13 C
Nederland
dinsdag 28 juni 2022

Driemaal Z is drie

Qua nieuwe modellen is het al even vrij rustig bij Suzuki. Natuurlijk, de V-Strom 1000 en ook de Suzuki Burgman 125A/200A liggen nog vers in het geheugen. Maar kijk vooral eens naar de andere Japanse fabrikanten, Honda, Yamaha en Kawasaki… Qua specials is het echter een heel ander verhaal, want onder de Z-noemer zagen we nog niet zo lang geleden een GSX-R1000 voorbij komen terwijl de C800B, C1500BT en de M1800RBZ een Black Edition erbij kregen. Noem het minimalistisch nieuws, noem het briljante marketing, noem het zoals je wilt. Feit is dat de GSX-R750, Hayabusa 1300A en GSR750A er binnenkort duidelijk ander ogende broers bij hebben.

Als eerste natuurlijk de GSX-R750 Z-Edition. Brembo logo’s, velgstriping, zadel, geanodiseerde voorvork delen, rood is duidelijk een themakleur op deze special. Kijken we verder zien we ook zilverkleurige remklauwen met daarnaast donker geanodiseerde kettingspanners, vorkpoten en balhoofdmoer. Uiteraard wordt de GSX-R750 geleverd met de ‘Big Piston-voorvork, een elektronisch geregelde stuurdemper, radiale Brembo-monobloks remmen en verstelbare voetsteunen. Waarom uiteraard? Omdat dit ook bij de standaard GSX-R750 het geval is. Wat de Z-Edition moet gaan kosten, is nog onbekend. Centrale vraag daarbij is of de 750 scherper geprijsd blijft dan de 600cc-supersports. Het antwoord daarop laat helaas nog even op zich wachten, Suzuki maakt namelijk pas binnenkort de prijzen bekend.

Ook de Hayabusa 1300A krijgt een speciale editie. De Tweede Kamer kan daarbij opgelucht ademhalen, want het gaat vooral om het uiterlijk. Net als bij de GSX-R750 heeft de Hayabusa Z een rood-zwart kleurenschema. Verder zien we een tweekleurig speciaal voor deze versie ontworpen zadel en matzwarte duo voetsteunen plus donker geanodiseerde kettingspanners, vorkpoten, voorvork onderdelen en balhoofdsmoer. De standaard Hayabusa 1300A kost 17.999 euro. Meestal is het verschil met de Z-variant niet meer dan een paar honderd euro, zeker omdat er innerlijk niets aangepast is. 

GSR750A Z-Edition is te herkennen aan de bekende blauw en witte racekleuren van Suzuki. Goudkleurig geanodiseerde vorkpoten, rood geanodiseerde voorvork delen en een mat zilver stuur doen eveneens denken aan de racerij. Leuke details zijn de rode achtervorkveer en de blauwe ketting. 

De drie Z-Editions zijn vanaf medio maart leverbaar. 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen