannende race.

Vorig jaar kende Collin Veijer in Qatar zijn lastigste raceweekend in de tweede seizoenshelft waarin hij zo uitblonk. Door zijn prestaties in 2023 is de Nederlander uitgegroeid tot een van de kanshebbers op de Moto3-wereldtitel in 2024. Nu was de race onder het kunstlicht op het Lusail International Circuit weer de openingsronde van het seizoen. Maar vorig jaar bleek geen toeval te zijn, want ook deze keer had Veijer het niet makkelijk in Qatar. Vrijdag kwam de 19-jarige coureur hard ten val, waarbij hij gelukkig ongedeerd bleef. Wel verloor Veijer veel rijtijd en koos mede daarom in de kwalificatie voor een andere tactiek. Bijna alle rijders kwamen halverwege de sessie binnen om verse banden te monteren. Veijer niet, hij trok zijn eigen plan. De Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder bleef alleen op de baan en reed één stint. Niet de beste tactiek voor een snelle rondetijd, maar zo kon hij werken aan zijn raceritme. De strategie van alleen rijden in de trainingen leverde hem vorig jaar uiteindelijk ook veel succes op.

Wat zijn de kansen op een wereldtitel in de Moto3 voor Collin Veijer?

Spannende race

Veijer begon als tiende aan de eerste Moto3-race van 2024. Opvallend was dat het ronderecord met de nieuwe Pirelli-banden aan flarden werd gereden. Tot eind 2023 werd er met Dunlop’s in de Moto3 gereden. In de kwalificatie wist Daniel Holgado het polerecord met 1,2 seconde te verbeteren en het ronderecord in de race werd met 2,3 seconde verbroken. In Qatar zijn de verschillen in de Moto3 altijd minimaal en is het praktisch onmogelijk om in de race weg te rijden. In de voorgaande zeven races op het Lusail International Circuit was het verschil tussen de winnaar en nummer twee altijd minder dan een halve seconde. Deze Moto3-race werd geen uitzondering. De favorieten voor het kampioenschap David Alonso, José Antonio Rueda, Ivan Ortolá, Daniel Holgado en Collin Veijer lieten zich al snel vooraan in de race zien, waar Veijer zich van de titelkandidaten het minst kon imponeren. De Nederlander kon moeilijk rijders passeren en leek op het rechte stuk wat tekort te komen. Veijer had wel het geluk dat er vrij veel valpartijen waren. Zo gingen in de vierde ronde Rueda en Ortolá – twee kandidaten voor de zege – samen onderuit. Ortolá kon zijn weg – in tegenstelling tot Rueda – vervolgen en zou vanuit het achterveld nog knap negende worden. Vooraan ontstond een kopgroep van elf rijders. Holgado deed veruit het meeste kopwerk. Alonso was veel vooraan te zien en de rol van Taiyo Furusato was opvallend. De Japanner kende een matig voorseizoen, kwalificeerde zich slechts als achttiende in Qatar, maar was in de race zeer sterk. Furusato reed door de kopgroep heen en meldde zich in de strijd voor de overwinning. Veijer reed in de eerste helft van de race rond de vijfde plaats, maar zou later wat plaatsen verliezen. Ook werd de Nederlander een aantal keer agressief ingehaald, waardoor hij wat terrein verloor.

Alonso indrukwekkend

Holgado ging ook als leider de laatste ronde in. De kopgroep was ondertussen uitgedund tot negen rijders. In de laatste ronde ging Adrian Fernandez onderuit en zijn Spaanse landgenoot Vicente Perez kon hem niet ontwijken. Dit speelde Veijer in de kaart, want door al die incidenten kon hij vanuit de achterkant van de top-tien opschuiven naar een vijfde plaats. Holgado leek te gaan winnen, terwijl Alonso was teruggezakt naar een vierde plaats. Maar de 17-jarige Columbiaan reed een fenomenale laatste halve ronde. Eerst passeerde hij Riccardo Rossi en vervolgens Furusato. Bij het aanremmen van de laatste bocht ging Alonso ook voorbij aan Holgado. Met zijn vijfde Grand Prix-overwinning bevestigde Alonso dat hij dé te kloppen coureur voor het seizoen 2024 lijkt te zijn. Alonso’s zege betekende de eerste overwinning van CFMoto als fabrikant in de Grand Prix. Het Aspar Team – waar Alonso voor uitkomt – reed vorig jaar nog met GasGas, maar staat nu met CFMoto – wat net als GasGas binnen het KTM-conglomeraat valt – ingeschreven. Met de tweede plaats van Holgado en de derde van Furusato stonden de drie beste Moto3-rijders tijdens Grand Prix van Qatar op het podium. Veijer hield de schade beperkt door na een moeizame race als vijfde te finishen: ‘Ik ben niet helemaal tevreden met het resultaat, want ik denk dat we beter kunnen. Toen de bandenslijtage toenam, kreeg ik het wat lastiger om de situatie te managen en ook een aantal rare inhaalacties van anderen verstoorden mijn ritme. Maar een vijfde plaats was het maximale. Ik had het vorig jaar ook al lastig in Qatar, ik denk daarom dat we het op andere circuits zeker beter kunnen doen’, besloot Veijer zijn verhaal over de race optimistisch af.

• Racegemiddelde winnaar: 154,9 km/u
  • Snelste ronde (3e): Tatsuki Suzuki (JP), Husqvarna, 2.03,135 = 157,2 km/u (nieuw record)