ICOON: Yamaha TDM

Toen de eerste TDM uitkwam in 1991 was er nog niet zoiets als een ‘allroad’. Je kon eigenlijk alleen voor een offroad kiezen waarmee je prima de weg op kon. De Japanners boorden het blok van een ander succesverhaal – de XTZ 750 Super Ténéré – op naar 849 cc. Samen met het vijf-kleppensysteem die ook al in de FZR 1000 zaten ontstond deze radicaal vernieuwende ‘alpen-motor’.

De Yamaha TDM is een motor die door veel mensen bewust wordt gekozen om zijn veelzijdigheid. Mensen die de zithouding van een sportieve fiets beu zijn maar toch graag het gas nog los willen trekken zijn bij de TDM aan het goede adres. Uit een onderzoek van de TDM-TRX fanclub is gebleken dat leden gemiddeld 7 andere motoren in het bezit gehad hebben voor ze een besloten een TDM aan te schaffen.

Te organisch

Zoals al gezegd kwam de eerste TDM (3VD) uit in 1991, maar er zijn nog twee versies op de markt gekomen. In 1996 kwam Yamaha namelijk met de 850 (4TX). Deze was voor Nederlandse motorrijders iets te organisch van vorm waardoor de verkoop hier tegenviel. De Duitsers en Fransen waren juist laaiend enthousiast over de nieuwe look. De 4TX had net als de 3VD 849 cc en 77 pk onder de tank. Anders is vooral de verzette kruktappen die geplaatst werden (270° net als Ducati). Ook wordt de tank vergroot van 18 liter in de 3VD naar 20 liter in de 4TX.

20 jaar…

In 2001 verscheen de laatste versie van de TDM ten tonele: de 900 (5PS). Met een vergrote cilinderhoud van 879 cc, 86 pk, een zesde versnelling, injectie via carburateurs en zelfs vernieuwde vering en wielen is dit de TDM op z’n best volgens Yamaha. Na ruim twintig jaar op de markt te zijn geweest stopt Yamaha nu met de productie van de TDM.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?