zondag 19 mei 2024

MXGP & MX2 Portugal en Spanje 2024: eerste podium Rick Elzinga

In uiterst belabberde omstandigheden wist Rick Elzinga voor het eerst op het GP-podium te komen door tweede te worden in de Portugese GP. Een week later behaalde Jeffrey Herlings in Spanje met de tweede plaats zijn beste uitslag van dit jaar.

Als je aan Portugal denkt, denk je niet meteen aan regen en zeker niet aan zware regen. Toch kan dat wel degelijk het geval zijn. Dat maakten de rijders mee tijdens de vijfde GP van dit jaar, verreden in het iets zuidelijk van Porto gelegen Agueda. Nou ligt die plaats net onder de Costa Verde – Groene Kust. En waarom zou dat deel van Portugal nou juist die naam hebben? Juist, omdat het er – zeker in het voorjaar – behoorlijk veel kan regenen. De baan veranderde derhalve in een gigantische modderpoel, waarop het meer overleven werd dan rijden. Maar gereden werd er wel.

MXGP & MX2 Riola Sardo en Pietramurata 2024: Kay de Wolf opnieuw sterk

Rick Elzinga, in zijn tweede jaar als fabrieksrijder van Yamaha in de MX2, leek weinig hinder te ondervinden van de omstandigheden. Achter Liam Everts werd hij op zaterdag tweede in de kwalificatierace. In de races op zondag eindigde Elzinga als vierde en tweede. De daarbij behorende punten leverden hem de tweede plaats op achter Everts, die tot de maximale score kwam door na de kwalificatierace ook beide manches te winnen. Elzinga: ‘Ik rij graag op deze baan. Het was jammer dat het zo modderig was. In de eerste manche ging het nog wel. Ik vertrok als derde, was zelfs nog even tweede, maar maakte een paar fouten en eindigde als vierde. In de tweede manche had ik kopstart, maar ging te ver naar buiten, waardoor ik enkele plaatsen verloor. Ik was een tijdje derde, werd zelfs tweede en maakte geen fouten. Tweede en tweede totaal, mijn eerste podium in de MX2.’

Waar Elzinga de beste GP ooit reed, werd het voor Kay de Wolf de slechtste van dit jaar. Hij kwam in beide manches in de beginfase ten val en dat betekende inhaalraces rijden. Dat leverde nog heel acceptabele resultaten op: derde en negende. Met een tiende plek in de kwalificatierace scoorde hij 33 punten, terwijl hij in de drie GP’s daarvoor tot eenmaal 56 en tweemaal 57 punten was gekomen. Toch was hij niet ontevreden: ‘Met de snelheid zat het wel goed.’

Een week later in het Spaanse Lugo troffen de rijders gelukkig een beter te berijden baan, aanvankelijk enigszins nat, maar al snel opdrogend. Elzinga werd twee keer achtste en verstevigde daarmee zijn positie in de top-tien. De Wolf behaalde slechts één punt minder dan de winnaar van de GP, maar stond niet op het podium. Winst was er voor De Wolfs Belgische teamgenoot Lucas Coenen, die vierde en eerste werd. Dezelfde uitslag, maar dan in omgekeerde volgorde, was er voor wereldkampioen Andrea Adamo. De Wolf behaalde net als Liam Everts een tweede en een derde plaats; Everts werd totaal derde, De Wolf vierde: ‘Het was een goed weekend, waarin ik mijn puntenvoorsprong heb vergroot. Het is wel vreemd dat je met een tweede en derde plaats het podium niet haalt. Het rijden ging erg goed. Ik voel me momenteel heel erg goed thuis op de motor. Ik kijk uit naar de volgende GP in Frankrijk.’

GP-debutant Jens Walvoort kan na zes GP’s al terugkijken op een geslaagd begin van zijn GP-avontuur. Hij is er namelijk in geslaagd om in alle twaalf manches te scoren. In de Portugese modder overtrof hij zichzelf door tiende en vijfde te worden. Dave Kooiker deed het ook goed in Portugal en werd veertiende en dertiende.

Omdat de EMX250 een vrij weekend had, deed Cas Valk mee aan de Spaanse GP. Dat leverde hem twee dertiende plaatsen op.

Opvallend was het presteren van Simon Längenfelder, de nummer twee in de WK-stand. De Duitser brak in de tweede race in Agueda een sleutelbeen. Hij liet zich op maandag direct opereren, startte in Lugo en scoorde drie keer!

Zo zag Brian Bogers eruit in Portugal.

Nederlanders sterk

Na de eerste vier GP’s te hebben gewonnen, moest Jorge Prado in Agueda een forse stap terug doen. De Spanjaard was op de aanvankelijk droge baan snel, maar kreeg zijn motor niet goed afgesteld voor de natte kwalificatierace; daarin werd hij zevende. Op zondag zat het met zijn snelheid wel goed, maar meerdere valpartijen in beide manches leidden ertoe dat hij matig scoorde. Tim Gajser deed het stukken beter: eerste, eerste en tiende, waardoor hij de rode leidersplaat kon overnemen van Prado.

Prado is in de buurt van Lugo geboren. Hij was erop gebrand goed te presteren voor eigen publiek en dat deed hij ook, want hij behaalde de maximale zestig punten. Gajser reed een goede wedstrijd (al verspeelde hij enige plaatsen door een val), maar verloor precies genoeg punten om Prado weer op kop te brengen. Twee punten is het onderlinge verschil in het voordeel van de Spanjaard. Prado: ‘Omdat dit mijn thuis-GP was, had ik hier veel verplichtingen. Dat maakte het zwaar, maar ik heb van elke minuut genoten. Mijn doel was hier te winnen en de rode plaat terug te veroveren.’

Pauls Jonass was de verrassende winnaar in Agueda. De Letse, voormalige MX2-wereldkampioen eindigde er twee keer als tweede. Naast hem op het podium stonden Romain Febvre en Gajser. Febvre is bezig met een heel constant seizoen, want ook in Lugo stond hij op het podium, zijn vijfde in zes GP’s.

Jeffrey Herlings was in Agueda op weg naar de tweede plaats in de eerste manche (of misschien wel de zege, want het verschil met Gajser was gering) tot zijn KTM hem halverwege de race in de steek liet. Hij kreeg zijn revanche in de tweede race, die hem zijn eerste manchewinst van dit jaar opleverde. In Lugo waren zijn starts niet optimaal, maar hij wist toch nog vierde en tweede te worden. Herlings: ‘Portugal had ik kunnen winnen. De snelheid komt steeds meer terug. Ik weet wat mijn zwakke punten zijn, daar moet ik aan werken.’

Naast Herlings deden ook de andere Nederlanders het goed op het Iberisch schiereiland. Calvin Vlaanderen blijft het goed doen, al scoorde hij in Portugal minder punten dan we van hem gewend zijn. Hij deed het in Spanje beter met een derde en een zevende plaats. Hij had nu weer een teamgenoot, omdat Yamaha besloot Andrea Bonacorsi van de MX2 over te hevelen naar de MXGP.

Het Fantic-duo Glenn Coldenhoff en Brian Bogers kan ook terugkijken op een geslaagde trip naar het zuiden. In Portugal reed Bogers sterk in de modder. Ondanks dat hij pas vanaf de derde GP aan de start stond, staat hij nu al dertiende in het WK-klassement en lijkt een plek in de top-tien zeker haalbaar. Dat zou vier Nederlanders bij de beste tien betekenen.

Jeffrey Herlings gaat steeds beter presteren.

Foto’s: Fabrikanten, Infront

Uitslagen MXGP Agueda

Kwalificatie: 1. Gajser; 2. Herlings; 3. Febvre; 4. Vlaanderen; 5. Jonass; 6. Coldenhoff; 7. Prado; 8. Östlund; 9. Gifting; 10. Paturel.

1e manche: 1. Gajser; 2. Jonass; 3. Febvre; 4. Coldenhoff; 5. Bogers; 6. Bonacorsi; 7. Watson; 8. Gifting; 9. Pancar; 10. Horgmo; 11. Östlund; 12. Toendel; 13. Sterry; 14. Edberg; 15. Prado; 16. Paturel; 17. Guadagnini; 18. Guillod; 19. Nagy; 20. Vlaanderen.

2e manche: 1. Herlings; 2. Jonass; 3. Toendel; 4. Febvre; 5. Seewer; 6. Horgmo; 7. Bogers; 8. Bonacorsi; 9. Vlaanderen; 10. Gajser; 11. Östlund; 12. Prado; 13. Coldenhoff; 14. Guadagnini; 15. Gilbert; 16. Pancar; 17. Edberg; 18. Paturel; 19. Monticelli; 20. Nagy.

GP: 1. Jonass; 2. Febvre; 3. Gajser.

Uitslagen MX2 Agueda

Kwalificatie: 1. Everts; 2. Elzinga; 3. Osterhagen; 4. Längenfelder; 5. L. Coenen; 6. Walvoort; 7. Prugnieres; 8. Benistant; 9. Martinez; 10. De Wolf.

1e manche: 1. Everts; 2. Längenfelder; 3. De Wolf; 4. Elzinga; 5. Benistant; 6. Adamo; 7. Osterhagen; 8. S. Coenen; 9. Prugnieres; 10. Walvoort; 11. Chambers; 12. Braceras; 13. Ambjörnson; 14. Kooiker; 15. Tuani; 16. L. Coenen; 17. Voxen Kleemann; 18. Haarup; 19. Bruce; 20. Martinez.

