vrijdag 3 februari 2023

Nicky Hayden opgenomen in USA Motorsports Hall of Fame

Negen legendes uit de wereld van de motorsport, waaronder Nicky Hayden, werden benoemd tot de Motorsports Hall of Fame of America (MSHFA).

‘Dat Nicky is opgenomen in de Motorsports Hall of Fame of America is een enorme eer,’ vertelde de familie Hayden aan de Owensboro Times. ‘Het is een extreem trots moment voor Nicky en onze familie.’

Deze MSHFA-inwijding is de laatste in een lange rij van eerbewijzen die Hayden postuum heeft ontvangen sinds hij in mei van 2017 bezweek aan de verwondingen van een fietsongeluk tijdens een training in Italië. De Kentucky Kid werd ook ingewijd in de Kentucky Motorsports Hall of Fame en de American Motorcyclist Association (AMA) klasse 2018. De MotoGP hield ook een speciale herdenking om Hayden’s racenummer – 69 – met pensioen te laten gaan tijdens de MotoGP-race in Austin, Texas, in 2019.

Nicky Hayden

Voor altijd verankerd

Adam Saal, die in de raad van bestuur van de MSHFA zit, zegt via de telefoon dat ‘Nicky voor altijd verankerd is,’ zei Saal. ‘We zijn er trots op dat we hem kunnen opnemen in de USA Motorsports Hall of Fame, waar hij met recht thuishoort. Nicky en zijn broers hebben de standaard gezet voor wat een motorracecarrière kan zijn. Uiteraard zouden we willen dat Nicky deze eer zelf in ontvangst kon nemen, maar hopelijk zet dit een nieuwe kroon op Nicky’s carrière en geeft het de familie Hayden nog een reden om feest te vieren.’

Valentino Rossi vs. MotoGP-startlijst in geboortedatums

Andere USA-legenden

Naast Nicky Hayden, die in 2006 tot MotoGP wereldkampioen werd gekroond, kregen in de nieuwste MSHFA klasse Davey Allison (Stock Cars); drievoudig landsnelheidsrecordhouder John Cobb (Historic); drievoudig NHRA Top Fuel kampioen Larry Dixon Jr. (Drag Racing); Indy en NASCAR pionier Janet Guthrie (Open Wheel); de legendarische Indy-correspondent Robin Miller (Media); zevenvoudig APBA Gold Cup winnaar Fran Muncey (Powerboats); meervoudig USAC en NASCAR kampioen Ray Nichels (Historic); en wereldklasse timer/scorer Judy Stropus (Sports Cars) ook een plek.

Saal zegt dat het bestuur binnenkort bijeen zal komen om plannen te maken voor de introductieceremonies voor de klassen van 2020 en 2021. Die zijn beide uitgesteld vanwege de Covid-19 maatregelen. Normaal gesproken worden de MSHFA-klassen formeel ingewijd tijdens een gala met motorsportlegendes en mede-Hall of Fame-leden.

De MSHFA is de enige Hall of Fame die alle Amerikaanse motorsporten eert: auto’s, motorfietsen, vliegtuigen, off-road en powerboats. De missie is om de Amerikaanse motorsportwaarden van leiderschap, creativiteit, originaliteit, teamwork en competitiegeest te eren en vast te leggen.
Elk lid van de MSHFA wordt gekozen door 200 motorsportexperts. De helft is zelf lid. Onder de vaste stemmers bevinden zich Hall of Famers Mario Andretti, Tom D’Eath, Chip Ganassi, Don Garlits, Parnelli Jones, Scott Parker, Richard Petty, Don Prudhomme en andere titanen van de sport.

Nicky Hayden

Hoogtepunten uit Nicky Haydens carrière

Voordat Nicky Hayden de MotoGP verliet, werd hij in 2015 benoemd tot ‘Legend’. Dat is MotoGP-versie van een Hall of Fame. Hayden was nog steeds actief in de WorldSBK op het moment van zijn ongeluk in 2017. Hayden kwam naar boven in 1997 en won de AMA Horizon Award als erkenning voor zijn flat-track bekwaamheid. In 1999 werd hij AMA Athlete of the Year na het veroveren van de AMA Supersport-titel en zijn eerste Grand National-overwinning. Drie jaar later werd hij de jongste winnaar ooit van het AMA Superbike kampioenschap, waaronder de Daytona 200 in 2002.
Hayden reed 13 jaar in de MotoGP en behaalde 28 podiumplaatsen, drie overwinningen en vijf pole positions. Hij was 2003 MotoGP Rookie of the Year en won het wereldkampioenschap in 2006, waarmee hij Valentino Rossi’s vijf jaar durende overwinningsreeks doorbrak. Hij won ook een race in de World Superbike en werd vijfde in het 2016-klassement.

Bron: owensborotimes.com

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen