woensdag 28 februari 2024

Stel je vraag: Oude banden

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze vraag gaat over het productietijdstip van de banden.

Je hoort bij het kopen van een tweedehands motor dat je ook op de banden moet letten. Niet versleten, niet te oud en geen rare slijtage. Maar hoe kun je zien hoe oud een band is? Als de band niet is versleten, wat is er dan erg aan een oude band?

Op de zijkant van de band vind je het productietijdstip aan de hand van vier getallen. De eerste twee getallen vertellen je in welke week, de volgende twee getallen in welk jaar de band is gefabriceerd. Zo weet je meteen hoe oud een band is. Een band wordt ouder en verliest in de loop der jaren aan interne demping, omdat de band uithardt. Dit kan behoorlijk negatieve gevolgen hebben voor het stuurgedrag van de motorfiets. Zitten er oude banden op, dan kun je vast rekening houden met een kostenpost van zo’n driehonderd euro.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen