donderdag 8 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Feit of Fabel: Harley sleepte ooit Honda voor het gerecht

Harley-Davidson was het kopieergedrag van Honda ooit zo beu dat ze de Japanse motorfabrikant voor de rechtbank sleepte. Feit of fabel?

De Japanse motorindustrie is groot geworden door goed om zich heen te kijken en vervolgens te kopiëren. Al gebiedt de waarheid te zeggen dat ze dingen niet een-op-een overnamen, maar eerst tot in de perfectie verbeterden. Bovendien leerden de fabrikanten uit het Verre Oosten razendsnel bij en al rap waren zij de maatstaf en had de rest van de wereld het nakijken.

Benarde positie Harley

De Amerikaanse motorindustrie zat de laatste decennia van de vorige eeuw in het slop. Het kon slechts dromen van de positie waarin de vier grote Japanse fabrikanten zich bevonden. Die bouwden model na model die ook nog eens goed verkochten. Harley-Davidson moest zich zien te redden met de dure en onbetrouwbare cruisers. De positie van Harley kwam nog verder in het gedrang door de gelikte customs waarmee de Japanse motorfabrikanten de Verenigde Staten bestookten.

Feit of Fabel: Ongedempte uitlaten voorkomen ongelukken

Te warm onder de voeten

In 1995 introduceerde Honda de Shadow Ace. Die laatste afkorting staat voor American Classic Edition en dat zegt eigenlijk alles. De Japanner was Amerikaanser dan ooit. Niet alleen qua styling, maar ook motorisch. De V2 had eerder dan voorheen een enkele krukas en dat gaf de Shadow een uiterst herkenbare twin-roffel. Zo herkenbaar dat  het Harley-Davidson te warm onder de voeten werd.

Potato-potato-potato-sound

De Amerikaanse motorfietsfabrikant sleepte Honda voor de rechter, dat gegeven is dus geen fabel maar een feit.  De aanklacht is beroemd geworden. De rechtszaak draaide namelijk niet alleen om de styling van de Honda, maar ook om de potato-potato-potato-sound die het blok produceerde. Harley-Davidson claimde exclusief recht te hebben op dat uitlaatgeluid. De twee partijen stonden jaren lang voor de rechter, maar de rechtszaak ging uiteindelijk uit als een nachtkaars. Eind jaren negentig trok Harley-Davidson de zaak in en gelijktijdig nam Honda de Shadow Ace uit het leveringsprogramma. Achter de schermen moet er iets geregeld zijn.

Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

1 Reactie

  1. Huiswerk slecht gedaan, er staat ook geen naam bij van de flapdrol die dit flutstukje geschreven heeft. Sinds de introductie van de Evo zijn Harleys best betrouwbaar. Harley en Harleydealers hebben serieus zakken gevuld die laatste 2 decennia van de vorige eeuw.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen