vrijdag 8 december 2023

Triumph Trident 660: duik in het verleden door Oberdan Bezzi

Twee retroversies van de nieuwe Triumph Trident 660. Een sportieve naked, met clip-ons, spaakwielen en witte drie-in-een-uitlaat. En een klassieke gestileerde semi-snelle sportfiets. Het zijn geen officiële Triumph-creaties, maar het resultaat van het werk van ontwerper Oberdan Bezzi.

Bij Triumph is de Trident een motor die drie levens heeft gekend. De eerste in 1969. Dat was een echte sportmotor, maar niet zo betrouwbaar. En ook nog ongelukkig omdat deze Trident het tegen het slagschip van Honda moest opnemen: de CB750 Four. Z’n tweede leven begon in 1991. De Trident ging in productie als een van de  modellen waarmee de nieuwe eigenaar John Bloor de wereld veroverde. Deze Engelse tycoon had in 1983 het merk Triumph gekocht. Wat beide gemeen hadden was dat het nakeds waren met drie cilinders. Het derde leven van de Trident begon afgelopen week, met de introductie van de Trident 660 op Tenerife. De stijl van de nieuweling kwam in samenwerking met de ontwerper Rodolfo Frascoli tot stand. De nieuwe Trident heeft de schone taak duizenden nieuwe motorrijders te overtuigen van de heritage van Triumph. Daarom kon het nieuwe model ook niet anders dan de traditie respecteren: de nieuwe Trident is in feite opnieuw een naked met een driecilinderblok.

Eerste test 2021 Triumph Trident 660

Triumph Trident Oberdan Bezzi
Triumph Trident BK Concept

Trident BK Concept

Maar er zijn mensen die met de nieuwe Trident nog dieper de geschiedenis van het Engelse merk in willen duiken. Ontwerper Oberdan Bezzi stelt twee visies voor. Die laten zien hoe de nieuwe Trident 660 er in een retrosportief jasje bij zou kunnen staan. De BK Concept is ‘een zeer sportieve naked, met clip-ons, spaakwielen en een witte drie-in-een-uitlaat in overtuigende seventies-stijl. De motor heeft de karakteristieke kleur blauw-violet van Team Koelliker en draagt natuurlijk nummer 11.’ De motor is een eerbetoon aan de 750 waarop Blegi en Galtrucco in 1971 de 500 km van Monza hebben gewonnen. De motor werd gebouwd door het team van Bepi Koelliker. Destijds waren zij de Italiaanse importeur van het Engelse merk. Het team onderscheidde zich door de obsessieve voorbereiding van Domenico Pettinari, een aspect waar liefhebbers in die tijd verliefd op werden.

Triumph Trident Oberdan Bezzi
Triumph Trident Slippery Sam

Triumph Trident Slippery Sam

De Trident 660 Slippery Concept daarentegen is een eerbetoon aan de Slippery Sam, die waarschijnlijk ‘Triumphs beroemdste racemotor’ is. De naam werd aan de Triumph gegeven toen het merk in 1970 aan de Bol d’Or deelnam. Tijdens de race vloeiden overvloedige hoeveelheden olie op de achterband, waardoor de coureurs het onaangename gevoel kregen dat ze door de bocht gleden. De Trident eindigde op de vijfde plaats, maar de echte roem van de Slippery Sam kwam later met de vijf opeenvolgende overwinningen in de Productieklasse in de legendarische Tourist Trophy van 1971 tot 1975. Hierdoor werd de motor een ware legende.’ Het door Oberdan Bezzi voorgestelde concept is een sportmotor met tophalf en heeft een klassieke uitstraling die doet denken aan de Slippery Sam.

Zoals gezegd zijn beide modellen geen officiële versies van Triumph, maar het werk van ontwerper Oberdan Bezzi.

Moto Guzzi V85 Black Eagle Concept door Oberdan Bezzi

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen