maandag 27 mei 2024

MXoN 2023: spektakel van wereldklasse in Ernée

De Motocross of Nations, bij ons wellicht nog steeds beter bekend onder de oude benaming Motorcross der Naties, vormt elk jaar de sfeervolle afsluiting van het internationale crossjaar. Bij geen enkele andere cross zie je zoveel landenvlaggen als bij de MXoN, zoals te zien is op deze foto van de editie in 2012, verreden in Lommel, waar Marc de Reuver deel uitmaakte van het Nederlandse team, dat toen vierde werd.

Hoe Leeuwarden in 1947 de motorsport terugbracht naar Nederland

Foto: Jan Boer

Als de grands prix zijn afgelopen en de wereldkampioenen bekend zijn, komen de beste crossers van de hele wereld nog eenmaal samen om te strijden voor het wereldkampioenschap voor landenteams. Het is de enige gelegenheid waarbij de toppers uit de Amerikaanse competitie zich meten met de toppers van de grands prix. Daarbij gaat het niet alleen om rijders uit de Verenigde Staten, maar ook bijvoorbeeld uit Australië. Jett Lawrence werd dit jaar Amerikaans 450cc-kampioen, na in de beide voorgaande jaren de 250cc-titel te hebben behaald. En hoe zal Tom Vialle het doen? De Fransman behaalde vorig jaar de MX2-wereldtitel en verkaste dit jaar naar de VS. Vialle vormt met Romain Febvre en Maxime Renaux het Franse team, dat in Ernée een thuiswedstrijd rijdt. Het Nederlandse team bestaat uit Kay de Wolf, Glenn Coldenhoff (reed elf jaar geleden ook al in Lommel) en Calvin Vlaanderen, en mag op voorhand tot de kanshebbers op een podiumplaats worden gerekend. Maar dat geldt ook voor de Amerikanen, de Fransen en de Australiërs, en vergeet ook dit jaar de Spanjaarden niet met als boegbeeld wereldkampioen Jorge Prado. België komt met een heel jong team: Jago Geerts, Lucas Coenen en Liam Everts. Er hebben zich 39 landen aangemeld.
Heb je nog geen plannen voor het weekend van 7 en 8 oktober en wil je genieten van motorcross op het hoogste niveau, overweeg dan naar Ernée te gaan. Vanaf Utrecht is het een kleine 800 kilometer.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen