Feit of Fabel: Ongedempte uitlaten voorkomen ongelukken

Lawaaimakers weten het zeker: ongedempte uitlaten voorkomen ongelukken. Hebben decibelbrakers gelijk?

Het klinkt logisch dat automobilisten bij het horen van een snel naderende donkerbruine roffel verschrikt in hun achteruitkijkspiegels kijken en ruim baan maken voor een motorfiets met open dempers. Is het ook zo logisch? De aanhanger van de loud pipes save lives-theorie gaat er vanuit dat hij sowieso gehoord wordt. Alsof er geen vette stereo’s in auto’s zitten, alsof automobilisten niet met oortjes in hun oren zitten te bellen. Overigens mogen dove mensen gewoon deelnemen aan het verkeer. Die horen zelfs motoren met volledig open uitlaatsystemen niet naderen.

Loeiende sirenes

Ongeveer tweederde van de ongelukken gebeuren omdat automobilisten linksaf slaan en daarbij een motorfiets over het hoofd zien. Dat zegt wel iets over de ‘alertheid’ van sommige medeweggebruikers. Als ze je al niet zien, horen ze je al zeker niet. Bovendien is geluid lastig te plaatsen. Iedereen heeft wel eens een ambulance met loeiende sirenes horen naderen zonder te weten waar de ziekenwagen precies vandaan komt. Pas als je de blauwe zwaailichten ziet, weet je het. Mensen vangen eerder visuele signalen op dan geluidsignalen. Probeer in het oog te vallen in plaats van gehoord te worden.

Feit of Fabel: In België mag je met een rijbewijs B op de motor

Vals gevoel van veiligheid

Het Hurt Rapport van professor Harry Hurt is een van de meest uitgebreide onderzoeken ooit naar de veiligheid van motorrijders. Voor het standaardwerk uit 1976 onderzocht Hurt negenhonderd motorongevallen en spitte hij door 3600 politierapporten. Uit het rapport valt op te maken dat motoren met lawaaipijpen net zo vaak bij een ongeval zijn betrokken als stille motoren. Je kunt er dus niet op vertrouwen dat je gehoord wordt, dat is een vals gevoel van veiligheid. Het is zelfs extra gevaarlijk als je dat wel doet. Je gaat als vanzelf harder rijden als je ervan uitgaat dat iedereen je ziet en/of hoort.

Fabel

Loud pipes save geen lives. Wat wel lives saves is een defensieve rijstijl. Zorg dat je goed zichtbaar bent, spijker je rijeigenschappen bij, vertraag op plaatsen met slecht zicht, koop goede kleding en houd afstand van gevaar.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.