dinsdag 25 juni 2024

Mission Impossible 7: Tom Cruise doet megastunt met motor in Noorwegen

In Mission Impossible 7 die volgend jaar uitkomt, maakt Tom Cruise een ongelooflijke motorsprong vanaf een Noorse klif. Tijdens de val opent hij een parachute. Ter voorbereiding op de stunt, maakte hij meer dan 13.000 sprongen met een Honda CRF.

De Mission Impossible-saga zijn beroemd om de actiescènes, die Tom Cruise uitvoert in de meest uiteenlopende (en soms wanhopige!) omstandigheden. Maar wie denkt dat de Amerikaanse acteur zich altijd laat vervangen door professionele stuntmannen vergist zich. Het bewijs daarvan wordt geleverd door de ‘achter de schermen’-video.

Een complexe scène

De video – gedateerd september 2020 – opent met een luchtfoto van de laatste sprong die Tom Cruise maakt in Hellesylt, een locatie in Noorwegen die bekend is onder basejumpers. Voor de sprong werd een lange helling gebouwd, die in de laatste meters voor de kloof omhoogloopt. Cruise is in de clip meermaals te zien met een Honda CRF. De scène bestaat uit het nemen van een lange aanloop, de sprong en vervolgens verlaat Cruise de motor om zichzelf in het luchtledige te lanceren. Na een paar meter vrije vlucht door de mist opent de acteur zijn parachute.

Harde training

Om de scène te kunnen opnemen, nam Tom Cruise eerst motorcrosslessen. Uit de video leren we dat de productie – kosten noch moeite worden gespaard bij dit soort films, budget 290 miljoen dollar – speciaal voor de acteur een motorcrossbaan in Engeland heeft aangelegd, met banking en sprongen. Cruise vertelt dat hij verschillende dingen moest leren, ‘de positie op de motor, het naar voren leunen, en ook snelheid maken en schakelen zonder de hulp van instrumenten, op het gehoor’. Maar vooral moest hij zich tot het uiterste inspannen, zozeer zelfs dat de graphics in de video 13.000 sprongen laten zien als bewijs van de obsessieve training van de acteur.

De volgende stap was van kleine sprongen naar een gesimuleerde sprong in het diepe. De coureur is vastgemaakt aan een kraan, via een metalen kabel en een vest, vergelijkbaar met de vesten die zeilers gebruiken om aan de trapeze te blijven hangen. Zodra de sprong is gemaakt, komt de motor op gewatteerde kussens terecht, terwijl de acteur aan de kabel blijft hangen.

Mission Impossible 7: Tom Cruise legt levensgevaarlijke motorstunt uit

De grote finale

De 10 minuten die dan vrijkomen gaan over de structurering van de scène, met de berekening van de mogelijke trajecten die Cruise had kunnen nemen afhankelijk van de dynamiek van de sprong, en de positie van de camera’s op de drones om de scène van bovenaf te filmen, die zo dicht mogelijk bij de acteur blijven.

De video eindigt met de eigenlijke sprong, die Cruise – niet tevreden met de eerste take – besloot zes keer uit te voeren voordat hij tevreden was. En natuurlijk allemaal zonder helm!

Kortom, een prestatie waarmee Tom Cruise een andere grote acteur met een passie voor motoren en stunts evenaart: Steve McQueen.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen