maandag 15 juli 2024

Red Bull Erzbergrodeo is terug en streamt LIVE op 18-19 juni

Na een onderbreking van twee jaar is de ‘Iron Giant’ weer open voor business. Naar verwachting 1.500 motorrijders en 40.000 fans trekken naar Eisenerz, Oostenrijk voor de uitdaging, het feest en het spektakel van de Red Bull Erzbergrodeo. De iconische bergbeklimming is een Hard Enduro-evenement als geen ander en zorgt voor onvergetelijke verhalen, die wereldwijd live te volgen zijn op Red Bull TV.

Alleen al deel uitmaken van de Red Bull Erzbergrodeo is een graal voor rijders en een bucket-list ervaring voor tienduizenden toeschouwers, die worden verwelkomd door de 3.600 inwoners van Eisenerz voor een vierdaags festival van Hard Enduro plezier. In een hechte sfeer komen de fans dicht bij hun helden en maar liefst 1.500 aspirant-coureurs proberen de ‘Iron Giant’, ’s werelds grootste door mensen gemaakte piramide, te beklimmen. De finish is op zich al een mijlpaal in je carrière en de naam van de winnaar wordt een legende.

EMX Powertrain: het verhaal achter een elektrische crosser uit Helmond

De Duitser Manuel ‘Mani’ Lettenbichler (24) wil zijn naam toevoegen aan die lijst van legendes, wat hem en Andreas Lettenbichler (47) het enige vader-zoon duo zou maken dat ooit de overwinning op de berg heeft behaald. De oudere Lettenbichler deelde z’n overwinning in 2015 met vier anderen. De jonge renner zegt: ‘Ik ben behoorlijk in vorm en ik kijk er echt naar uit. Het is zo’n grote race en ik denk dat het behoorlijk episch gaat worden – om het weer op de kalender te hebben is verdomd cool.’

De Red Bull Erzbergrodeo werd voor het eerst georganiseerd in 1995 en werd al snel een hoogtepunt in de zomer voor zowel internationale rijders als fans. Dit jaar begint een nieuw hoofdstuk in de competitie, want voor het eerst maakt het evenement deel uit van het FIM Hard Enduro World Championship.

Na de voorrondes gaan de 500 beste rijders van start aan de voet van een van de grootste mijnen van Midden-Europa, opgesteld in 10 rijen van elk 50 rijders. Hun taak: 25 controleposten passeren op weg naar de top van de 35,2 km lange route, met een klim van 630 m over steeds wisselend terrein. Keien, beboste beklimmingen, steile hellingen en onvoorspelbare weersomstandigheden maken allemaal deel uit van de uitdaging die de renners aangaan, toegejuicht door fans die dagenlang kamperen om het tafereel mee te maken. De duur van de wedstrijd is beperkt tot vier uur en slechts een handvol renners haalt de top.

Er wordt nu al uitgekeken naar een sterk resultaat van nieuwkomer Michael Walkner: met zijn 24 jaar is hij jonger dan de wedstrijd zelf, maar de plaatselijke bevolking hoopt dat hij degene zal zijn die Oostenrijk voor het eerst op het hoogste podium kan zetten. ‘Ik ben echt opgewonden omdat het een thuiswedstrijd is en ik de berg ken’, zegt Walkner. ‘Ik heb hier naar uitgekeken.’

Met een record van acht opeenvolgende wereldbekertitels skiën is een andere Oostenrijker, Marcel Hirscher, beter bekend als snelle afdaler; maar de 33-jarige heeft een nieuwe carrière gelanceerd in Hard Enduro en staat te popelen om zichzelf op het parcours te testen. De Spaanse Sandra Gomez (29) wil zich ook bewijzen en wil geschiedenis schrijven als de eerste vrouw die de beklimming voltooit.

Omdat de werkzaamheden in de oude mijn nog steeds doorgaan, is het terrein aanzienlijk veranderd sinds de laatste editie in 2019, dus de rijders zullen onbekende stukken van het parcours aanpakken naast beroemde secties zoals de losse en rotsachtige ‘Dynamite’, de ‘Water Pipe’ vol obstakels, de ‘Machine’ bezaaid met keien en de buitennissige enduro-uitdaging van ‘Carl’s Dinner’.

Twee Britse sterren, vijfvoudig en titelverdediger Graham Jarvis (47) en regerend FIM Hard Enduro-kampioen Billy Bolt (24), tellen de dagen af. ‘Ik heb het de afgelopen jaren gemist, dus het zal goed zijn om terug te komen,’ legt Jarvis uit. ‘Het is de wedstrijd die iedereen wil, dus ik ga gewoon proberen om in topvorm te zijn. Alles kan gebeuren, dus je moet er voor gaan!’

Red Bull Erzbergrodeo wordt LIVE over de hele wereld uitgezonden op Red Bull TV op 18 en 19 juni 2022. De uitzending begint om 19:30 op 18 juni.

Red Bull Erzbergrodeo
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen