Stel je vraag: Snelheids-begrenzer

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze nieuwe rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze eerste gaat over een snelheidsbegrenzer op de motor.

Het viel me op dat er steeds meer over cruisecontrol wordt gesproken als het gaat om motorfietsen. Helemaal niet gek en ook uitermate handig. Wat ik dan wel mis, is de ook zeer praktische variant daarop: de snelheidsbegrenzer. Zeker omdat, als je niet oplet op de motor, je in no-time snelheden rijdt waarmee je je rijbewijs direct in kunt leveren. Als er een begrenzer op je motor zou zitten, kun je deze nog zo instellen dat je er met een fikse boete vanaf komt. Ik vraag me af of ik hier alleen behoefte aan heb of dat er meer motorrijders zijn die dit een goede extra optie zouden vinden. 

Inderdaad is het niet al te lastig om een snelheidsbegrenzer te realiseren met alle elektronica die tegenwoordig in een motorfiets zit. Het is zelfs al gebeurd. De MV Agusta F3-serie heeft een snelheidsbegrenzer. Lastig te vinden binnen het luxe elektronicapakket, maar het kan wel. Zeker de reden die je aangeeft van het overtreden van snelheidslimieten al dan niet met de 50km/u-marge is iets wat zich gemakkelijk laat regelen, maar daarvoor werkt een cruisecontrol ook heel prima. Ik denk dus dat de fabrikanten er de noodzaak niet van inzien, anders hadden de motoren het wel gehad.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.