30 jaar Ninja!

Dertig jaar Kawasaki Ninja. Even terugrekenend was het dus 1984 dat Kawasaki de eerste telg van de inmiddels legendarische Ninje-familie ter wereld zette. Het eerste model dat als lenige en behendige vechtjas door het leven mocht gaan was de opzienbarende GPz900R die eerst alleen op de Amerikaanse markt verkrijgbaar was, maar in Europa echt bekend werd door bij zijn eerste poging meteen al de Isle of Man TT wist te winnen. Dan maak je wel een flink statement inderdaad. Dat Tom Cruise twee jaar later in de film Top Gun, ook al zo’n klassieker, in de beroemde scene waarin hij helmloos naast een straaljager meeknalt op een motorfiets, toevallig op een GPz900R rijdt, heeft de legendevorming ook geen kwaad gedaan. De daaropvolgende jaren bouwt Kawasaki haar Ninje-imperium steeds verder uit. Met vele race-overwinningen groeit de heroiek rond de modelnaam en wie nu een gifgroene motorfiets ziet, noemt meteen Ninja, of het nu een Kawasaki is of niet…

Goed, 30 jaar dus en dat is reden voor een feestje. Bij de introductie van het 2014 Kawasaki Racing Superbike team in Barcelona werd het nieuwe ’30 Years Ninja-  logo reeds gepresenteerd. Daar wordt nu de introductie van twee nieuwe Ninja modellen (ZX-6R en ZX-10R) aan toegevoegd, met twee Anniversary-modellen in een onderscheidend design en opvallende Kawasaki kleurstelling.
Hier vind je meer informatie over de ZX-6R Anniversary en hier over de ZX-10R Anniversary.

Tevens organiseert Kawasaki een opvallende campagne, die 30 weken zal lopen onder de naam NINJA 30. In die periode brengen ze klassieke Ninja’s nogmaals over het voetlicht, gecombineerd met de modernste motorfietsen van dit moment.
‘Motoren als de ZX-6R en recent nog de ZX-10R, hebben op straat en op de circuits wereldtitels voor Kawasaki behaald’, aldus Shigemi Tanaka van Kawasaki Motors Europe. ‘Daarbij waren het de berijders van vroeger en nu die de basis voor dit succes legden. We hopen dat dit evenement deze link tussen Kawasaki en Ninja-fans in heel Europa nog meer zal versterken. ‘

Om even je geheugen op te frissen aangaande de GPz900R, hieronder twee filmpjes. De eerste is de persintroductie in 1983, de tweede de GPz900R in zijn figurantenrol in Top Gun. Daaronder nog weer een mooie fotogallerij met de eerste GPz900R, de TT winnende machine van Geoff Johnson, de SBK-motorfiets van 2014 en de twee Anniversary-modellen.

[justified_image_grid ids=19994,19995,19996,19997,19998]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?