De rubriek Motor & Film is gestart met een nieuwe serie

De motor is in de film vooral het vervoersmiddel van de rebel. Maar ook de sterke arm hangt geregeld aan het gashendel. Een tocht door de krochten van de filmgeschiedenis – op zoek naar de motorpolitie op celluloid – leidt naar Get Out and Get Under (1920) met Harold Llloyd. Het is meteen ook één van de vroegste films met een motorachtervolging. Lloyd wordt in zijn T-Ford achterna gezeten door drie agenten op Harley’s en een Henderson. Vier jaar later droomt Buster Keaton in Sherlock Jr. dat hij op het stuur van een politiemotor zit. De bestuurder valt al na een paar meter van zijn zadel, waarna de motor aan een onvergetelijke dodemansrit begint, terwijl Keaton op het stuur druk gebarend rijinstructies geeft aan de ontbrekende motoragent achter hem.

De ultieme motorpolitiefilm is het het vergeten juweeltje Electra Glide in Blue (1973). Een soort Easy Rider vanuit het perspectief van een motoragent.

Hoofdrolspeler Robert Blake (1933) zou een paar jaar later bekend worden als de politieman Baretta in de gelijknamige televisieserie. Lees meer in MOTO73 nr. 10. 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.