13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Srdanov: “Ik kan niet wachten weer te racen”

Morgen gaat na een klein jaar wachten eindelijk de Ilse of Man TT 2014 van start. Vandaag is dus hét moment om terug te kijken naar vorig seizoen. Bij veel Nederlandse – en wellicht ook buitenlandse – straatraceliefhebbers zullen de gedachten over de 2013-editie zeker niet alleen teruggaan naar het schitterende duel tussen John McGuinness en Michael Dunlop. Om zomaar even iets te noemen. De crash van Branko Srdanov speelt waarschijnlijk een nog veel grotere rol. De Zwollenaar kwam op vrijdag 31 mei zwaar ten val, nadat hij eerder samen met Joshua Brookes voor sensatie zorgde door als nieuwkomer erg snel te zijn op het beruchte Mountain Course. Lange tijd zag het er echt slecht uit voor Branko, er werd zelfs gevreesd voor zijn leven. Naast een groot aantal botbreuken, waaronder een gebroken heup, liep Srdanov namelijk ook hersenletsel op. Maar als bij een wonder is hij inmiddels weer zo goed als hersteld. MOTOR.nl sprak voorafgaand aan de 2014-editie van ’s werelds beroemde race met een erg ambitieuze Srdanov.

Een clichévraag, maar meer gemeend dan ooit: hoe gaat het met je?
“Het gaat echt heel goed, dank je. Ik heb steeds minder last van mijn knieën en van mijn bekken en ben dus weer bijna fit genoeg.” 

Dat klinkt als iemand die klaar is om terug te keren op de racemotor en als iemand die maar één ding wil…
“Haha, ja dat klopt. Ik ben echt klaar om weer te racen en zou ook het liefst vandaag nog gaan rijden. Maar helaas is de BMW S1000RR nog niet klaar omdat we het budget nog niet rond hebben. Ik heb aan het begin van dit seizoen aangegeven niet te gaan racen in 2014, dus is het niet gemakkelijk om sponsoren te vinden. Maar we zijn druk bezig om de financiën in orde te maken. Tijdens de IRRC-race op Hengelo en tijdens de afgelopen North West 200 heb ik goede gesprekken gehad. Daarnaast ben ik volop aan het fitnessen, om zo de kracht die nodig is om te racen, terug te krijgen.”

Hoe was het om bij die twee races te zijn?
“Dat is echt niets voor mij op deze manier. Ik wil racen. Het brandde echt toen ik daar was. Normaal gesproken staat het hele weekeinde in het teken van de wedstrijd. Je gaat op tijd naar bed, zorgt dat alles in orde is. Dat was nu niet nodig en dat stoorde mij echt.”

Ga je nog naar de TT op Man?
“Jazeker, vanaf 28 mei tot en met 4 juni. Daarna moet ik snel terug naar Nederland want ik moet nog twee toetsen maken om mijn HBO-propedeuse Werktuigbouwkunde te halen. Vorig jaar ben ik niet op een juiste manier weg gegaan vanaf het eiland Man en dus moet ik ook daarom terug.”

Hoe zal dat zijn als je daar aankomt?
“Ik denk echt niet anders dan normaal, want ik ben niet veel meer bezig met wat er vorig jaar gebeurd is. Alleen toen Simon Andrews verongelukte tijdens de afgelopen North West 200 moest ik een paar dagen iets meer aan mijn crash op Man denken. Simon was bij het Ice Valley by Motorsave Team tot en met afgelopen seizoen mijn teamgenoot. De dinsdag voor de crash sprak ik nog uitgebreid met hem en ineens is hij er niet meer… Echt heel erg.”

Durf je op Man de plek op te zoeken waar het zo mis ging?
“Zeker weten! Dat is één van de dingen die ik absoluut ga doen. Daarnaast ga ik op zoek naar mensen, waarschijnlijk marshalls, die de crash gezien hebben. Ik wil weten wat er gebeurd is. Daarom ga ik ook kijken of iemand mijn data uitgelezen heeft van vlak voor en tijdens de crash. Die moet ik namelijk ook nog terugkrijgen.”

Wie wordt de man van deze TT? Michael Dunlop op zijn BMW, de geblesseerde John McGuinness of toch iemand anders?
“Om eerlijk te zijn, ik heb echt geen idee. Normaal gesproken zou ik Branko Srdanov zeggen, maar die rijdt helaas niet dit jaar. Als niet actieve racer kijk je heel anders naar een weekend als dat van bijvoorbeeld de North West 200. Ik ben namelijk niet bezig met de wedstrijden en de resultaten, maar met het zorgen van sponsors voor 2015. Daarnaast was het natuurlijk erg fijn om iedereen weer te zien, maar met wie kan gaan winnen hou ik mij echt niet bezig.”

Zien we je nog in Oss tijdens de tweede IRRC-race?
“Nee, helaas niet. Dat evenement valt precies binnen mijn tentamenweek, dus jammer genoeg moet ik die overslaan. Verder ben ik wel aanwezig bij alle IRRC-races, behalve in het Tsjechische Ho?ice. Dit jaar help ik Jochem van den Hoek van B&R Racing. Jochem rijdt met mijn oude Yamaha R1 dus ik kan hem goed helpen met onder andere de vering. Maar het is echt niet als racen…”

Foto’s: Isle of Man TT

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen