woensdag 28 februari 2024

WorldSBK Assen 2023: de Grote Nederlandse Voorbeschouwing

Zeven Nederlanders – waaronder twee wildcardrijders – starten tijdens de WorldSBK-ronde op het TT Circuit Assen. Zoals gebruikelijk verzorgt Michael van der Mark het spektakel in de World Superbike. Maar met Glenn van Straalen in de World Supersport en Jeffrey Buis in de World Supersport 300 zijn er serieuze kansen dat het Wilhelmus gaat klinken in Assen. MOTO73 blikt vooruit op de kansen en ambities van de Nederlanders.

Fotografie: Damon Teerink

Michael van der Mark scoorde niet zoveel punten tijdens de eerste World Superbike-rondes. De Rotterdammer keerde zelfs met een blessure huiswaarts vanuit Indonesië, maar toch hoeven de Nederlandse fans niet pessimistisch te zijn. Van der Mark is op tijd fit en was tijdens de races constant de snelste BMW-coureur. Zijn manier van rijden leek weer op de Michael van voor zijn blessures. In Assen is hij altijd in staat om iets speciaals te doen. Een podiumplaats lijkt op voorhand lastig, maar een top-vijf klassering is zeker realistisch.

Nederlanders in de MotoGP: podium voor Bo Bendsneyder

Revanche voor 2022

Maar Nederland brengt ook absolute kanshebbers voor een dagzege aan de start. Glenn van Straalen reed vorig jaar een geweldige, eerste World Supersport-race in Assen. Alleen de latere wereldkampioen Dominique Aegerter kon de rijder van EAB Racing Team volgen. Glenn werd net voor de rode vlag-situatie gepasseerd door Aegerter, anders had hij zijn eerste WK-race gewonnen. In de tweede race kwam Van Straalen in de eerste ronde ten val, toen hij iets te enthousiast was bij de start. Nu Aegerter in de World Superbike racet, is het geen uitgemaakte zaak dat Glenn ‘zomaar’ even zijn thuisrace gaat winnen. Maar zijn tempo met de Yamaha R6 op het TT Circuit was vorig jaar indrukwekkend, waardoor hij zeker een kanshebber is voor het podium en wellicht een zege. Ook was Van Straalen snel tijdens de races in Australië en Indonesië, maar kende er weinig geluk. In Indonesië werd hij – strijdend voor een top-vijf klassering – in de slotfase van zijn motor gereden. Hopelijk geeft deze frustratie hem extra motivatie om te scoren voor zijn thuispubliek.

Vertrouwen getankt

In de World Supersport 300 keert de wereldkampioen van 2020 Jeffrey Buis terug bij zijn voormalige team MTM Kawasaki. Na een moeizaam seizoen in de World Supersport was de 21-jarige coureur gelijk weer snel tijdens de wintertests op de Kawasaki Ninja 400. Gezien zijn ervaring in deze klasse en zijn snelheid in Assen is Jeffrey een absolute favoriet voor de overwinning. Een extra voordeel voor hem – maar ook voor Loris Veneman en Ruben Bijman – is dat het World Supersport 300-seizoen in Assen begint. De coureurs missen allemaal wedstrijdritme. En wat is nou makkelijker om dat ritme te vinden op je thuisbaan tegen rijders die minder bekend zijn met het Drentse circuit.

Voor de 16-jarige zoon van Barry Veneman wordt het zijn debuut in het WK. Veneman – die overkomt van de Northern Talent Cup – heeft de plek overgenomen van Bijman bij MTM Kawasaki. Bijman begint aan zijn derde seizoen in de World Supersport 300 en komt uit voor het Spaanse Yamaha-team, dat vorig jaar wereldkampioen werd met Alvaro Diaz. De World Supersport 300 staat bekend om zijn grote kopgroepen. Bijman liet al vaker zien met de voorste groep mee te kunnen en wellicht kan Veneman verrassen tijdens zijn thuisrace. Eén ding is zeker: alles is mogelijk in de World Supersport 300.

Net te jong

Melvin van der Voort was graag met een wildcard gestart in de World Supersport. In het Duitse IDM Supersport – toch wel een opstapklasse naar het WK – wist Van der Voort vorig jaar in vijf van de laatste zes races het volle puntentotaal te scoren. De coureur van Team SWPN eindigde als tweede in de eindstand. Allemaal goede redenen voor een debuut in het wereldkampioenschap. Het probleem? De leeftijd. Van der Voort is nog maar 17 jaar en sinds vorig jaar mag je pas vanaf je 18e starten in de World Supersport. Niet te jong zijn Thom Molenaar en Sven Doornenbal. De twee vaste IDM-coureurs van Molenaar Racing zullen voor het derde jaar op rij deelnemen met een wildcard in de World Supersport 300.

#60 Michael van der Mark

Leeftijd30 jaar
WoonplaatsBergschenhoek
RaceklasseWorld Superbike
TeamROK-iT BMW Motorrad WorldSBK Team
MotorBMW M1000RR

‘Qua resultaten leek het in de eerste races nog niet zo goed, maar de onderlinge verschillen zijn echt klein. De BMW is net wat gevoeliger dan de anderen wanneer de condities – denk aan banden en grip – net iets anders zijn. We hebben na Indonesië een test gehad in Barcelona. Daar hebben we veel nieuwe onderdelen getest met als doel om bocht-uit meer grip te vinden. De BMW loopt hard genoeg, maar bij het uitkomen van de bocht kunnen we winst behalen. Het team werkt keihard. Ik heb geen last meer van blessure en in Assen kom ik altijd goed rond. Ik ben ervan overtuigd dat we er echt goed kunnen scoren.’

#28 Glenn van Straalen

Leeftijd22 jaar
WoonplaatsHoogkarspel
RaceklasseWorld Supersport
TeamEAB Racing Team
MotorYamaha YZF R6

‘Ik denk dat we een heel goede kans maken op de overwinning. Tijdens de eerste twee races hebben we onze snelheid laten zien. Voor mij geeft Assen altijd iets extra’s, dus ik durf wel te zeggen dat we minimaal voor het podium gaan. Het doel is om dit jaar voor de top-vijf in het kampioenschap te rijden en een overwinning te pakken. Daarvoor zou Assen natuurlijk de perfecte locatie zijn om dat te doen. Ik ben nu gewend om vooraan mee te rijden, dus ik denk dat we er nog beter voorstaan dan vorig jaar. Geduldig blijven in de race wordt belangrijk, want met mijn tempo zit het goed.’

#6 Jeffrey Buis

Leeftijd21 jaar
WoonplaatsSteenwijkerwold
RaceklasseWorld Supersport 300
TeamMTM Kawasaki
MotorKawasaki Ninja 400

‘Mijn doel is om te winnen of op het podium te eindigen, maar je weet nooit hoe het loopt in de Supersport 300. Ik verwacht – zeker in Assen – dat er een grote groep bij elkaar zal blijven. Ik heb een heel goed gevoel overgehouden aan de tests en de motor is alleen maar beter geworden ten opzichte van toen ik in 2021 voor MTM Kawasaki reed. Natuurlijk moest ik deze winter even schakelen toen we niet doorgingen in de World Supersport, maar deze ervaring kan ik nu ook in mijn voordeel gebruiken. Ik doe nu één stapje terug met als doel om weer twee stappen voorwaarts te gaan zetten.’

#7 Loris Veneman

Leeftijd16 jaar
WoonplaatsDalfsen
RaceklasseWorld Supersport 300
TeamMTM Kawasaki
MotorKawasaki Ninja 400

‘Het wordt mijn debuut in het wereldkampioenschap en daar verheug ik mij erg op. De afgelopen jaren heb ik met een Moto3 gereden in Northern Talent Cup. Met de Supersport 300 motor is het wel heel anders, want je moet deze motor meer laten rollen. We hebben iedere testdag stappen vooruitgezet. Ik heb voor Assen nog niet een exact doel qua resultaat, maar ik hoop goed met te kunnen in het veld en gedurende het seizoen veel progressie te maken.’


#17 Ruben Bijman

Leeftijd19 jaar
WoonplaatsLopik
RaceklasseWorld Supersport 300
TeamArco Motor University Team
MotorYamaha YZF-R3

‘Ik denk dat het wel een voordeel is dat we het seizoen in Assen beginnen. Niet iedereen heeft er getest en de Nederlanders kennen de baan erg goed. Ik hoop dan ook een eerste klap uit te delen en te gaan voor een podiumplaats. Ik neem mijn ervaringen van de vorige twee WK-seizoenen mee en heb vooral geleerd om meer op mijzelf te focussen en te vertrouwen. Ik heb een heel goed team dat vorig jaar wereldkampioen is geworden. De tests gingen goed, waardoor we hopen dit jaar structureel in de top-vijf te kunnen finishen. En wie weet nog wel iets meer.’

#18 Thom Molenaar [WILDCARD]

Leeftijd22 jaar
WoonplaatsIJsselstein
RaceklasseWorld Supersport 300
TeamMolenaar Racing Team
MotorKawasaki Ninja 400

‘Het is mijn derde wildcard in het WK. Ik heb een duidelijk en reëel beeld qua rondetijd die nodig zal zijn om mijn doel te bereiken. En dat is gaan voor een top-vijftien uitslag. Ik denk dat ik deze rondetijden kan draaien, waarmee ik in de voorste of tweede groep hoop mee te kunnen. Gedurende het vorige seizoen en deze winter ben ik sterker geworden, dus ik verwacht dat ik het beter kan doen dan vorig jaar tijdens mijn wildcard in Assen.’

#14 Sven Doornenbal [WILDCARD]

Leeftijd20 jaar
WoonplaatsLienden
RaceklasseWorld Supersport 300
TeamMolenaar Racing Team
MotorKawasaki Ninja 400

‘Ik hoop een WK-punt te kunnen pakken. Assen is mijn thuiscircuit, ik heb er veel gereden en het tempo is er. Het zou mooi zijn als we in het middenveld mee kunnen komen. Tevens is het een mooie opwarmer voor mijn IDM-seizoen, waar ik hoop constant in de kopgroep te zitten en een podiumplaats te kunnen scoren.’

Programma

Entreeprijzen

Met een entreekaart heeft de toeschouwer toegang tot alle tribunes en het paddock. Jeugd t/m 15 jaar heeft gratis toegang.

Dagkaart vrijdag€ 22,-
Dagkaart zaterdag€ 44,-
Dagkaart zondag€ 49,-
Passe-partout zaterdag & zondag€ 62,-
Passe-partout: vrijdag, zaterdag & zondag€ 74,-

Tips van Motor.NL

1: Kun je zondag niet? Kom dan op zaterdag. Want naast de Superpole-kwalificaties rijden de World Superbike, World Supersport en World Supersport 300 zaterdag al hun eerste race in Assen.

2: Let op Jonathan Rea! De zesvoudig wereldkampioen staat na een teleurstellende start onder druk en moet scoren op zijn favoriete Assen.

3: Met een entreekaart heb je ook toegang tot de paddock. Scoor een foto met je favoriete rijder, ontvang de top-drie na de race in het parc fermé of bekijk de podiumceremonies van dichtbij. 

4: Vergeet niet te blijven voor de Northern Talent Cup, waar Nederland met onder andere Jurrien van Crugten een uitstekende kandidaat voor de overwinning heeft.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen