20.8 C
Nederland
dinsdag 24 mei 2022

Jean-Michel Bayle: ‘Ga niet motorrijden…’

Zeker met het weer van de laatste dagen, het al dan niet thuiswerken; als één ding nu verleidelijk is, is het motorrijden wel. Ja, je houdt afstand, je mond is bedekt en het is een solo-bezigheid. En toch vraagt oud-coureur Jean-Michel Bayle je vooral niet te gaan motorrijden.

De Franse oud-wereldkampioen vroeg daar specifiek om op zijn Facebook, en ondanks dat het in eerste instantie de wenkbrauwen doet fronzen, heeft de Fransman prima argumenten. “Ik vraag je niet te rijden en ook niet de crossmotor te trainen”, stelt Bayle. “Je vraagt je vast af waarom.” Dat prikkelt, zeker aangezien dat precies is wat nu zo verleidelijk is voor de motorrijder en crosser. Jean-Paul Maas van Living For The Weekend riep eerder deze al op niet te wildcrossen, maar Bayle voegt daar nu zijn kijk aan toe.

“Zelfs als de ziekte als gevolg van het virus voor jou niet per se heel gevaarlijk is, kunt je het virus wel oplopen en doorgeven aan ouders of grootouders – die lopen dan wel degelijk gevaar”, legt Bayle uit. Dat deel is logisch en in lijn met het advies vooral binnen te blijven. Vooral zijn tweede beredenering zet aan het denken.

Bayle: “Als je valt en letsel oploopt, en je moet naar het ziekenhuis, dan belast je de door COVID-19 al verzadigde ziekenhuizen nog verder. Denk jij dat het dat risico waard is? Het medisch personeel draagt de zorg van al die mensen die het al hard genoeg nodig hebben al. Het zou enorm dom zijn om ze nog meer werk te bezorgen terwijl motorrijden alles behalve essentieel is nu.”

“Dit is een eenvoudig advies, wees verantwoordelijk”, besluit Bayle.

Als een van weinigen was Jean-Michel Bayle een succesvol coureur in zowel de wegrace Grands Prix als ook de motorcross GP-racerij.

Als een van weinigen was Jean-Michel Bayle een succesvol coureur in zowel de wegrace Grands Prix als ook de motorcross GP-racerij. In het WK Wegrace reed hij eigenlijk altijd wel mee om de punten, zowel in de 250cc-klasse als ook de 500cc- en MotoGP-klasse.

Jean-Michel Bayle
Jean-Michel Bayle op de Red Bull Yamaha in de MotoGP 2002.

Alleen was Bayle al een gevestigde naam in de cross toen hij de noppen voor slicks verruilde in 1993. JMB won in 1988 het 125cc WK Motorcross en deed het kunstje een jaar later over in de 250cc-klasse. In het AMA-seizoen van 1991 werd hij vervolgens de allereerste die in één seizoen zowel de AMA Supercross als ook de 250cc- en 500cc-titel op zijn naam wist te zetten.

Jean-Michel Bayle
Recentelijk werd Bayle nog herenigd met zijn cross-machines van weleer.

Foto’s: HRC en MotoGP.com

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

21 Reacties

 1. Ik ga nog steeds naar mijn werk, wat als mij onderweg iets gebeurt of nog erger…. wanneer ik op mijn werk van een trapje val of misschien wel het ergst, wanneer ik aan het eind vd middag weer veilig thuis ben gekomen en struikel bij het uitstappen van mijn auto die ik net in de veilige garage heb gezet en mijn been breek. Oftewel en niet iedereen hoeft het hier mee eens te zijn, het leven gaat wel gewoon door en het gevaar moet je niet opzoeken, maar dat doe je normaal gesproken toch ook niet. Respect voor zij die voor ons zorgen in de verpleging, voor de supermarkt medewerkers voor de chauffeurs voor de vakkenvullers en iedereen die op welke manier dan ook extra risico loopt op dit moment, ik zoek zeker het gevaar niet op, ga geen extra risico proberen te lopen, maar probeer wel zeer zeker zoveel mogelijk en zolang het nog kan mijn leven te leven op een zo veilig mogelijke manier. Sorry.

 2. Ik weet niet wat Jean Marie verstaat onder motor rijden ,dat je er elke bocht naast ligt misschien?

 3. Dit vind ik echt overdreven! alsof elke motorrijder zou gaan vallen of verongeluken als hij nu buitendijks..eerst en vooral is er veel minder verkeer en zoals je zegt goed weer…motor rijden is een vorm van ontspanning dat we nu zeker nodig hebben en als je steeds met de gedachten moet buitenzijde dat er war gaat gebeuren kun je beter voor altijd stoppen! en dit komt van een motorrijder die al 49 jaar motor rijd…gtrz….Tom

 4. Zo denk ik er ook over ,ik ga elke dag met de motor naar het werk in het weekend heb ik toevallig vrij en ben er toch aan het denken om een ommetje te maken
  Een hapje en drankje neem ik mee van huis dus waar zou ik wat op moeten lopen ?
  En wat de voorzichtigheid betreft ?
  Daar wil ik het niet eens over hebben
  Grts jos

 5. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ga beslist niet als een idioot over de weg, maar een gewoon rustig toertochtje voor mijn ontspanning moet kunnen lijkt mij. En ja, ik was pas bijna aangereden op de snelweg door een idioot in een auto, hij knalde een meter achter mij in de vangrail omdat hij de macht over het stuur verloren was. Als ik geraakt was had ik het zeker niet na kunnen vertellen. Maar gewoon blijven genieten van ons favoriete vervoermiddel 👍

 6. Wat een beredenering. De meeste ongelukken gebeuren in/rond huis. Dus jongens laten we de huishoudtrapjes maar opbergen, de ramen wassen komt over een half jaar ofzo wel weer. En laten we vooral voorgesneden groentes en vlees kopen zodat we de scherpe messen in de la kunnen laten. Want ojee we zouden er toch eens door naar het ziekenhuis moeten. Oh ook de kinderen maar binnenhouden hoor, want buitenspelen (ookal is het in de tuin) is natuurlijk levensgevaarlijk!

 7. Wat een onzin artikel! Als je zo gaat redeneren kan je net zo goed helemaal nooit meer motorrijden.. Je loopt helemaal niet meer risico op de motor nu… Evenveel als een automobilist of fietser… En doordat het rustiger op de weg is loopt iedereen wel minder gevaar! Was het altijd maar zo “druk” als nu… Mijn reistijd word nu gewoon door 4 gedeeld ten opzichte van “normaal”
  Ik ben 1 van de weinigen die ook gewoon nog moet doorwerken en doe mijn woon-werk traject gewoon nog steeds per motor! Vind dit artikel dan ook echt heel vreemd en de argumenten vind ik alles behalve logisch!

 8. Als dat ook niet meer mag kunnen we er net zo goed direct een eind aan maken.

 9. Beste redactie.

  Lijkt mij niet zo handig om na dit artikel met een duidelijke oproep, een artikel van Toni Bou te plaatsen.

 10. Groot gelijk ook ik ga gewoon mijn gang want dit wordt verschrikkelijk overtrokken. En volgens vele zou ik in de risico groep vallen omdat ik 76 jaar ben en er zitten andere motieven achter die vele niet weten en ook niet te horen krijgen

 11. Eerlijk gezegd denk ik, mits je je niet als een coureur gaat gedragen, het nu veel veiliger op de weg is door veel minder verkeer. De meeste ongelukken gebeuren immers door onze mede weggebruikers. Er is nauwelijks spits of fileverkeer. Het vrachtverkeer blijft keurig rechts
  We mogen 100km max..Wat wil je nog me meer…

 12. Als Harley rijder ga ik niet crossen en scheuren over de snelweg.
  Dus zie geen reden om niet te gaan rijden.
  Neem zelf iets te drinken/eten mee.
  Alleen is het misschien handig om te voorkomen dat bacteriën in je helm gaan zitten je sjaal voor je mond te dragen en nadien te wassen. En contactloos pinnen bij het tanken en handen te wassen voor handschoenen weer aan gaan

 13. Bayle, ik snap je bezorgdheid maar dan kan ik mijn werk ook beter neerleggen. Ga gewoon verantwoordelijk om met alles. Een ongeluk zit sowieso in een klein hoekje. Ik raad iedereen gewoon aan zijn of haar gezond verstand te gebruiken en dat kan ook op de motor!

 14. Juist nu het rustig is lekker toeren, tenslotte is er al ellende genoeg.

 15. Dit is n beetje onzin om nu niet te gaan rijden ..ik heb maandag n klus ongeluk gehad ..waardoor ik mn vinger brak en dus naar t ziekenhuis moest.dus dat kan ook zomaar …en het is nu juist stukken rustiger op de weg dus heerlijk om met de motor erop uit te gaan .

 16. Hier op de dijken wordt weer gewoon gierend hard gereden nu het weer goed weer is denk rond de 120km waar 80 mag
  Dan van Stavenissen naar Tonelen op en neer

Reacties zijn gesloten.