vrijdag 29 maart 2024

WorldSBK Misano 2023: Alvaro Bautista ook in het geel onverslaanbaar

Met 14 zeges uit 15 races kent Alvaro Bautista de beste seizoensstart uit de WorldSBK-geschiedenis. De Spanjaard lijkt onbedreigd op prolongatie van zijn wereldtitel af te stevenen. En dat terwijl er slechts vijf van de twaalf raceweekenden verreden zijn. Ook in een speciale, gele kleurstelling was de Ducati-coureur niet te stoppen op het thuiscircuit van Italiaanse fabrikant in Misano.

Fotografie: ANP, WorldSBK

Het is op dit moment niet meer de vraag of Alvaro Bautista de race gaat winnen, maar alleen nog hoe de groot zijn voorsprong zal zijn. Zeker in de hoofdraces staat er geen maat op de regerend wereldkampioen. De spanning die er in de laatste jaren was, is tot nu toe compleet verdwenen. Bautista won ook de drie races tijdens de vijfde ronde op Misano World Circuit Marco Simoncelli. Alleen in de Superpole Race was er spanning. Toprak Razgatlioğlu kon in deze sprintrace partij geven en waren er diverse positiewisselingen, totdat in de zevende van tien ronden de race werd stilgelegd vanwege een crash. Bautista reed op het moment van de rode vlag aan de leiding en werd tot winnaar uitgeroepen. In lange races won Bautista met vijf en acht seconden voorsprong ondanks dat hij in de laatste ronde al voorzichtig aan het juichen was. Ducati had voor de thuisrace gekozen om de motoren in een speciale gele kleurstelling uit te rusten die in de jaren 90 ook te zien waren op andere de Ducati 916, 996 en 748.

Van MotoGP naar WorldSBK: Remy Gardner bevrijd in de World Superbike

Bautista’s teamgenoot Michael Ruben Rinaldi maakte het Ducati-feestje compleet door in de eerste race als tweede te finishen. Razgatlioğlu was in deze race teleurgesteld derde geworden. De achterstand naar Bautista was volgens de Turkse coureur te groot. Na een tweede plek in de Superpole Race werd Razgatlioğlu ook tweede in de tweede race. Rinaldi was in duel met Razgatlioğlu, maar ging onderuit. Dit zorgde ervoor dat Axel Bassani zijn eerste podiumplaats van 2023 kon pakken.

Toprak Razgatlioğlu (54) kon enkel in de Superpole Race partij geven aan Alvaro Bautista (1)

De suprematie van Bautista heeft veel weg van de gouden jaren van Jonathan Rea. De Kawasaki-coureur zelf zit in een lastige fase van zijn carrière. Rea moest genoegen nemen met twee vijfde en een vierde plaats. Met verse banden is Rea snel, maar het probleem begint wanneer de grip begint te dalen. Dan moet de Noord-Ier compleet anders met zijn motor rijden.

De geblesseerde Michael van der Mark zal niet met genoegen hebben gekeken naar de prestaties van zijn collega BMW-coureurs, die op grote achterstand van de podiumplaatsen binnenkwamen. Garret Gerloff was de beste BMW-rijder met een achtste plaats in de tweede race. Michael werd in Misano nog vervangen door Tom Sykes, maar denkt op Donington Park zijn rentree te maken.