Jean-Michel Bayle: ‘Ga niet motorrijden…’

Zeker met het weer van de laatste dagen, het al dan niet thuiswerken; als één ding nu verleidelijk is, is het motorrijden wel. Ja, je houdt afstand, je mond is bedekt en het is een solo-bezigheid. En toch vraagt oud-coureur Jean-Michel Bayle je vooral niet te gaan motorrijden.

De Franse oud-wereldkampioen vroeg daar specifiek om op zijn Facebook, en ondanks dat het in eerste instantie de wenkbrauwen doet fronzen, heeft de Fransman prima argumenten. “Ik vraag je niet te rijden en ook niet de crossmotor te trainen”, stelt Bayle. “Je vraagt je vast af waarom.” Dat prikkelt, zeker aangezien dat precies is wat nu zo verleidelijk is voor de motorrijder en crosser. Jean-Paul Maas van Living For The Weekend riep eerder deze al op niet te wildcrossen, maar Bayle voegt daar nu zijn kijk aan toe.

“Zelfs als de ziekte als gevolg van het virus voor jou niet per se heel gevaarlijk is, kunt je het virus wel oplopen en doorgeven aan ouders of grootouders – die lopen dan wel degelijk gevaar”, legt Bayle uit. Dat deel is logisch en in lijn met het advies vooral binnen te blijven. Vooral zijn tweede beredenering zet aan het denken.

Bayle: “Als je valt en letsel oploopt, en je moet naar het ziekenhuis, dan belast je de door COVID-19 al verzadigde ziekenhuizen nog verder. Denk jij dat het dat risico waard is? Het medisch personeel draagt de zorg van al die mensen die het al hard genoeg nodig hebben al. Het zou enorm dom zijn om ze nog meer werk te bezorgen terwijl motorrijden alles behalve essentieel is nu.”

“Dit is een eenvoudig advies, wees verantwoordelijk”, besluit Bayle.

Als een van weinigen was Jean-Michel Bayle een succesvol coureur in zowel de wegrace Grands Prix als ook de motorcross GP-racerij.

Als een van weinigen was Jean-Michel Bayle een succesvol coureur in zowel de wegrace Grands Prix als ook de motorcross GP-racerij. In het WK Wegrace reed hij eigenlijk altijd wel mee om de punten, zowel in de 250cc-klasse als ook de 500cc- en MotoGP-klasse.

Jean-Michel Bayle
Jean-Michel Bayle op de Red Bull Yamaha in de MotoGP 2002.

Alleen was Bayle al een gevestigde naam in de cross toen hij de noppen voor slicks verruilde in 1993. JMB won in 1988 het 125cc WK Motorcross en deed het kunstje een jaar later over in de 250cc-klasse. In het AMA-seizoen van 1991 werd hij vervolgens de allereerste die in één seizoen zowel de AMA Supercross als ook de 250cc- en 500cc-titel op zijn naam wist te zetten.

Jean-Michel Bayle
Recentelijk werd Bayle nog herenigd met zijn cross-machines van weleer.

Foto’s: HRC en MotoGP.com

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.