2e manche: 1. Everts; 2. Elzinga; 3. Haarup; 4. Benistant; 5. Walvoort; 6. Prugnieres; 7. Adamo; 8. L. Coenen; 9. De Wolf; 10. Oliver; 11. Ambjörnson; 12. Mikula; 13. Kooiker; 14. Braceras; 15. Chambers; 16. Martinez; 17. Bruce; 18. Voxen Kleemann; 19. Osterhagen; 20. S. Coenen.

GP: 1. Everts; 2. Elzinga; 3. Benistant.

Uitslagen MXGP Lugo

Kwalificatie: 1. Prado; 2. Gajser; 3. Herlings; 4. Febvre; 5. Vlaanderen; 6. Seewer; 7. Guillod; 8. Guadagnini; 9. Jonass; 10. Toendel.

1e manche: 1. Prado; 2. Febvre; 3. Vlaanderen; 4. Herlings; 5. Seewer; 6. Gajser; 7. Coldenhoff; 8. Guillod; 9. Jonass; 10. Bogers; 11. Toendel; 12. Gifting; 13. Guadagnini; 14. Pancar; 15. Monticelli; 16. Östlund; 17. Gilbert; 18. Sterry; 19. Paturel; 20. Valentin.

2e manche: 1. Prado; 2. Herlings; 3. Gajser; 4. Febvre; 5. Coldenhoff; 6. Seewer; 7. Vlaanderen; 8. Guadagnini; 9. Guillod; 10. Jonass; 11. Bonacorsi; 12. Bogers; 13. Gifting; 14. Horgmo; 15. Toendel; 16. Watson; 17. Pancar; 18. Östlund; 19. Sterry; 20. Valentin.

GP: 1. Prado; 2. Herlings; 3. Febvre.

WK-stand na 6 GP’s
1. Jorge Prado (E), GasGas, 298;
2. Tim Gajser (SLO), Honda, 296;
3. Romain Febvre (F), Kawasaki, 267;
4. Jeffrey Herlings, KTM, 246;
5. Pauls Jonass (LV), Honda, 217;
6. Jeremy Seewer (CH), Kawasaki, 193;
7. Calvin Vlaanderen, Yamaha, 191;
8. Glenn Coldenhoff, Fantic, 179;
9. Valentin Guillod (CH), Honda, 120;
10. Kevin Horgmo (N), Honda, 115;
13. Brian Bogers, Fantic, 88;
32. Lars van Berkel, Honda, 5.

Uitslagen MX2 Lugo

Kwalificatie: 1. Benistant; 2. L. Coenen; 3. S. Coenen; 4. Zanchi; 5. Längenfelder; 6. Elzinga; 7. De Wolf; 8. Prugnieres; 9. Oliver; 10. Rossi.

1e manche: 1. Adamo; 2. De Wolf; 3. Everts; 4. L. Coenen; 5. Benistant; 6. S. Coenen; 7. Längenfelder; 8. Elzinga; 9. Haarup; 10. Rossi; 11. Zanchi; 12. Prugnieres; 13. Valk; 14. Lata; 15. Chambers; 16. Osterhagen; 17. Walvoort; 18. Karssemakers; 19. Nilsson; 20. Oliver.

2e manche: 1. L. Coenen; 2. Everts; 3. De Wolf; 4. Adamo; 5. Haarup; 6. Benistant; 7. S. Coenen; 8. Elzinga; 9. Längenfelder; 10. Zanchi; 11. Mikula; 12. Valk; 13. Osterhagen; 14. Karssemakers; 15. Lata; 16. Bruce; 17. Oliver; 18. Walvoort; 19. Fredsoe; 20. Martinez.

GP: 1. L. Coenen; 2. Adamo; 3. Everts.

WK-stand na 6 GP’s
1. Kay de Wolf, Husqvarna, 292;
2. Simon Längenfelder (D), GasGas, 248;
3. Liam Everts (B), KTM, 230;
4. Thibault Benistant (F), Yamaha, 226;
5. Lucas Coenen (B), Husqvarna, 223;
6. Andrea Adamo (I), KTM, 211;
7. Rick Elzinga, Yamaha, 190;
8. Mikkel Haarup (DK), Triumph, 182;
9. Sacha Coenen (B), KTM, 141;
10. Camden McLellan (SA), Triumph, 126;
17. Jens Walvoort, KTM, 64;
20. Kay Karssemakers, Fantic, 38;
22. Cas Valk, KTM, 24.
Rick Elzinga behaalde in Portugal zijn eerste podiumplaats in de MX2.
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen