dinsdag 18 juni 2024

Winst voor Lucas Dolfing – wereldtoppers

ONK/BK Enduro, Enter

Tekst: Jan Boer, Emil Bilars, Gert Bos, Marien Cahuzak, Kees Siroo
Fotografie: Emil Bilars, Gert Bos, Infront Media, Henk Teerink, teams

De tweede ronde voor het ONK/BK Enduro in Enter was zwaar. Na twee dagen heel veel regen moest de EMC danig improviseren om de Reggerit 2023 in goede banen te leiden. Niet alleen de vele regen maar ook de nodige sneeuwval op vrijdag en vijf graden vorst in de nacht zorgden voor veel modder en winterse taferelen. De proeven werden zwaar, de route werd glibberig en zwaar, maar goed te doen. Voor aanvang werd de wedstrijd voor de Nationalen al met een rondje ingekort, de Inters reden een proef minder. Voor de tweede ronde werd ook proef 1 geschrapt, zodat er zeven proeven voor de Inters overbleven. Lucas Dolfing was deze keer de snelste in de scratch voor Thierry Pittens, die de broederstrijd met Wesley nipt won. Op de eerste proef was Wesley Pittens de snelste in de E23 voor Dolfing, Antoine Magain, Thierry Pittens, Dietger Damiaens, Mark Wassink en Hans Vogels. De oudste Pittens was ook de snelste op de lange tweede proef voor Magain en Dolfing. Daarna was de TM-rijder in alle proeven de snelste en won met ruim een minuut voorsprong op Thierry Pittens, die zijn broer uiteindelijk klopte met minder dan een halve seconde. Hans Vogels had vooral moeite met de derde proef en werd vierde voor Wassink en de met elektronische problemen kampende Magain. Damiaens viel in de laatste proef uit met een defecte zuiger.

Glenn van Straalen snel en ongelukkig – wereldtoppers

In de E1 kwam Tommie Jochems als winnaar uit de eerste proef voor Mike Bokslag en Max Schwarte. Maar vanaf dat moment zette Sherco-rijder Schwarte het mes tussen de tanden, won alle proeven en zegevierde met een marge van 1.07 minuut op Bokslag en Jochems, die het na een mislukte slotproef met de derde plek moest doen. Vierde werd Ties Bennink voor Jan-Willem Arendsen. Bij de Nationalen N2 was Jeroen Bussink de snelste. Hij won de scratch voor Erwin Plekkenpol (NV40) en Rob Teunissen (N3).

Thierry Pittens besliste heel nipt de strijd met broer Wesley in zijn voordeel en werd tweede.

Herlings en De Wolf winnen

DMoM Harfsen

De op papier sterkste Nederlanders in de MXGP en de MX2 deden in Harfsen tijdens de eerste van drie wedstrijden van de Dutch Masters of Motocross wat er van hen werd verwacht: winnen.

Jeffrey Herlings was in de tijdtraining van de 500cc bijna twee seconden sneller dan Calvin Vlaanderen. In beide manches kwam Herlings goed weg bij de start en leidde hij van start tot finish. In de eerste manche wist Brent van Doninck hem in het vizier te houden, maar de Belg was niet in staat om een bedreiging te vormen voor Herlings. Op ruime afstand eindigden Romain Febvre en Calvin Vlaanderen als derde en vierde. In de tweede reeks was het voor Van Doninck door een val al in de eerste ronde voorbij. Vlaanderen leek ver achter Herlings tweede te gaan worden, maar kwam ten val en dat bezorgde Febvre de tweede plaats voor de Nederlandse Zuid-Afrikaan. Na deze eerste wedstrijd leidt Herlings met 50 punten voor Febvre (42) en Vlaanderen (38).

Jeffrey Herlings was een maatje te groot voor de andere deelnemers.

In de 250cc was het initiatief aanvankelijk voor Roan van de Moosdijk. Nadat hij ten val was gekomen ontspon zich een gevecht om de leiding tussen Rick Elzinga en Kay de Wolf, een duel dat Elzinga na zestien ronden de zege opleverde met een verschil van twee seconden. De tweede manche werd met duidelijk verschil gewonnen door De Wolf, voor Elzinga en Van de Moosdijk. De dagzege was voor De Wolf, die net als Elzinga 47 punten heeft; Van de Moosdijk staat op 40 punten.

De Let Janis Reisulis kwam in beide manches van de 125cc als eerste over de finish. In de 85cc behaalden Dani Heitink en Jarne Bervoets elk een eerste en een tweede plaats en was de dagzege voor Heitink.

De DMoM wordt op 23 april vervolgd in Markelo, de slotwedstrijd is op pinkstermaandag 29 mei in Oldebroek.

Kay de Wolf zegevierde bij de kwartliters. Naast hem Rick Elsinga op de tweede plek en Roan van Moosdijk als derde.

Sensationeel podium voor Mirjam Pol!

2023 Qatar International Baja

Op het allerlaatst inschrijven, een ingewikkelde voorbereiding, geen assistentie en ook nog eens rijden op een motor die niet van jezelf is. Normaal gesproken ben je in een situatie als deze al blij de finish te halen, maar in het geval van Mirjam Pol eindig je dan op het podium tijdens de 2023 Qatar International Baja, ronde 2 van de FIM Bajas World Cup. Mirjam reed niet alleen ijzersterk, ook het navigeren deed ze fantastisch, waardoor ze niet alleen veel tijd won, maar ook veel tijd bespaarde door geen tijdstraf te krijgen. Pol: ‘Wow! Ik weet niet wat ik zie! Dit is echt gaaf; ik ben gewoon derde algemeen geworden! Ik sta tussen de kerels, en zeker niet de minste, op het podium. Wat een beloning voor het harde werken. Ik had het in eerste instantie helemaal niet in de gaten, totdat ik hier door iedereen werd gefeliciteerd: andere rijders, hoge Qatar-functionarissen. Iedereen kwam mij feliciteren!’

De wedstrijd werd gewonnen door Konrad Dabrowski uit Polen.

Sensationeel podium voor Mirjam Pol!

Titel voor Haarahiltunen, Reitsma ongelukkig

WK IJsspeedway Inzell

De Zweed Martin Haarahiltunen prolongeerde in het Duitse Inzell zijn wereldtitel in de ijsspeedway. Hij was ongenaakbaar en wist al zijn races winnend af te sluiten. Voor Sebastian Reitsma was er een bijrol weggelegd, maar hij gaat wel de geschiedenisboeken in als de jongste deelnemer aan een WK ijsspeedwayfinale.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne werd de finale van het kampioenschap gedecimeerd tot één raceweekend en waren de Russen niet welkom. Vele coureurs achtten zich daarom kansrijk voor de titel. Maar alleen Martin Haarahiltunen kwam daarvoor in aanmerking. Onnavolgbaar legde hij iedereen vanaf de eerste meters zijn wil op. De Oostenrijkers Franz Zorn en Harald Simon eindigden op een gedeelde tweede plaats. Maar het betere resultaat van Zorn op de tweede dag bezorgde hem het zilver. Met de bronzen medaille om de nek kondigde Simon aan dat hij de tijd nu rijp vond om een punt achter zijn carrière te zetten.

Voor Sebastian Reitsma ging op 16-jarige leeftijd al een droom in vervulling. Hij mocht zich tijdens het meest prestigieuze evenement van het jaar meten de wereldtop. De jonge Fries wist goed de aansluiting te houden met de snelle mannen, maar in de heats waarin Reitsma theoretisch punten kon pakken, kreeg hij bezoek van de pechduivel. Een valpartij als gevolg van een lekke voorband en een haperende versnellingsbak zorgden ervoor dat de teller bij Reitsma na de eerste dag nog op nul punten stond. Op de tweede wedstrijddag vocht Reitsma als een leeuw om de nul van het bord te vegen, maar moest hiervoor wachten tot zijn laatste heat. Hierin verwees hij in de slotronde de Tsjech Divis naar de vierde plek. Een ontlading van spanning en vreugde volgde.

Sebastian Reitsma in het spoor van Luca Bauer, de nummer vier in de eindstand.

ONK zijspancross Varsseveld verplaatst naar 10 september

De ONK zijspancross te Varsseveld wordt nu verreden op zondag 10 september. De wedstrijd stond gepland voor 12 maart, maar die werd afgelast vanwege het slechte weer in de dagen ervoor waardoor het circuit simpelweg niet berijdbaar was. Erg jammer, want iedereen had reikhalzend uitgekeken naar de eerste ONK zijspancross van het nieuwe seizoen met een nieuwe gewijzigde opzet. Die houdt in dat in de ochtend alle zijspannen, zowel de NK- als de ONK-teams, in twee groepen worden verdeeld. De snelste vijftien zijspannen van elke groep kwalificeren zich voor de A-heats. De rest gaat naar de B-heats. Dus mocht een ONK-team in de ochtend geen snelle tijd weten te zetten en men valt buiten de top-15 in de tijdtraining, dan is het team overgeleverd aan de B-heats!  Dan is men sowieso kansloos voor het totaalklassement en kan een ONK-team alleen nog enkele ONK-klassementspuntjes oprapen, die allicht niet zijn uitgedeeld in de A-heats! De eerste wedstrijd in deze opzet wordt nu Oldebroek op maandag 10 april, tweede paasdag.

Bax/Cermak (#82) rijden dit seizoen met een telescoopvork. Dat is opmerkelijk voor een zijspan dat normaliter een swingarm heeft.

Dave Nicoll overleden

Net voor aanvang van het seizoen 2023 is voormalig GP-crosswinnaar Dave Nicoll overleden. De Brit kwam vanaf 1964 in de 500cc-GP’s uit en behaalde in 1969 in Luxemburg zijn enige GP-zege. Nadat hij in 1978 was gestopt, werd hij manager van het Britse team voor de Motorcross der Naties. Toen zijn zoon Kurt GP’s ging rijden werd hij de manager van zijn zoon. Kurt stopte in 1997 en ging werken voor KTM. Dave werd in 2000 aangesteld als Race Director van het WK motorcross, een functie die hij veertien jaar vervulde. Nicoll is 78 jaar geworden.

Dave Nicoll.

Kort door de bocht

In eigen huis, op het terrein van de BTC Baarlo in Maasbree, heeft Randy Kerstjens de eerste ONK TRIAL van dit seizoen gewonnen. Na een mooie zaterdag droogden de door de vele regen nat geworden proeven aardig op en Kerstjens won de Inters 1 simpel voor de Belg Nicolas Defourny, de Duitser Jarmil Smith en Toon van Baelen. John van Veelen won de Inters 2 voor Bart Verstappen en Twan Harmsel.

De eerste wedstrijd voor de BENECUP SUPERMOTO in Mettet is gewonnen door Kevin Viellevoye. Hij won de S1 voor Sebastien Bouillon en Francois Corman. Wouter Straver stuurde zijn nieuwe Honda naar een knappe zesde plaats, Jeffrey Ganseman werd achttiende. Luuk Pruijn plaatste zich voor de S2 en werd zevende in de door Jordan Baltus gewonnen manches.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen