zaterdag 3 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Feit of Fabel: In België mag je met een rijbewijs B op de motor

Files, files, files. Je kunt om minder verdrietig worden. In Nederland lossen ze dit vooral op met meer asfalt (waardoor je ergens anders weer een knelpunt krijgt), maar in België kijken ze ook verder. Daar mag je met een geldig autorijbewijs rijden op een 125cc-scooter of een 125cc-motor (waarop je dus moet schakelen…). Die scooter of motor mag maximaal 15 pk hebben en je moet je autorijbewijs twee jaar hebben, meer haken en ogen zitten er niet aan.

Feit of Fabel: Jonge motorrijders hebben de grootste kans op een zwaar ongeval

Tenzij je na 1 mei 2011 het rijbewijs B hebt behaald. Dan is het verplicht om vier uur les te hebben, maar daarna volgt geen theoretisch of praktisch examen. Natuurlijk, je kunt je afvragen hoe veilig dit allemaal is, maar het is vooral opvallend dat het verschil tussen Nederland en België zo groot is op dit gebied. Sterker nog… Als je je autorijbewijs voor 1989 hebt behaald, dan heb je in België zelfs automatisch ook het volledig motorrijbewijs. Echt waar!

Kijkend naar de filedruk in België – vooral rond Antwerpen en Brussel – is het niet raar dat de FEBIAC (de federatie van de auto- en tweewielerindustrie in België en het Groothertogdom Luxemburg) tijdens de Week van de Mobiliteit 2019 in België hier volop aandacht aan besteed. Die week vindt altijd plaats in de derde week van september.

Terugkomend op feit of fabel; het is dus een feit dat je in België met een rijbewijs B op de motor mag stappen. Maar wil je zwaarder rijden dan een 125cc met 15 pk? Dan zul je wel op les moeten.

Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen