Wordt Herlings ooit Sportman van het Jaar?

Het doel van het NOC*NSF is ‘zorgen dat echt iedereen doet aan, geniet van, en wint door sport’. “Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen (…)”. Dat winnen zit bij iemand als Jeffrey Herlings wel goed. Hij won afgelopen seizoen bijna alle races waaraan hij deelnam. Zijn derde wereldtitel stelde hij dit jaar veilig. Daarnaast won hij de Red Bull Knock Out. Maar wordt hij genomineerd voor Sportman van het Jaar? Dit jaar in ieder geval niet. We vroegen het NOC*NSF of dit er in de toekomst nog in zit.

De eretitel Sportman van het Jaar wordt sinds 1959 uitgereikt. Winnaars komen vooral uit sporten als schaatsen, zwemmen en wielrennen. “2016 was weer een succesvol jaar, met prachtige prestaties in Rio en mooie resultaten op andere grote evenementen,” aldus Jeroen Bijl van het NOC*NSF. Hoe wordt bepaald wie kans maakt? “We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau.”

Of Jeffrey Herlings ooit nog Sportman van het Jaar wordt, vroegen wij ons af door de uitspraak van het NOC*NSF over het niet nomineren van darter Michael van Gerwen. De reden dat hij niet werd genomineerd, is dat bij een niet Olympische sport het criterium bestaat dat er minimaal 55 landen op een WK moeten meedoen. Dit deed ons vermoeden dat de MXGP (of de MX2) en het WSBK ook geen potentiële winnaar zou kunnen leveren. Toen bleek dat Max Verstappen wel was genomineerd snapten we er niks meer van. Is de Formule 1 dan een sport die aan dit criterium voldoet? Volgens het NOC*NSF wel. “Over alle klassen gezien is de Formule 1 een sport die de 55 landen in een wereldkampioenschap wél haalt’, aldus persvoorlichter Geert Slot. 

Op de vraag of Jeffrey Herlings aan de criteria voldoet om te kunnen worden genomineerd, antwoordt Slot bevestigend. “Als Herlings volgend jaar een sterk seizoen heeft, zou hij zeker Sportman van het Jaar kunnen worden.” De MXGP (en MX2) voldoen aan de criteria die nodig zijn om genomineerden te kunnen leveren. Waarom hij nu niet is genomineerd zou kunnen liggen aan de klasse waarin hij rijdt. “Het zou kunnen dat de jury de overweging heeft gemaakt op basis van de klassen. De ene klasse is belangrijker dan de andere.” Nieuwe hoop dus voor Herlings wanneer hij in de MXGP kampioen zou worden. “Hij werd eerder al erkend als High Potential.”

Dit jaar zijn wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, autocoureur Max Verstappen en openwaterzwemmer Ferry Weertman genomineerd voor Sportman van het Jaar. Op woensdag 21 december wordt tijdens het NOC*NSF Sportgala in de RAI bekend wie de prijs wint. Het Sportgala is vanaf 20.30 uur live te zien op NPO 1. Herlings is in ieder geval uitgenodigd. 

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.