vrijdag 10 mei 2024

De NX is terug: 2024 Honda NX500!

Helaas, het Dominator-addendum blijft achterwege, maar Honda heeft er voor 2024 voor gekozen om een nieuwe NX500 in de markt te zetten. Daarvoor doopt het in wezen z’n CB500X om, voorziet het die van een strakke nieuwe styling, opgewaardeerde vering en voegt het een waaier aan technologische snufjes toe.

De letters ‘NX’ hebben een flinke geschiedenis bij Honda, en de ééncilinder NX650 Dominator – die op het einde van de jaren 80 debuteerde met een mix van straat- en offroadstijl – wist over heel Europa de nodige zieltjes te winnen. NX staat overigens voor ‘New X-over’, en omschrijft de nieuwe NX500 treffend: van slingerende wegen, over gravel tot lange motorreizen – de NX lust ‘t allemaal. Die ruime inzetbaarheid wordt extra in de verf gezet door de nieuwe adventure-styling. Daarenboven zijn de nieuwe wielen lichter en is de vering zowel voor- als achteraan herzien voor allround inzetbaarheid. 

Honda Hornet light: 2024 CB500 Hornet

Geen mono

Helaas krijgt de NX500 geen stampende ééncilinder tussen de stalen ribben, wel het 471cc tweecilinderblok van de CB500X. Dat is ook in deze opstelling goed voor 47 pk (35 kW en dus A2-rijp) en 43 Nm. HSTC-tractiecontrole is vanaf heden standaard, net zoals het van de XL750 Transalp overgenomen 5-inch TFT-kleurenscherm (met connectiviteit via RoadSync), de slipperassistkoppeling en een 17,7 litertank. Daarmee zing je het net geen 500 kilometer uit tussen twee tankbeurten in. Heerlijk.

Toegankelijke allroad 

Het grote voordeel van deze middenklasse crossover is misschien wel z’n toegankelijkheid voor een breed publiek. De combinatie van een vrij bescheiden zithoogte van 830 mm en het smalle zadel zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid én een vlotte steun op het asfalt. Achter het brede stuur zit je mooi rechtop, terwijl het 19-duims voorwiel, de herziene Showa ophanging (135mm veerweg voor- en achteraan) en de 180mm grondspeling zich perfect lenen voor wat lichte offroad. 

Accessoires

Zoals het een Honda betaamt, is er voor de nieuwe NX500 al van bij de lancering een hele catalogus originele Honda-accessoires beschikbaar. Die zijn zowel afzonderlijk als in één van de vele Packs (Adventure, Travel, Comfort of Urban) beschikbaar, en stuiteren van handvatverwarming en mistlampen, over bagagetassen, tot handkappen en een gerookt windscherm. Ga dat zien.

Kleuren

De 24YM NX500 zal in de volgende kleurstellingen beschikbaar zijn:

  • Grand Prix Red
  • Matt Gunpowder Black Metallic
  • Pearl Horizon White
Jesse Busser
Jesse Busser
Jesse Busser werd op 27 januari 1998 geboren en had tijdens zijn vroege jeugd niet al te veel met tweewielers. Daar kwam spectaculair verandering in toen hij op zijn zestiende begon met scooterrijden. Toentertijd was de motor die hij later wilde rijden een Moto Guzzi Griso 750, maar nu is hij niet meer weg te slaan van zijn Suzuki DL-1000 V-Strom.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen