Stel je vraag: Oude banden

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze vraag gaat over het productietijdstip van de banden.

Je hoort bij het kopen van een tweedehands motor dat je ook op de banden moet letten. Niet versleten, niet te oud en geen rare slijtage. Maar hoe kun je zien hoe oud een band is? Als de band niet is versleten, wat is er dan erg aan een oude band?

Op de zijkant van de band vind je het productietijdstip aan de hand van vier getallen. De eerste twee getallen vertellen je in welke week, de volgende twee getallen in welk jaar de band is gefabriceerd. Zo weet je meteen hoe oud een band is. Een band wordt ouder en verliest in de loop der jaren aan interne demping, omdat de band uithardt. Dit kan behoorlijk negatieve gevolgen hebben voor het stuurgedrag van de motorfiets. Zitten er oude banden op, dan kun je vast rekening houden met een kostenpost van zo’n driehonderd euro.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.