donderdag 2 februari 2023

Stel je vraag: Slicks voor op straat

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. De vraag die we nu behandelen gaat over slicks voor op straat.

In de races zie je enkel slick-banden. Het principe lijkt me simpel; hoe meer rubber aan het asfalt, hoe meer grip. Maar op straat zijn slicks verboden. Sterker nog: profielbanden met te weinig profiel moeten vervangen worden. Maar dat profiel heeft toch enkel nut bij nattigheid? Als ik op een woensdagavond een sportief rondje om de kerk rij, en ik weet zéker dat het overal droog is, ben ik dan niet beter af met slick-banden? Ik begrijp wel dat de huidige slick-banden ongeschikt zijn omdat het rubber zo sportief is dat het niet op temperatuur komt, maar stel nou dat mijn toerband geleverd zou worden zonder profiel? Heeft deze op droog asfalt meer grip dan mijn toerband mét profiel?

Het klopt helemaal dat je meer grip hebt als je meer rubber aan het asfalt hebt. Daarbij is de slijtage ook veel gelijkmatiger dan bij een band met profiel. De profilering heeft naast de gunstige waterafvoerende werking ook een nadeel. De band wordt plaatselijk bij het profiel heet omdat de kracht per oppervlak daar toeneemt met een hogere slijtage als gevolg. Daardoor ‘cuppen’ banden. Maar deze theoretisch perfecte band voor droog weer heeft voldoende beperkingen om niet in productie te worden genomen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen